Презентована сьогодні в Ужгороді електронна база «Художники Закарпаття» об’єднала 180 митців(ФОТО)

І це – аж ніяк не стала величина: як розповіла під час презентації упорядник бази даних, працівниця Закарпатської обласної універсальної бібліотеки Євгенія Напуда, працюючи над проектом, їй вдалось назбирати близько 560 прізвищ митців, які так чи інакше пов’язані із Закарпаттям.

Презентована сьогодні в Ужгороді електронна база «Художники Закарпаття» об’єднала 180 митців(ФОТО)

Сьогодні в читальній залі Закарпатської обласної наукової універсальної бібліотеки в Ужгороді відбулась презентації електронної бази даних «Художники Закарпаття». База даних – це фактично «сховище» найрізноманітнішої інформації про крайових митців. Зацікавлений читач завдяки презентованій нині базі даних віднині матиме змогу оперативно знайти компактно зібрану на одному ресурсі інформацію про живописців, художників по склу, графіків, художників народних промислів тощо.

Кожному з представлених в базі митців відведено окрему сторінку: із вказанням дати й місця народження, з короткою біографією, переліком нагород та перемог. Окремим розділом база даних пропонує посилання, де зберігається бібліографія про того чи іншого митця. Кожна з розповідей про окрему персоналію завершується розділом «Роботи автора» – в ньому користувач зможе ознайомитись із роботами художників, дізнатись про техніку виконання кожної з них.

Як розповіла упорядник проекту Євгенія Напуда, робота над ним розпочалась ще в 2011 році. «Спочатку база даних створювалась з метою популяризації закарпатського мистецтва в інтернет-просторі і подальшим поповненням новими авторами. Щоразу база поповнювалась новими іменами та новими роботами, відтак, з Києва надійшла пропозиція взяти участь у Всеукраїнському проекті «Культура України», ініціатором створення якого стала Національна парламентська бібліотека України», – розповіла Євгенія Напуда.

Тож на сьогодні електронна база даних «Художники Закарпатті» вже є гідним доповненням вищезазначеного проекту, в розділі «Мистецтво». Розробник проекту обіцяє: на цьому робота над електронною базою даних не припиняється, адже працювати ще є над чим. Так, за словами Євгенії Напуди, збираючи інформацію для електронної бази даних вона віднайшла близько 560 прізвищ художників, які так чи інакше, але пов’язані із Закарпаттям: хтось тут народився, хтось працював певний час, хтось присвячував нашому краю свої роботи…

Дізнатись про закарпатських художників, використовуючи електронну базу даних, можна за посиланням: http://biblioteka.uz.ua/painters/

 

 

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

24 жовтня 2013р.

Теги: художники, бібліотека, база, презентація

Коментарі

Художник 2013-10-26 / 17:20:40
Дякую гарно пані Євгенія. Буду радий познайомитися і допоможу, чим зможу.

Євгенія 2013-10-26 / 09:01:37
Художнику:
На жаль, не знаю Вашого імені, не знаю як до Вас звертатися. Запрошую Вас до бібліотеки, буду рада особисто познайомитись з Вами та Вашими роботами. А також вислухати всі Ваші зауваження та побажання! Пропоную Вам співпрацю з бібліотекою !

художник 2013-10-25 / 21:10:55
Ніхто не сперечається про потрібність бази даних художників Закарпаття. Презентований твір просто є незавешеним, а його вже виставили на загал. І вийшло досить некорректно по відношенню до багатьох незгаданих відомих митців. На зразок того, коли у промові згадують кількох осіб а далі кажуть - та інші. Так інші - звучить принизливо. В "інших" нехочеться бути нікому. Це вийшло не по-європейськи. Тому представляти, якщо вже була така необхідність, треба було саму ідею, а згодом вже готову базу даних.
До Влада. Пес-художник; караван-проект; молодчина-автор?

Іван 2013-10-25 / 14:39:19
Художнику!От, Ви візьміть і подайте інформацію про тих митців, яких перерахували...

влад 2013-10-25 / 14:36:18
Молодчина! А на негативні коментарі не ображайся."Пес лає,а караван іде"

Євгенія 2013-10-25 / 06:15:05
Створена база - це тільки початок дуже великої і об*ємної роботи, удосконалення якої потребує часу!Вона постійно поповнюється і редагується! Дякую за зауваження! Всі перераховані і неперароховані митці обов*язково будуть включені в базу даних найближчим часом.

художник 2013-10-24 / 21:59:54
Цікава база даних без відомих, знакових, митців Карловського, Мендлика, Медвецької-Лутак, та сучасних не менш відомих членів НСХУ, активних учасників всеукраїнських, міжнародних,обласних виставок, тріенале і арт-проектів- Заслуженого художника Іванчо, Коприви, Шелевицького та ін. Ідея файна і автор проекту також, але певно підхід далеко не професійний.

Адмін 2013-10-24 / 17:36:34
Зауваження слушне, враховано, посилання додали в тексті)

Закарпатка 2013-10-24 / 15:49:46
До адмінів: базу, звичайно ж, можна вигуглити, але якщо в статті дати одразу й гіперпосилання, то кількість тих, хто побачить плоди такої гарної задумки, зросте в рази.

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини