Іван Різак: Ані за грати, ані в депутати

Апеляційний суд Івано-Франківської області нарешті оголосив вирок колишньому одіозному «губернатору» Закарпаття Івану Різаку.

Іван Різак: Ані за грати, ані в депутатиОчільника обласного осередку СДПУ(о) покарано відносно м`яко (якщо враховувати, що прокуратура Закарпаття просила Феміду засудити Різака до 12 років ув`язнення), адже фактично він відбувся легким переляком, хоча й заробив яку-не-яку судимість — за вироком суду, пана Різака засуджено до п`яти років умовно з випробувальним терміном в один рік.

З іншого боку, це перший вирок, оголошений чиновнику часів кучмізму, прізвище якого стало відомим усій країні після «мукачівського шабашу» навесні 2004 року, побиття студентів у Сваляві під час президентських виборів та намагання вигородити бандюків, заарештованих «Беркутом» під час штурму стадіону «Авангард» у розпал Помаранчевої революції. Нагадаємо, що Івана Різака прокуратура звинувачувала у доведенні до самогубства ректора Ужгородського держуніверситету Володимира Сливки; зловживанні службовим становищем; отриманні хабара; організації масових заворушень у Сваляві; незаконній видачі посвідчень радника «губернатора» трьом особам; користуванні мобільним телефоном за рахунок «Закарпаттяобленерго».

Як повідомляла «УМ», минулого тижня суд постановив повернути на додаткове розслідування саме цей останній епізод справи — щодо завданих матеріальних збитків ВАТ «Закарпаттяобленерго». Вже у понеділок прокуратура Закарпаття отримала справу на дорозслідування, тож вівторковий вирок Різаку суддя Надія Стефанів оголошувала без урахування «мобільної халяви» екс-«губернатора».

Мало цього, підсудного Різака виправдано за певними статтями Кримінального кодексу — окрім «мобілок», йому інкримінували ще чотири епізоди, але за трьома з них йому вдалося, як-то кажуть, вийти «сухим із води». Суд не побачив складу злочину в діях Різака у справі доведення до самогубства ректора Сливки, отриманні хабарів у великих розмірах та використанні службового становища. Натомість лише «свалявський епізод» призвів до першої «судимості» пана Різака — суд визнав його винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст.157 (перешкоджання здійсненню виборчого права), ч. 1 ст. 294 (масові заворушення), ч. 2 ст. 365 КК (перевищення влади) та призначив йому покарання — 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з нормативно-розпорядчими функціями.

Натомість на підставі ст. 75 КК Феміда звільнила Різака від виконання покарання з випробувальним терміном. Мовляв, обвинуваченого засуджено вперше, він є високопосадовцем, до того ж варто зважити на поганий стан його здоров`я. Відтак Різаку тепер потрібно вчасно з`являтися до представників кримінально-виконавчої системи, принаймні рік він не може виїжджати за кордон i не має права займати високу посаду. Депутатство йому теж не світить (як відомо, кандидатуру Різака пропонували до списку Партії регіонів, щоб урятувати його від в`язниці). Адже з судимістю, хай i умовною, згідно зі ст. 76 Конституції України, парламентарієм не станеш. Принаймні, доки судимість не скасовано. Якщо пан Різак буде добре поводитися протягом випробувального року й не скоїть нових злочинів чи протиправних дій, то його можуть взагалі звільнити від покарання. Суд лишив без змін запобіжний захід стосовно Різака — грошову заставу, а речові докази залишилися в суді.

Звісно, сам Іван Різак таким вироком лишився незадоволений. Хоча й залишив суд після оголошення вироку не в наручниках, а своїм ходом. «Я не винний у жодному епізоді замовленої кримінальної справи. Я буду боротися за справедливість до кінця!» — каже Різак, натякаючи на можливість оскарження вироку.

Натомість, судячи з усього, правом касаційного оскарження вироку у Верховному Суді скористається i прокуратура Закарпатської області, адже представники обвинувачення до останнього наполягали на тому, що пан Різак має «сісти» за грати на 12 років із конфіскацією майна i не менше. Прокурори не коментували вирок одразу після його оголошення, але наразі обдумують його можливе оскарження. Керівник прес-служби Генпрокуратури Олексій Бебель запевнив «УМ», що як тільки вирок суду буде на руках у представників обвинувачення, прокуратура вивчить його i прийме рішення щодо касації відповідно до закону та у встановлені терміни.

I не лише. Відомо, що у облпрокуратурі Закарпаття наразі вивчають можливість касаційного оскарження постанови суду про повернення на додаткове розслідування епізоду справи щодо завданих матеріальних збитків ВАТ «Закарпаттяобленерго».

Може, у пана Різака все ще попереду...
Іван Леонов, "Україна молода"
02 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

Ууууу 2007-08-03 / 12:21:00
Дуже цікаво чим закічеться ця історія - депутатством, тюрмою чи волею без права бути на високих посадах?

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини