Рафтинг — хіт нинішнього туристичного сезону на Закарпатті

Що пропонує туристична галузь Закарпаття в новому сезоні, чи можуть вітчизняні турфірми витримувати конкуренцію із закордонними фірмами, котрі майстерно грають на слабкостях туристів і, не секрет, часто демпінгують? Про це ми довго говорили з начальником галузевого управління Закарпатської облдержадміністрації Олександром МАРЧЕНКОМ.

Рафтинг — хіт нинішнього туристичного сезону на Закарпатті— Зима минула з нульовим, якщо не з мінусовим результатом для турфірм через відсутність снігу. Зате тепер вони можуть багато в чому виправити становище, — розповідає він. — Пропонують вельми широкий асортимент послуг. Серед них: екстремальний (джип-сафарі, спуск гірськими річками, парапланеризм, сходження на карпатські вершини), кінний, пішохідний і велосипедний туризм, відпочинок у басейнах або чанах із термальною водою, цілющі ванни, бізнес-туризм, сільський та інші види. Підготовку до літнього сезону ми проінспектували у всіх районах області й відзначили, що майже скрізь гостей зустрічатимуть на належному рівні.

Навчені досвідом попередніх сезонів, коли тисячі туристів і відпочиваючих віддавали перевагу закордону, деякі закарпатські підприємці, власники готелів, туристичних комплексів встановили помірну ціну на туристичні й оздоровчі послуги. Серед сотень пропозицій можна знайти відповідні цінові варіанти. Все частіше звертають на себе увагу сільські садиби. Тут підхід до туристів індивідуалізований: можна й спілкуватися, дізнаючись багато корисного в розмові з господарями, і замовляти національні страви, і відправлятися в походи, на екскурсію разом. Все це не тільки не перевищує ціни, встановленої турпідприємствами, але в більшості випадків виявляється значно нижчим за неї.

Наприклад, нічліг у сільській садибі в горах обходиться в середньому 20—25 грн. Сніданок і вечеря — в 40—45 грн. Якщо, йдучи на цілий день у похід, ви обідаєте там, то проживання та дворазове харчування в сільському будинку обійдеться в 60—70 грн. Особливість сільського туризму і в тому, що ви можете вибирати із сотень пропозицій, представлених у базі даних, а також змінювати господарів залежно від якості послуг і ваших географічних уподобань.

Де ж ці «бази даних», запитаєте? Регіональні інформаційні центри відкриті в містах Рахів, Берегово, Мукачево, в Ужгороді таких аж два. Крім того, вже через тиждень планують відкрити подібний обласний центр: у ньому буде узагальнена інформація про приймаючих суб’єктів по всьому Закарпаттю.

Переваги сільського туризму в цьому регіоні першими оцінили угорці. Не минає й кілька днів без того, щоб із Угорщини до родичів у Закарпаття не приїжджали гості. Приймаюча сторона забезпечує автобусні екскурсії з відвідинами дорогих серцю кожного угорця місць, опоетизованих у народних легендах і переказах. Ночують, вечеряють і снідають у сім’ях, а вдень подорожують краєм. Щодня — захоплююча пізнавальна програма, котра закінчується дегустацією вин у підвалах місцевих винарів або концертом. На Береговщині й Виноградівщині наданням послуг з такої програми (серед фахівців кваліфікується як етнічний туризм) займаються майже двісті сімей. Усі вони пройшли спеціальну підготовку, мають сертифікати. Дізнатися, чим пригощають закарпатські угорці, що співають, як танцюють, цікаво й українцям, і росіянам.

Фішкою нинішнього сезону є сплав по Тисі та іншим водним артеріям краю. Якщо раніше рафтингом, як ще називають даний вид туризму, займалися дві-три фірми, то нині серед них спостерігається своєрідна конкуренція щодо залучення туристів. Довелося побувати на обладнаному прямо біля берега Тиси нижньому таборі для рафтингістів. Організатор табору Степан Жук бере всього 70 грн. «з носа», причому в комплекс послуг входить й обід, приготовлений на багатті просто неба, і забезпечення заходів безпеки, і видача символічного диплома про прийом в рафтингісти, запис компакт-диска із найцікавішими моментами подорожі. Під час сплаву його учасники, в майках із написами «Разом по Тисі», в сомбреро змагаються в майстерності управління катамаранами, махають веслами глядачам, яких завжди багато на берегах.

У табір, про який ідеться, охоче їдуть не тільки з місцевих санаторіїв і пансіонатів, і не тільки на півдня, а замовляють тури на тиждень і більше. Адже в наметовому містечку біля берега, під кронами дерев і величезним навісом передбачено все: від можливості прийняти душ до телебачення, комп’ютера й дискотеки. Найцікавіше, що подібні послуги почали пропонувати самостійно й підприємці-одинаки. З одним із них — Іваном Дівінцем — довелося познайомитися в селі Велятино, неподалік Хуста. Маючи необхідні дозволи й досвід гіда-екскурсовода, Іван знаходить групи аж у Росії та сплавляється з ними по Тисі, водить у походи, возить на екскурсії по області, займається джипінгом і скелелазінням.

Пропозиціями з туризму, відпочинку й оздоровленню заповний Інтернет. Але все-таки, збираючись у поїздку, не зайве скористатися порадами людей, які побували в Закарпатті і щось побачили. Не виключено, це «щось» буде вам якраз до душі.
Підготував Василь Бедзір
01 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини