В Ужгороді виставлять твори одного з засновників оп-арту Віктора Вазарелі

8 листопада 2013 р. у Мистецькому центрі “Галерея ІЛЬКО” відкриється виставка творів Віктора Вазарелі — угорського митця, що працював у Франції, одного із засновників оп-арту..

В Ужгороді виставлять твори одного з засновників оп-арту Віктора Вазарелі

Твори мистецтва, що виставлятимуться, є власністю Тібора Чепеї.

Проведення виставки стало можливим завдяки  Генеральному консульству Угорщини у м. Ужгород.

Виставка відбудеться під патронатом Державного секретаря Міністерства закордонних справ Угорщини Жолта Неймета.

Вазарелі був найяскравішим представником оп-арту завдяки як розмаху своєї творчості, так і логічній завершеності свого методу. Він досліджував дію цього мистецтва і його застосування в архітектурі і дизайні, що привело до розквіту оп-арту в рекламі й дизайну.

Проведення цієї виставки стане непересічною подієюв  культурному житті Ужгороду.

Виставка діятиме з 8 листопада до 9 грудня 2013 року.


Про автора:

Віктор Вазарелі (Victor Vasarely, 9 квітня 1906, м. Печ, Угорщина — 15 березня 1997, Париж)

Графік, живописець, дизайнер, автор монументальних кольоропластичних композицій, засновник та найбільш впливовий художник оптичного мистецтва «оп-арт», що вплинув не тільки на розвиток мистецтва, але й на дизайн та архітектуру, теоретик створення поліхромного міста.

Вазарелі був одним з видатних художників післявоєнного часу. Він проголошував «демократизацію» мистецтва шляхом тиражування предметів творчості, знищення поняття унікальності творів мистецтва та ідеї елітарності володіння ними. Впевнений у ролі художника, як двигуна суспільного прогресу, він завжди прагнув до інтеграції мистецтва в повсякденність, вважаючи, що зорові образи здатні налаштувати людей на «єдине звучання мистецтва і світу». Тому він оперував переважно зоровими ефектами, розраховуючи на спонтанність сприйняття. Він розвивав пластичну мову кольору і форм. Це мистецтво отримало назву «оп -арт».

Творчість Вазарелі розвивалася в традиції геометричної абстракції , що зародилася в 1910-1920 - х роках, в працях голландських художників групи «Де Стиль», російських конструктивістів і художників Баухауза . Кілька насичених кольорів без будь-яких відтінків, матові (світяться) або глянцеві (глибокі), створюють феномен віртуального простору і руху в ході спілкування глядача з картиною. Його ілюзорні об'єкти передбачили віртуальні простори комп'ютерної ери.

Вазарелі народився в місті Печ (Угорщина). Навчання живопису почав у Академії Мюхей, відомої як Будапештський Баухаус. Тут він зіткнувся з принципово новим підходом в малюнку і живопису, зміст якого полягав в осягненні суті предмета шляхом вирішення проблем форми і простору. Вазарелі намагався скоротити і спростити візуальні засоби, одночасно геометрично структуруючи композицію.

Вазарелі сприйняв пафос геометричній абстракції від Шандора Бортника, який близько спілкувався з Тео ван Дусбургом, захоплювався неопластицизмом Мондріана, проектами Герріта Рітфельда, роботами російських конструктивістів. Естетика цієї абстракції, чітка мова елементарних форм знаходили швидке розуміння в дизайні та архітектурі.

Після першої персональної виставки (1930 р.) переїхав до Парижа, де працював графіком і художнім консультантом у різних рекламних агенціях. Його художні смаки не вписувалися в артистичну атмосферу міста, в якій панували сюрреалісти. Лише в повоєнні роки Париж придбав статус центру геометричного та абстрактного живопису.

Протягом 1930- х років Вазарелі поглиблено вивчав оптичний вплив графічних структур - це геометричні орнаменти, що задають ритм на картинній площині, численні сітки і їх накладення, взаємодію форми і фону, експериментував з чорно -білими контрастами. Вазарелі почав систематично застосовувати в своїй графіці оптичні ефекти.

Раціоналістично науковий підхід у творчості Вазарелі химерним чином поєднувався з наївно-романтичним пошуком універсального сенсу. Після звернення художника до дослідження макро-і мікроструктури світу, цей видимий зв'язок з реальністю зник. «Мої пластичні одиниці: різнокольорові кола, квадрати, - є відповідними частинами зірок, атомів, клітин і молекул ... Я розглядаю природу на рівні внутрішніх структур, на рівні конфігурації її елементів»

Вазарелі брав участь у численних виставках у Брюсселі, Нью-Йорку, його персональні виставки пройшли в Буенос-Айресі, Каракасі, Лондоні та Кельні.

Перша персональна паризька виставка відбулася 1944 року в Галереї Деніз Рене, навколо якої об'єдналася група авангардних художників, очолювана Вазарелі. Художник організував експозицію «Рух» в Галереї Деніз Рене, в якій окрім Марселя Дюшана та Олександра Калдера брали участь і молоді «кінетичні художники» Яків Агам, Ніколас Шеффер, Пол Бюрі, Іесус Рафаель Сото, Жан Тенглі. Якщо у Калдера і Тенглі роботи демонстрували механічний рух, то у Вазарелі в його «кінетично глибоких картинах» був представлений оптичний феномен, після чого майстри стали вважати одним з лідерів оп - арту.

Художник заснував Дидактичні музеї Вазарелі в Горді і у себе на батьківщині, в Печі, а також Центр архітектонічних досліджень на півдні Франції, в Екс-ан-Прованс.

Вазарелі активно застосовував набутки оп-арту в дизайні, рекламі та архітектурі, завдяки чому здобув світову славу, а оп-арт увійшов до повсякденного життя і дотепер використовується в окреслених вище галузях. Застосовуючи різноманітні оптичні й кольорові ілюзії, майстер створив визначні зразки оптичного мистецтва, яке є продовженням лінії техніцизму у модерні. Оп-арт набув надзвичайної популярності у 1960-70-х роках і в значній мірі вплинув на сучасних художників, індустріальних дизайнерів, графіків.

Час роботи галереї: вт – сб 11:00 - 21:00; нд 12:00 – 19:00

Вхід: 20 грн,

учні та студенти – 10 грн.;

діти до 12 років – безплатно.

Інформація: gallery@ilko.ua; м.тел +38 067 112 20 29

07 листопада 2013р.

Теги: Вазарелі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини