Вистава «Тричі славний розбійник Пинтя» здобула дві перемоги на Всеукраїнському огляді-конкурсі (ФОТО)

У неділю, 3 листопада, в приміщенні Закарпатського обласного академічного театру ляльок «Бавка» після перегляду вистави «Тричі славний розбійник Пинтя» відбулося засідання журналістського клубу «Театрал». Приводом для зустрічі стали одразу дві нагороди, які театр отримав на ІІ Всеукраїнському огляді-конкурсі вистав театрів ляльок «Прем’єри сезону».

Вистава «Тричі славний розбійник Пинтя» здобула дві перемоги на  Всеукраїнському огляді-конкурсі (ФОТО)

Цікаво, що перемозі актори завдячують якраз містичній придибенції про розбійника Пинтю, прем’єра якої відбулася минулої осені. Ось і вирішили поділитися своєю радістю з глядачами та журналістами.

За  підсумками огляду-конкурсу «Прем’єри сезону» за виставу «Тричі славний розбійник Пинтя” ужгородського письменника і драматурга Олександра Гавроша закарпатці були нагороджені двома дипломами  та пам’ятними знаками  Українського центру Міжнародної спілки діячів театру ляльок УНІМА-Україна – за кращу постановку у номінації «Вистава для дітей від 11 до 14 років сезону 2012-2013 р.р.»  та за кращу акторську роботу серед жінок сезону 2012-2013 р.р. за створення ролі у виставі нагороджена акторка Наталія Орєшнікова, яка ще й до того була режисером-стажером та автором музичного оформлення спектаклю.

Режисером-постановником містичної придибенцію на верховинський мотив став відомий білоруський режисер  Олег Жюгжда, а художником-постановником -  Тетяна Улинець.   Вистава побудована на містичних сюжетах маловідомих верховинських казок, які об’єднує герой карпатського фольклору опришок Пинтя. У пошуках своєї долі хоробрий розбійник йде туди, де «за мідною хащею, за скляною горою лежить Закляте Місто», в якому живе прекрасна принцеса, з уст якої вилітають чарівні троянди. По дорозі до нього приєднуються зачарований Пес Кудлош та мертвий Блукаючий Вояк, які  шукають свого щастя.  Всі „страхітливі” пригоди  героїв  просякнуті добрим гумором, який неодмінно оцінять і дорослі глядачі, адже вистава орієнтована для сімейного перегляду. 

Як розповіла головний режисер театру, заслужена артистка України Наталія Орєшнікова, засновником та організатором огляду-конкурсу вистав театрів ляльок «Прем’єри сезону» є Український центр Міжнародної спілки діячів театру ляльок УНІМА-Україна.  УНІМА є  найстарішою (створена у 1922 році у Празі) і наймасштабнішою (об’єднує лялькарів у понад 60 країн) театральною організацією  у світі.  Завданням огляду-конкурсу є виявлення сучасного стану розвитку театрів ляльок в Україні, відслідковувати нові тенденції щодо напрямків та форм творчої діяльності театрів ляльок, надавати підтримку творчим експериментам та сприяти втіленню на сцені театру ляльок кращих зразків української драматургії. Цей огляд-конкурс є щорічним і постійно діючим.

Учасниками «Прем’єр сезону»  є професійні державні театри ляльок обласного, муніципального підпорядкування, а також театри ляльок приватної форми власності. В конкурсі взяли участь вистави, які були поставлені з серпня 2012 р. по липень 2013 р. Оголошення переможців відбувається 12 вересня кожного року. До складу журі, яке визначає переможців огляду-конкурсу входять компетентні професійні театральні критики та науковці, провідні досвідчені майстри мистецтва театру ляльок, представники Міністерства культури України, НСТДУ та УЦ УНІМА.

Огляд-конкурс проводиться у чотирьох номінаціях. «Бавка» отримала перемогу у четвертій – для найстарших дітей. Виставу поки що побачили тільки ужгородські дітлахи, тож по районам області їй ще мандрувати і мандрувати. Спектакль тільки починає своє творче життя. Початок був хороший, тож і продовження має бути негіршим. Планують показати виставу і на наступному міжнародному фестивалі театрів ляльок «Інтерлялька». Успіху завдячують вдалому поєднанню драматургії, постановки, акторської гри й художнього оформлення. В процесі багаторазової гри кожен актор вживається у свою роль все глибше і глибше, звісно є і моменти імпровізації, але від цього вистава стає тільки кращою і розкривається повніше.

Це твердження підтвердив і відомий в краї історик та письменник Сергій Федака, який відзначив зрілість, жвавість вистави в порівнянні з минулорічною прем’єрою. Також вистава цікава реквізитом-трансформером, коли візок перетворюється то на цвинтар, то на склеп, то на весільне застілля. Дуже цікаве вирішення з плетеними корзинами, коли актори в них ніби самі по-дитячому граються з ляльками. На що актори зізналися, що вистава їм грається дуже легко. Хоча тут вони мають бути універсальними: і самим грати, і ляльками керувати, і співати, і  на музичних інструментах витинати.

Керівник  літературно-драматичної частини театру Ніна Малишка наголосила,  великий плюс цієї вистави у  тому, що вживу актори грають на музичних інструментах (дві тилинки, цимбали, флейта і сопілка, які зробив Володимир Короленко спеціально для спектаклю) і співають (виконують верховинські коломийки). Це трапляється дуже рідко. Грають спектакль двома складами і тільки двоє акторів не міняються. Хоча вистава розрахована на дітей від 6 років, її вже встигли апробувати на ясельній групі дитсадка. Малечі вона теж дуже сподобалася і дивитися на відьму, мару і вояка-мерця їм було не страшно.

Директор лялькового театру Мирослав Петій зазначив, що отримана нагорода дає можливість  протягом року представити виставу на сцені Київських театрів ляльок. Тож, закарпатського Пинтю скоро побачать і в столиці. Згадавши іншого героя Олександра Гавроша силача Івана Силу, з радістю повідомив, що вистава «Цирк Івана Сили» цьогоріч на фестивалі «Інтерлялька» взяла приз за втілення ідей створення першого закарпатського мюзиклу з ляльками.

Автор обох п’єс Олександр Гаврош прийшов привітати лялькарів  не з пустими руками. Письменник подарував Орєшніковій з нагоди перемоги у конкурсі та недавніх уродин свою нову книжку про подальші пригоди Пинті «Розбійник Пинтя у Заклятому місті», а члену клубу «Театрал» Сергію Федаці - книгу моторошних історій «Дідо-Всевідо» за висвітлення театрального життя краю.

Відсвяткувавши перемогу, актори знову взялися до роботи, адже в останній місяць перед Новим роком життя театру буде дуже насиченим. Через початок  зимових канікул на  тиждень скоріше, всі святкові заходи розпочнуться в другій декаді грудня. А ще актори обіцяють нову прем’єру. На наступний рік театр  має грандіозні плани, яких поки що відкривати не хоче, але обіцяє, що буде не менше 4 нових вистав. Колектив також  планує наступного року гастролі в Тернополі, Рівному, Хмельницькому й Херсоні.

Оксана Чужа для Закарпаття онлайн. Фото автора

08 листопада 2013р.

Теги: Пинтя, Бавка, вистава, театр

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини