Ужгород: апогей беззаконності

5 жовтня в Ужгороді досягли свого апогею події, пов’язані з нищенням обласною владою пам’ятки архітектури місцевого значення, якою є, в комплексі довколишньої забудови, площа Народна. Не зважаючи на реалії та закон, влада застосувала силу – в спосіб і масштабах, не співвідносних до ситуації.

Ужгород: апогей беззаконності

О 7-й годині ранку активісти, що чергували на площі, повідомили своїх друзів про появу кількох авто з міліцією та самоскидів від фермерського господарства «Перепілка», яке «виграло» сумнівний тендер по реконструкції площі. Ті з ужгородців, що першими прибули на місце події, поцікавилися, на якій підставі ведуться роботи. Основним аргументів забудовників і міліціонерів, яких, як і раніше, курував заступник голови Закарпатської ОДА Антон Громовий, цього разу стала ухвала, що її прийняла суддя Ужгородського міськрайонного суду Алла Сарай. Відповідно до цього документу, п’ятьом ужгородцям – Олександру Волосянському, Віталію Грегору, Наталії Волошиній, Юлії Дуб та Олегу Дибі було заборонено перешкоджати проведенню робіт з реконструкції площі Народної. Доводити ухвалу до людей, що зібралися в цей час на площі і незаконно витісняти на цій підставі їх з території газону, на якому екскаватор згрібав землю та вантажив її на самоскиди, взялися, чомусь, міліціонери, які не вповноважені це робити.

Після того, як присутні на місці події ужгородці попросили правоохоронців не виходити за межі своїх повноважень і дотримуватися закону, десь через годину прибув працівник Міського відділу державної виконавчої служби Ужгородського міськрайонного управління юстиції. Однак, як з’ясувалося, він не мав повноважень доводити ухвалу до присутніх.

Після того, як судовиконавець через якийсь час повернувся на площу з документом, який засвідчував його право виконувати свої обов’язки, він довів ухвалу суду до громадян, які в цей час перебували на газоні. П’яти осіб, чиї прізвища фігурували в ухвалі, в цей час на площі не було.

Натомість, одразу після того, як судовиконавець, виконавши свою роботу, пішов, міліція почала силою витісняти з газону людей, які жодним чином не перешкоджали роботі працівників ФГ «Перепілка». При цьому в надзвичайно брутальний спосіб було затримано громадських активістів Олександра Волосянського та Віталія Грегора, які в цей час підійшли до гурту.

Не перешкоджав роботі, що видно з наступного відео, і журналіст інтернет-видання Закарпаття онлайн Олег Диба, котрий в цей момент також повернувся в епіцентр подій. Натомість, працівники міліції грубо перешкоджали здійсненню ним журналістської діяльності, вимагаючи покинути територію, при тому, що поряд абсолютно безперешкодно виконували свою роботу його колеги з провладних ЗМІ.



Після цього журналіста, який на той час взагалі перебував поза територією газону, силою закинули в міліцейське авто і відвезли в Ужгородський міськвідділ міліції, де на нього, як і на інших затриманих, склали адміністративні протоколи за статтею 185 Кодекс України про адміністративні правопорушення (злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, військовослужбовця).

Всього було затримано 7 осіб, серед яких вже згаданимй журналіст Олег Диба та помічник народного депутата, керівник Ужгородської організації ВО «Свобода» Томаш Лелекач, єдиною «провиною» якого було те, що він намагався з’ясувати в міліції, на якій підставі було затримано двох інших свободівців.

Що показово, авто, які в цей час проїжджали через площу, масово сигналили на підтримку протестувальників.

Тобто, не маючи законних підстав для реконструкції пам’ятки архітектури місцевого значення, спорудженої в період входження тодішньої Підкарпатської Русі до складу Чехословацької республіки за проектом чеського архітектора Франтішка Крупки, влада на чолі з «губернатором» Олександром Ледидою вдалася до силового вирішення проблеми. Тому, ймовірно, з наступного тижня події розвиватимуться вже в юридичній площині: як раніше повідомляло Закарпаття онлайн, від імені Закарпатської облради вже подано скаргу до прокуратури Закарпатської області, а, швидше всього, з понеділка буде подано позов до суду.

Паралельно свою підтримку тим, хто відстоював історичну площу від забудовників задекларували кілька народних депутатів, зокрема, нардеп від ВО "Свобода" Валерій Черняков та Віктор Балога.

Ситуацію на площій Народній висвітлили ряд загальноукраїнських інтернет-ЗМІ та телеканалів.

Обурені самим фактом нищення пам’ятки і брутальними методами влади та міліції своє звернення готують найвпливовіші закарпатські митці, архітектори, мистецтвознавці.

Вчора інформацію про ситуацію довкола площі Народої було передано представникам Генерального консульства Чеської Республіки у Львові.

Тобто, на разі ситуація виглядає так, що навіть якщо «фермерам» з «Перепілки» вдасться зняти з колишнього газону шар грунту і зробити ряд інших робіт, це зовсім не означає, що плани ініціаторів знищення однієї з ужгородських пам’яток буде доведено до кінця...

Версія подій провладного сайту Карпатньюз. З неї також видно безпідставність затримань, перешкоджання журналістській діяльності та шокуюче затримання журналіста О.Диби

Коментар керівника ФГ "Перепілка" Руслана Кіршенбаума Відео Ужгород.ін

Хронологія подій від журналістів М-студіо

05 жовтня 2013р.

Теги: Народна, міліція

Коментарі

2023-08-11 / 11:28:08



Хамство. Коментар видалено. Адмін.


Владимир Форсюк 2023-08-11 / 11:27:15


Я хам. Удали меня, пожалуйста, мой господин Адмін.


Читатель 2022-09-24 / 20:23:37


Я, Владимир Форсюк, ужгородец - идиот. У меня осеннее обострение шизофрениии. Следующий пик будет весной. Простите меня пожалуйста, люди!


Раціонально? 2013-10-09 / 12:24:45
Яка ж думка Ужгородців? - "авто, які в цей час проїжджали через площу, масово сигналили на підтримку протестувальників."

Опришок 2013-10-09 / 08:05:36
В ужгороді живуть самі бариги і чмирі даже собственнойі гордості нивкого нема всі лиш торгувати і контробас возити і якшо шось утікати в Словакію чи на Мадяри

вітько 2013-10-07 / 23:17:33
Далеко Ужгороду до забутої Богом і людьми Врадіївки...

экосалінон 2013-10-07 / 22:24:24
РОДЮЧИЙ ШАР ГРУНТУ СЮДИ НЕ ПОВЕРНЕТЬСЯ. ПАВЛЕЙ - ТУПОРИЛА ГНИДА, ЯКЩО НЕ ПРАЦЮЄ ЗГІДНО ЕКОЛОГІЧНИХ СТАНДАРТІВ. ГОЛОВА ПЕРЕПІЛКИ ЛЕДВЕ ВАРНЯКАЄ І НА КАМЕРУ ЖОДНОГО ДОКУМЕНТА НЕ ПОКАЗАВ.

Богдан 2013-10-07 / 22:03:21
Мусора підараси.Сосуть бандитам і їхнім висуванцям,але прийде і на пса мороз...

Дніпро 2013-10-07 / 16:27:17
http://blogs.pravda.com.ua/authors/sobolev/5252b236aeae6/

великолазівець 2013-10-07 / 11:51:31
коли у в.лазах вібдувалось виконавче провадження по усуненню перешкод почергового служіння греко-католицькій громаді,то менти стояли як вкопані і пальцем не торкнуись до екстремістів з правосл. громади МП,які блокували вхід до церкви і перешкоджали виконанню.А тут 'доблесна' міліція порядних людей,мирних протестувальників шіковно пов'язала.Ось така у нас 'справелива' влада і такі 'чесні' менти.Гнати їх в шию

ДМБ 2013-10-07 / 07:16:59
Ледида гавнюк. Міліція гавнюки. В державі в якій люди не займаються своєю справою не буде порядку. Є куди витратити 3 млн., запитайте у громадськості, що турбує людей що треба для області, місту. Запитайте людей чим мають зайнятись міліціонери, кого ловити, що розслідувати? Вам скажуть, що те, що ви там робите нікому не потрібно, це закопування народних грошей на народній, обкрадання простих людей, це злочин проти Ужгорода, проти держави

О.Д. 2013-10-06 / 22:47:42
Ужгородка, ви з місяця впали? )) А який сайт більше від Закарпаття онлайн відстоював Корону? Задайте в пошук по сайту слово Корона і побачите...

Заяць 2013-10-06 / 22:18:57
Було б непогано.

Рома 2013-10-06 / 21:59:24
Народні гроші за реконструкцію площі підуть в бандитські кишені.

Петро Ужгородець 2013-10-06 / 21:54:53
Міліція надивилася відео своїх колег-гопників з інших регіонів і теж почала себе так поводити. Вони ж знають хто у них пахан. Конюх рішив бабла підзаробити і силою добро навязує. Хай приведуть до порядку інші сквери і парки, поставлять люки, приберуть сміття, полагодять дороги.... До нового року нам так цей парк потрібен як зайцю трете яйце

оля 2013-10-06 / 20:57:38
Всі мудрі коментарі видаляєте.А я всерівно знаю,що Ледида мудра людина і всі свої справи доводить до кінця.Слава порядним людям!!Позор продажним тварям!!!

Ужгородка 2013-10-06 / 20:11:19

Чому Корону не рятуєте, яку Волошин розбирає?! Чому на Набережній, де тепер Апріорі ніхто не лягав під бульдозера, коли той руйнував історичну будівлю?! Слабо?!!!! Чи може Корона менш цінна ніж бур'ян на Народній?! Де Ви ?! Активісти?!

... 2013-10-06 / 19:32:00
Ржеш і не можеш, тоді це для тебе конюх площу будує. Тільки трави не буде, але можна буде лизати бетон... або дупу.

ржунемагу 2013-10-06 / 19:04:54
15 діб дає суд, котрий відбудеться завтра.

... 2013-10-06 / 14:54:04


Фінасисту. Краще вже самоубийся, бо якщо не бачиш, то вже тобі нічого не допоможе. Розумієш, народжений повзати літати не може. А для того, щоб зрозуміти культурне і естетичне пыдгрунтя проблеми, треба би трохи піднятися, тобто літати. А ти видно із роду плазунів. Співчуваю.

Попередній коментар видалено через хамський зміст. Адмін


НОВИНИ: Кримінал

10:28
У Грушові на Тячівщині чоловік увірвався в будинок односельчанки та пограбував її
10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 2
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
» Всі новини