Ужгородці пропонують владі спільний "суботник примирення" на площі Народній

А наразі продовжують чергування, готуються до судів, візуалізують проблему і, на прохання Генерального консульства Чеської Республіки у Львові, підготували для нього інформацію про події довкола цього об'єкту спільної українсько-чесько-словацької історичної спадщини.

Ужгородці пропонують владі спільний "суботник примирення" на площі Народній

Після того, як під час круглого столу на тему «Чехи в Україні: збереження культурної та історичної спадщини на прикладі Закарпатської області» ужгородці поінформували консула Валерію Фюлеову про події довкола площі, що її збудували в «чехословацький» період за проектом чеського архітектора Франтішка Крупки, Генеральне консульство Чеської Республіки у Львові надзвичайно перейнялося проблемою і попросило надіслати йому всю інформацію з цього приводу, включаючи історію питання та сьогоднішні події. Журналісти, архітектори та мистецтвознавці протягом одного дня спільно підготували відповідний текст, який містить гіперпосилання на відповідні матеріали, раніше опубліковані в електронних ЗМІ, додали до нього ілюстрації, які візуалізують стан площі в різні періоди її існування, та завершили цей відеоряд проектом архітектора Володимира Павлея, що його лобіює голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида.

Сьогодні, 4 жовтня, представник громадськості, яка відстоює історичний варіант площі та раціональне використання понад 3 мільйонів гривень, що передбачають витратити на її реконструкцію з обласного бюджету, відвезе ці матеріали до Львова на спеціально влаштовану зустріч з генеральним консулом Чеської Республіки у Львові.

Паралельно від імені Закарпатської облради підготовано позов до суду та звернення до прокуратури Закарпатської області.

Також учора громадські активісти розпочали вивчення громадської думки стосовно реконструкції партеру площі Народної шляхом опитування громадян. Було розпочато і збір підписів щодо недопущення реконструкції партеру площі Народної. "Опитування та збір підписів проходили в 3 різних місцях в м.Ужгороді, - повідомив громадський активіст Олександр Волосянський. - Всього за кілька годин було опитано близько 710 жителів Ужгорода та Закарпатської області, з яких понад 500 (понад 70% з опитаних) осіб висловилось проти реконструкції партеру площі Народної і проставили свій підпис під колективним зверненням (протестом) до голови Закарпатської ОДА Ледиди О.О., народних депутатів України Ковача В.І., Лунченка В.В., Балоги В.І., Пацкана В.В., Чернякова В.В., Кошулинського Р.В., голови Закарпатської обласної ради Балоги І.І., Ужгородського міського голови Погорелова В.В. щодо недопущення реконструкції пам’ятки історії та культури місцевого значення, об’єкту благоустрою міста Ужгорода – партеру площі Народної. Опитування населення, вивчення громадської думки та збір підписів щодо недопущення реконструкції партеру площі Народної продовжуватиметься і в наступні дні".

Аби не допустити незворотні дії, що можуть бути реалізовані підрядником проекту по реконструкції площі Народної фермерським господарством "Перепілка", активісти продовжують чергування на площі і, в випадку якихось дій забудовника, готові знову протистояти їм, скоординовано і оперативно зібравшись на місці.

Надзвичайно активно триває і обговорення теми в соціальній мережі Фейсбук, де автор проекту реконструкції В.Павлей практично позбувся однодумців і залишився в повній обструкції з боку колег-архітекторів, мистецтвознавців, журналістів і простих мешканців міста.

Дизайнер Олег Олашин, який в контексті даної теми ще раніше у своєму блозі на сайті Закарпаття онлайн опублікував цікаву фотопідбірку "Європейські пасовиська", цього разу знову посприяв громадськості візуалізацією того, якою, за мінімальної витрати коштів і зусиль, мала би бути площа Народна, якщо б до її благоустрою підійшли справді фахово та з любов'ю.

Бездоганність цього проекту просто вразила всіх учасників дискусії і спонукала до продовження розмови. Скажімо, на репліку, що, мовляв, авто можновладців, що паркуються на площі, зведуть ці гармонію та красу нанівець, прозвучала пропозиція (у відповідь на деструктивну позицію з цього питання міського голови Ужгорода Віктора Погорєлова) дослідити всі юридичні обставини приватизації останнім території нинішньої автостоянки по вулиці Гойди, що між спорудою ОДА та вулицею Собранецькою та, в перспективі, влаштувати там комунальну автостоянку, повністю звільнивши від авто головну площу області.

Своє промовисте унаочнення запропонував громадськості і власкор "Нового каналу" на Закарпатті Віталій Глагола. Він просто підрахував, скільки корисних для Ужгорода справ можна би було зробити, раціонально використавши кошти, що їх планують закопати в найоблаштованішій площі Ужгорода.

25932_10201478419713670_1013998288_n

Ще раніше інтернет-видання Varos підготувало публікацію під промовистим заголовком "Дайте спокій Народній: 5 об’єктів Ужгорода, які потребують нагальної реконструкції", опублікувавши вражаючі фото з тих місцин обласного центру Закарпаття, які своїм жахливо занедбаним станом аж волають про пріорітетне вкладення коштів.

Крім того, учасники тієї розмови з'ясували і ряд цікавих обставин, що призвели до поступової деградації партеру. Як пригадали мешканці будинків прилеглих кварталів, у попередні роки площа в спекотні дні регулярно поливалася і трава завжди була смараглово-зеленою. Ковш екскаватора фермерського господарства "Перепілка" оголив і частково пошкодив існуючу систему поливу партерного газону площі, яку в аномальну і тривалу цьогорічну спеку, ймовірно зумисне, не задіювали жодного разу.

Крім того, ужгородці згадали і інший спосіб доведення колись красивого газону до нинішнього жахливого стану: коли в квітні цього року спеціально на газоні "висадили" 54 металеві писанкові деревцята фестивалю-конкурсу «Воскресни, писанко», аби тисячі ужгородців і гостей міста, що прийшли помилуватися великодніми роботами з різних районів Закарпаття, вимушені були втоптувати траву газону в болото. Хоча, без жодних проблем, зазначені дерева, перекривши рух транспорту, можна було встановити на вимощених бруківкою тротуарах поруч.

Утім, попри радикалізацію намірів по відстоюванню історичної площі, громада Ужгорода готова і до компромісу з владою. Скажімо, знайшлися спонсори, які готові власним коштом відновити понівечену частину системи поливу та повернути на партер кілька вантажівок вивезеної родючої землі. Спільна  за участі влади і громади  толока по відновленню зруйнованої частини партеру могла б стати першим кроком по налагодженню містка порозуміння між ініцаторами реконструкції та її противниками. А налагоджений діалог за умови долучення чеської сторони міг би привести не до конфліктного, а до справді конструктивного варіанту виходу з проблеми. Та, як підсумок, цивілізованого та якісного благоустрою площі  в історичному контексті і за найвищими європейськими стандартами. Цілком можливо  і за європейські гроші... 

04 жовтня 2013р.

Теги: Народна

Коментарі

Папка 2013-10-05 / 22:16:51
Іди гуляти у мармарош та не суд сюди носа.

фатьув із Марамуроша 2013-10-05 / 15:52:06
Бо вто так виглядає пане Павлею, ош місні автохтони пуддержуют злудійську власть, а зашляки за людий.

Но вто так ни є, то што є гівнюком усі знаут, айбо у сему ділі за вто толоку пирид Білим домом ун правду каже, бо щи триба ся із чихами порадити, бо ни ви Білий дом чинили, тя гута вбила із фондійом, ай прийшов ис на всьо уже готове, та ни лиш так миригилуй ай іще забий писок та добре думай, што говориш лем хочиш учинити.

фатьув із Марамуроша 2013-10-05 / 15:38:13
Володимир Павлей 2013-10-04 / 21:18:22

Ай ви лиш свату ни скачте так, бо тута риконструкція як зайцьови стопсигнал, бо самі сте дали Дибі піаритися на вашому свинстві.

Є ще доста што правити і в Унгвари і в области, ай ви ни будьте таким гамішним, а вкажіт чилядюм так як є.

ПАНАМ ТРИБА ПАРКОВКУ ПИРИД БІЛИМ ДОМОМ, от і всьо.

Бо ніко туда ни прийде отдихнути, ай дітучок ни приведе.

А могли сте вчинити так уби пирид Білим домом боли дітські плущадки ай би дітучки з отцюзжинов могли ся там бавити, тай усім би подало.

ungvari 2013-10-05 / 14:14:52
Невже комусь подобається теперішній вигляд площі, футбольне поле. Не думаю, що Крупка планував так його залишити. Згадаймо вигляд площі 10-річної давності. Гірше, ніж зараз є, точно не буде.

Сашко 2013-10-04 / 22:46:21
“ я ДАВ ДОРУЧЕННЯ заскрінити... “
Насальніко, одначе )

ужгородець 2013-10-04 / 22:16:39
Павлей, ви вже стільки публічно нахамили і вилили лайок та бруду на захисників Народної площі, що якби кожен в суд подавав - ви б до смерті не відкупились. Все зафіксовано і задокументовано.

О.Д. 2013-10-04 / 21:22:59


Пане Павлей, та хіба я вам бороню? Скріньте, що хочете і скільки хочете. Дивно тільки, що у вас ще залишилися друзі...


Володимир Павлей 2013-10-04 / 21:18:22
Олегу Дибі. Мені повідомили друзі, що на цьому брудному брехливому сайті постійно згадується моє призвіще.
Повідомляю публічно та офіційно, що ні я ні мій син Максим тут нічого не пишемо.
Я дав доручення заскрінити всі пости та коментарі в котрих згадується моє призвіще. І це є зроблено і збережено.
Як буду мати час я всі їх перегляну. Ті, котрі буду вважати образою честі та гідності - будуть використані, як доказу у позові до суду.
Повідомляю, що ні я, ні мій син інакше, як під своїм ім'ям тут писати НЕ БУДЕМО. Від цього сайту мене нудить.

11111 2013-10-04 / 16:44:58
Для чого тут пишуть про Писанку. В нормальних державах газони робляться не для огляду, а для того, щоб по них можна було ходити. Трава не мае псуватися, тим паче ставати болотом.

О.Д. 2013-10-04 / 11:23:35
100% ))

читач 2013-10-04 / 11:18:01
до О.Д.:

Звісно, що може виглядати краще. Там зараз і не газон насправді, а якесь недоглянуте різнотрав'я з бур'янами. Але це не привід закатувати Народну в бетон.

Оновлення газону під ключ - від 35 до 65 грн за 1 м.кв. Партер має площу приблизно 3000 м.кв. В 200 тис. грн можна легко вписатися. Це 6% від ледидо-павлеєвського бюджету!

читач 2013-10-04 / 11:14:04
давида павліту НА ... НА СУБОТНИК

О.Д. 2013-10-04 / 11:03:07


Читач, фото - показове, але з практики можу ствердити, що газон може виглядати НАБАГАТО краще. ))

Все залежить від того, як підготувати територію, що сіяти і як доглядати.


Оті 2013-10-04 / 10:52:54
Взагалі порівняти всі наявні фотграфії за весь період існування площі та відбрати самі гарні моменти увіковічнивши їх

Оті 2013-10-04 / 10:47:59
Да так підкреслюється велич будівлі Обласної адміністрації, цікаво було б грянути теперешній проект в такій же проекції та порівняти що мож залишити а що зайве

читач 2013-10-04 / 10:41:51
Ось так виглядала Народна, коли її поливали - досить достойно і презентабельно:

http://maps.yandex.ua/-/CVbfNPPF

Ужгородець 2013-10-04 / 10:36:32
Зате тепер ми уже всі є навченими цим досвідом

Василь 2013-10-04 / 10:31:57
Опоненти!Ну хай залишається тоді площа "пасовиском".А де ви були коло розбомбили площу в перший раз?

Ужгородець 2013-10-04 / 10:27:34
Так всі про те, що без різниці хто архітектор, але проект має бути погоджений та обговорений з врахуванням всіх конструктивних пропозицій тоді буде гідний результат який залишиться раз та на завжди. Куди зараз рослини пхати, а тендер до кінця листопада закінчити мають, який бетон що хочуть залити витримає такі перепади температур. Уже один фонтан на поштовій є який обліз за три дні. Давайте не будемо повторювати дурь міського керовника, щоб не було зіпсовано задуму бездарним та тупим виконанням.

Макс 2013-10-04 / 10:16:49
Народ! Я не за те щоб саме ледида фінансував реконструкцію площі, я говорю загалом про те що площу потрібно поміняти. Теперішній її вигляд це повна фігня - поле! Нехай буде інший архітектор, інше джерело фінансування, але не залишайте так як є, раз взалися щось робити, доведіть до кінця! Площа з фонтаном буде виглядати краще, головне щоб там машинам не дозволили паркуватися - це все спортить!

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини