У циганській школі в Мукачеві починаючи з 6-7 класу дівчата приходять на заняття вагітними (ФОТО)

Моніторинг рівня освіти ромських дітей у Мукачеві

У циганській школі в Мукачеві починаючи з 6-7 класу дівчата приходять на заняття вагітними (ФОТО)

11 жовтня 2013 року відзначали Міжнародний день дівчат, який ООН уперше проголосила торік. Цей день покликаний звернути увагу світової спільноти на проблеми, з якими стикаються маленькі дівчата, – на проблеми, пов'язані безпосередньо з їх приналежністю до жіночої статі. 

Однією з головних проблем є відсутність освіти. У найбідніших країнах це пов'язано з ранніми шлюбами, які позбавляють дівчат змоги відвідувати школу й отримувати повноцінну освіту. 

Також серйозними соціальними проблемами є відсутність повноцінного харчування, відповідного медичного обслуговування, незнання своїх прав, захист від домашнього насильства та дискримінації, а головне – примусове заміжжя в дитячому віці!

Усім відомий факт, що наявність освіти в дітей у закритих етнічних групах веде до скорочення чисельності ранніх шлюбів і народження дітей у ранньому віці.

Україна не бідна країна, але нам як нікому іншому близька ця проблема. На Закарпатті перебуває одна з найбільш закритих етнічних груп – роми. Їхні традиції та спосіб життя призводять до тих же сумних наслідків. Відсутність елементарної базової освіти у представників ромського населення веде до повної соціальної та правової незахищеності, що в кінцевому підсумку стає основною проблемою безробіття й бідності ромського населення. Друга, не менш серйозна, проблема – це безпідставний страх утратити культурну самоідентичність і порушити традиції, що ведуть до ранніх шлюбів і в кінцевому підсумку стають головною причиною дезінтеграції ромського населення впродовж століть.

Освічені дівчата, навіть на рівні середньої школи, – це потужна сила, як для самих дівчат, так і для суспільства в цілому. Освіта – це єдина річ, здатна зруйнувати панівні в суспільстві стереотипи й насильницькі традиції.

Освіта, освіта і ще раз освіта – ось основа рівня життя будь-якої людини, незалежно від її соціального чи етнічного походження.

На початку жовтня 2013 року юристи нашого фонду спільно з Коріною Аждер, представницею Європейського центру з прав ромів (Будапешт), відвідали з моніторинговим візитом ромську й угорську школи в місті Мукачеве.

Головною метою моніторингу було отримання достовірної інформації з таких питань:

- Чи досягає мети навчально-виховний процес?

- Чи є позитивна динаміка в розвитку учнів?

- Тенденція відвідувань ромськими дітьми школи в зимові періоди

- Чи відповідає обсяг викладання матеріалів якості й рівню освіти школярів?

- Організація навчального процесу у класах, форми й методи навчальної діяльності 

- Рівні можливості для навчання українських і ромських дітей

- Пошук причин неписьменності ромських дітей.

За підсумками моніторингу ми можемо зробити такі висновки. 

На відміну від угорської школи №3, у ромській школі №14 дуже багато дітей отримують освіту такої низької якості, що по завершенні шкільного навчання вони не мають елементарних базових навичок – не вміють ні писати, ні читати.

Водночас школа дає всі можливості для навчання – чисті й опалювані класи, професійні вчителі, технічне забезпечення, є навіть комп'ютерні класи. Але проблема полягає в тому, що діти не хочуть ходити до школи. З першого по третій клас відвідуваність майже 100%, але, починаючи з 10-11 років, у силу вступають традиції, і діти перестають ходити до школи. Батьки втрачають над ними контроль і абсолютно не приділяють жодної уваги освіті власних дітей.

По-справжньому серйозні проблеми в ромській школі починаються зазвичай із 5-6 класу. Відвідуваність прямує до нуля. Рівень знань, які діти отримали до третього класу, різко знижується, і все повертається до початку – до алфавіту. За інформацією директора ромської школи, починаючи з 6-7 класу дівчата приходять на заняття вже вагітні, і, звісно ж, їм уже не до навчання. Найраніший випадок вагітності був у третьому класі (!). 

Заведено вважати, що головними перешкодами в ромських дітей для отримання гідної освіти є бідність, соціальна ізоляція, мовні й етнічні відмінності. Але подивімося на ситуацію з іншого боку та спробуймо з'ясувати першопричини безграмотності більшості ромських дітей.

1. У Мукачеві є ромська й угорська школи, де є вчителі, книжки й усе технічне забезпечення.

2. Угорщина щороку виділяє кожному учневі в цих школах в середньому по 800 грн. на купівлю необхідних речей для початку навчання (книжки, зошити, ручки тощо).

3. Про соціальну ізоляцію дітей у питанні доступу до освіти не може бути й мови. Ромська школа розташована майже в центрі табору, і в кожної дитини займає не більш ніж 5 хвилин дійти до школи.

4. З угорською мовою теж немає проблем. Мукачівські роми – угорськомовні, але ж і викладають у ромській і угорській школах саме угорською.

Українську мову діти вивчають дві години на тиждень. У школах також викладають і французьку. Зараз вийшов закон про те, що з цього року в усіх школах є обов'язковим викладання двох іноземних мов. Угорський уряд виступив із пропозицією провести пілотну програму на Закарпатті, де замість обов'язкової другої іноземної мови збільшити кількість годин вивчення державної української мови! Це дасть змогу ромським дітям ще краще та швидше вивчити мову країни, у якій вони живуть і житимуть далі, мову країни, якою вони можуть навчатися у вищих навчальних закладах, а потім і працювати.

Ми не вважаємо, що проблема низького рівня освіти ромських дітей лежить у площині соціальної ізольованості. Ми вважаємо, що головна проблема – це повна відсутність розуміння важливості здобуття освіти – як дітьми, так і їхніми батьками.

Якщо батьки ніде не вчилися, то й діти вчитися не будуть. Батьки не можуть передати своїм дітям подібний позитивний досвід. Відповідно, неосвічені батьки можуть виховати тільки неосвічених дітей. Слід проводити посилену й цілеспрямовану роботу з роз'яснення ромам важливості освіти.

Досвід проведення нашим фондом соціально-правових семінарів для ромського населення показав, що вже почалася позитивна динаміка системних змін у ромському таборі. Цього року в межах проекту “Посилення правових можливостей ромських громад”, який фінансує МФ “Відродження”, юристи Мукачівського правозахисного центру й далі проводитимуть різні заходи для підвищення рівня правосвідомості та правової культури ромів, що приведе надалі до глибшої соціальної інтеграції ромів в українське суспільство.

Наталія Козир, координаторка проектів БФ “Розвиток”

17 жовтня 2013р.

Теги: цигани, роми, освіта

Коментарі

сергій 2014-03-21 / 22:06:07
Де ви бачили хоч одного офіційно працюючого цигана чи циганку?От вони й зайняті збільшенням виводку.

мовжі 2013-10-17 / 21:28:05
а коли будуть притягати циган до відповідальності за те, що вагітніють неповнолітні ? чи у них свої закони і друга Конституція ?

Др. Мальтус 2013-10-17 / 18:52:57
Все логічно:

"Народні депутати спростили процедуру отримання матеріальної допомоги при народженні дитини. Своїм рішенням народні обранці зменшили кількість документів, потрібних для одержання допомоги. Тепер для отримання допомоги достатньо мати при собі паспорт та документ, який засвідчує народження дитини. В такому випадку достатньо написати заяву на отримання допомоги.
Всі інші документи, які потрібні для отримання грошей, мають тепер самостійно збирати відповідальні органи.

...при народженні дитини збільшать до 31 тисячі гривень. Розмір допомоги на третю дитину сягне 124 тис."

Отож, ці малолєткі тепер можуть вільно народжувати для своїх старших співплеменінниць, які вже виснажені пологами. І в тих буде додаткова можливість отримувати дурні гроші.

І хтось тут каже "вчитись" ? Чи може навіть "працювати" ?
Наївні...

Остап 2013-10-17 / 16:01:41
І куди дивиться Мирослав Горват?

Олена 2013-10-17 / 12:47:58
Організація "Розвиток" гарно піарить себе, при чому нічого не робить для покращення життя ромів. Йде просто констатація фактів, частина з яких не зовсім вірна.

135 2013-10-17 / 11:33:09
"...починаючи з 10-11 років, у силу вступають традиції, і діти перестають ходити до школи..." Як отримувати гроші - то згідно законів України, а як ходити до школи - то вже традиції, традиції хай дома в таборі лишають.

789 2013-10-17 / 08:20:17
Україна не бідна країна...Спасибо за шутку прямо с утра)) рассмешило)

НОВИНИ: Соціо

11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
» Всі новини