Закарпатські угорці вимагають Притисянську автономію в обмін на асоціацію України з ЄС

Товариство угорської культури Закарпаття (ТУКЗ-КМКС), яке на теренах Закарпатської області є політичним союзником партії ФІДЕС, що нині є правлячою в Угорщині, ув’язує укладання і ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом зі створенням Притисянського автономного округу для угорців Закарпаття.

Закарпатські угорці вимагають Притисянську автономію в обмін на асоціацію України з ЄС

Про це йдеться в заяві ТУКЗ-КМКС, що її отримала редакція інтернет-видання Закарпаття онлайн.

Раніше офіційні кола Угорщини відмежувалися від таких вимог, що їх вже озвучувала на території Закарпаття праворадикальна угорська парламентська партія Jobbik.

Заява

Товариство угорської культури Закарпаття (ТУКЗ-КМКС) вітає і підтримує західний вектор цивілізаційного вибору України. Це є в інтересах угорської громади Закарпаття, бо тільки завдяки цьому стане можливим подолання пострадянських рецидивів нашої держави. Однак відданість України західним цінностям не може бути щирою за умов подальшого існування в державі теперішньої національної політики, спрямованої проти національних меншин,  в тому числі угорців.

Для збереження та відновлення угорської громади України необхідно вжити низку важливих заходів, в тому числі створення Притисянського району та угорськомовного освітнього округу, гарантоване забезпечення представництва угорської національної меншини у ВРУ, дотримання принципу пропорційності щодо представників національних меншин при призначенні на посади державних службовців, реалізація положень Закону України Про засади державної мовної політики в повному обсязі, розширення прав національних меншин України.

Вважаємо, що процес укладання і ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС повинен бути використаним демократичними політичними силами і в Закарпатті, і в Угорщині в тому числі для сприяння вжиттю вищезгаданих заходів, які гарантуватимуть збереження угорської спільноти Закарпаття.

Солотвино, 9 листопада 2013 р.

11 листопада 2013р.

Теги: КМКС ТУКЗ, Притисянський

Коментарі

Бабаба 2013-11-19 / 22:58:09
Автономії не буде бо то пецидент не тільки для україни а також для словаччини румунії сербії і інших країн де ці цигани качають свої права)))

Мадярам 2013-11-19 / 22:52:25
Вам не автономію давати а позбавляти українського громадянства так як ви маїте паспорти іншої держави і виселяти або на історичну або на нову батьківщину.

СИдоров 2013-11-13 / 11:16:10
На хрена нам ваша европа, мадьяры. Главное чтоб власть в Хахляндии принадлежала нам - русским (Партии регионов).За то, что вы нас в этом поддерживаете - большое спасибо. Но Хахляндия никогда не будет европой. Она будет в России, вместе с Закарпатьем.

Саша 2013-11-12 / 14:44:29


Коментар видалено. Адмін


Istvan 2013-11-12 / 12:11:22
Як вже казав: у заяві КМКС не піднімається питання автономії - ні притисянської, ні іншої.
Конкретно що просят угорці (см. Заяву):
1. Створення Притисянського району - це адміністративне питання, що не протилежить Конституції та ніяким законам.
2. Створення угорськомовного освітнього округу, це можливість записано у Законі «Про національні меншини в Україні» за 1992 рік. Як і створення національно-культурнної автономії, реалізаця якої в Україні регулюється Конституцією, та Законом «Про національні меншини в Україні» за 1992 рік.
3. Гарантоване забезпечення представництва угорської національної меншини у ВР України. А це вже записано у новій редакції Закону Про вибори, що на днях було схвалено Парламентом у першій читанні.
4. Реалізація положень Закону України Про засади державної мовної політики в повному обсязі. Виконання закону не може бути питанням у жодній країні світу.
5. Дотримання принципу пропорційності щодо представників національних меншин при призначенні на посади державних службовців - це прямо випливає з виконання п.4.
І все. Де тут автономія, замах на цілісність держави, сепаратизм?
До речі - Національно-культурна автономія українців вже давно існує в Росії...

земляк 2013-11-12 / 10:24:15
Питання Притисянської автономії - швидше політичне, ніж практичне і ось чому:
1. Угорські націоналісти та місцева угорська громада Закарпаття в особі ТУКЗ-КМКС, як і кожна політична структура, насамперед дбають про свій... політичний імідж.

2. Заперечувати, реальний рівень національних свобод в Україні можна, але об'єктивність, по крайній мірі із угорцями - така:
- рідну мову, останнім - дозволено, практично - в усіх сферах: навчання, адміністративній, побуту, ЗМІ тощо;
- натомість, угорці мають рівні права з іншими національностями та меншинами України, тобто як її громадяни;
- квотування державних виборних та представницьких органів, щодо представників національних меншин - вчорашній день та не вітається тією ж Європою.

3. Відомо та характерно, що чим менша держава – тим більше крику, що її "захоплять", "розвалить п’ята колона" тощо. Це – рецидиви, тієї ж європейської політичної реальності, яка мала місце напередодні Першої та Другої світових воєн коли, наприклад:
- за Мюнхенською угодою, практично - розділи Першу Чехословацьку Республіку;
- а за Пактом Ріббентропа-Молотова – ліквідували Польщу!
Більше того, чим менше державне утворення – тим більше націоналізму та ура-патріотизму, а то й шовінізму, у таких...

4. Утворення автономних територій веде до фактичної федералізації держави. Однак, варто пам’ятати, що для ФРН (федерація), Швейцарії (конфедерація), США (фактично: федерація/конфедерація) – така форма державоутворення – благо, розквіт та добробут! Натомість, для Російської Федерації (федерація), , Мексики, Індії (фактично: федерація/конфедерація) – міжнаціональні протистояння, ксенофобія, мафія, кастовість...
Відповідь на питання: чому не всім від такого державоутворення (федерація та/чи конфедерація) "добре", лежить у площині: національної свідомості, рівня культури індивідів, історичних передумов, життєвого рівня спільноти, криміногенного рівня тощо...
У якій "ніші" може опинитися Україна, вибравши шлях федералізації держави – збагнути не важко, особливо з урахування сьогоденних реалій!

5. Відкидати ж перспективи федералізації держави, через утворення, в тому числі й, Притисянської автономії - не варто. Особливо з урахуванням того, що таке державоутворення значно ефективніше, сучасніше, мобільніше тощо, наявного, унітарного (приклади: США, ФРН). Головне у цьому процесі – зуміти "на повну" врахувати, не тільки побажання та потенціал саме тих громадян, громад, національних меншин тощо, які й прагнуть до такої автономії, але й інтереси решти членів суспільства, які аж ніяк не можуть бути "обділені" (навіть увагою!), з боку перших!
Однак, це аж ніяк не означає, що необхідно "прив’язувати" питання приєднання України до європейських реалій із політичними вимогами окремих політичних інституцій, незалежно від їх територіального розташування чи програмних "вимог"-побажань...

Олег 2013-11-12 / 10:22:59


Коментар видалено. Адмін


Istvan 2013-11-12 / 09:31:54
Закарпатта теж була автономією, яка була передана до складу УРСР зі складу Чехословаччини.

ужгородець 2013-11-12 / 09:19:10
Кримсько-татарську. Взагалі, як відомо, Крим пізніше передали до складу України зі складу РСФСР.

Istvan 2013-11-12 / 08:55:02
А Крим яку історичну автономію мав у складі України?

ужгородець 2013-11-12 / 08:44:50
А "при чехах" то, хіба, було в складі України? Ми ж говоримо про контекст Української держави, а не історію часів Чехословаччини?

Продовжуйте, Іштване, прецеденти в своєму Модбьорорсаґу. А ми тут в Україні якось самі розберемося.

Istvan 2013-11-12 / 07:52:27
На Закарпатті ніколи не була автономія? А при чехах що була?
Україна взагалі не може бути унітарною, якщо в складі має кримську автономію. Це відмінний прецедент, що можна продовжити.
Але повертаючись до заяви КМКС. Там не є ніяких вимог, а про автономію взагалі не йдеться мова.

123 2013-11-12 / 06:01:54
Угорці хоть добиваються чогось, щоб життя було краще, проблема в народі українському, бо на все привикнуть, і добиватися нікому чогось кращого...мала зарплата? та нічого, якось виживемо...ні! треба відстоювати свої права! де ви ще бачили в Європі таке, як у нас твориться в державі?
я згодна з тим коментарем, що Крим-теж республіка...

Wolf 2013-11-12 / 00:28:13
а хто то:Закарпатські мадяри???

Олег 2013-11-11 / 20:49:42
До Ужгородец я і сперечатися з вами не буду бо то марно а гідо відповім адмін видалить коментар тому допобачення!

ужгородець 2013-11-11 / 20:43:21
Крим - історична автономія. А на Закарпатті її ніколи не було. І вже не буде. Напийтеся бровзи... :)

Олег 2013-11-11 / 20:38:47
А що? Крим не є Україною? Там же не якийсь округ, а ціла Автономна Республіка!

ужгородець 2013-11-11 / 20:20:33
Україна за за Конституцією - унітарна держава. Тому ви в прольоті. Під хотілки йоббіків і каемкаесів ніхто Конституцію міняти не буде. Тому ви, реблята, у прольоті.

іген 2013-11-11 / 20:11:15
Крим теж автономія в Україні. Що законом не заборонено , може бути дозволено, історія має багато прикладів автономій.

Олег 2013-11-11 / 19:47:31


Коментар видалено. Автору - попередження. Адмін


НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини