Закарпатська облрада звернулася до біржі з вимогою скасувати аукціон по колишній синагозі

Про це Закарпаття онлайн повідомив правозахисник Віталій Грегор.

Закарпатська облрада звернулася до біржі з вимогою скасувати аукціон по колишній синагозі

Виконавчий апарат Закарпатської обласної ради 26 вересня поставив вимогу до Управління з питань майна комунальної власності обласної державної адміністрації таТоварної біржі «Універсальна товарно-сировинна біржа» про скасування призначеного на понеділок аукціону: «з метою недопущення порушень чинного законодавства та незаконного продажу будівлі за адресою: м. Ужгород, пл. Жупанатська, 17, просимо скасувати аукціон, який повинен відбутися 30 вересня 2013 року».

Йдеться про те, що фактично без відома та згоди Закарпатської обласної ради київська Товарна біржа «Універсальна товарно-сировинна біржа» в їхньому ж приміщенні (м. Ужгород, площа Народна, буд. 4, конференц-зал) намагається провести о 11:00  30 вересня 2013 року сумнівний аукціон.

«Висловлюю прохання до всіх незаангажованих ЗМІ, журналістів, громадських діячів та громадськості в цілому відвідати вищезазначений рейдерський захід, який обізвали «аукціоном», - каже В.Грегор.

Як уже повідомляло Закарпаття онлайн, 7 вересня невідомі особи скупили у розповсюджувачів майже весь тираж газети «Європа-центр» №36 (714) від 6 вересня 2013 року. Єдиною логічною підставою для ажіотажу довкола загалом не надто тиражованого видання стало те, що в цьому номері газети було опубліковано оголошення київської Товарної біржі «Універсальна товарно-сировинна біржа» про продаж комунального майна сіл, селищ та міст Закарпатської області. Особливу увагу привернув Лот №3 – адміністративна будівля площею 976 м. кв., розташовану за адресою: м.Ужгород, вул. Жупанатська, 17 (лот №3) із початковою ціною в 3 млн. 867 тис. 528 грн. при ринковій десь приблизно в 20 мільйонів гривень.

Вже в черговому випуску цього ж видання, а саме, «Європа-центр» №37 (715) від 13 вересня 2013 року, було розміщено оголошення київської Товарної біржі «Універсальна товарно-сировинна біржа» про "Про внесення змін до оголошення від 06.09.13 р. №36(714) за заявою замовника аукціону», згідно з яким знімаються з аукціону у зв’язку з допущеними технічними помилками в тексті оголошення, всі лоти, окрім будівлі колишньої єврейської синагоги – історичної триповерхової будівлі в обласному центрі Закарпаття. Так,  у Лот №3 внесли зміни, шляхом виправлення начебто як «описки»: «адміністративна будівля площею 990,2 кв. м»; місце знаходження об’єкту – площа Жупанатська, 17».

На своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук Віталій Грегор аналізує і порушення при проведенні нового «аукціону»:

1) В порушення ч.3 ст.16 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)», якою визначено, що для реєстрації покупців як учасників аукціону, конкурсу вони сплачують встановлений органом приватизації реєстраційний внесок, у розмірі одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, а також вносять грошові кошти в розмірі 10 відсотків початкової ціни об'єкта, в ОГОЛОШЕННІ №1 встановлений розмір гарантійного внеску в розмірі 50% (пятдесят відсотків) від початкової ціни лота.»

2) В порушення ст.15 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)» оголошення про продаж об’єктів комунальної власності опубліковано не в офіційному друкованому виданні державного органу приватизації, яким в даному випадку є газета Закарпатської обласної ради та обласної державної адміністрації «Новини Закарпаття» (реєстраційне свідоцтво Зт 124 від 6 серпня 1997 р.), а в приватному комерційному виданні – громадсько-політичній газеті для Закарпатської області «Європа-центр» (реєстраційне свідоцтво Зт 186 від 26 січня 2000 р.).

3) В порушення ст.15 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)» не зазначено відомостей про земельну ділянку, на якій розташоване МАЙНО, умови користування нею та її стан. Зокрема, не зазначено і розмір та кадастровий номер земельної ділянки, право на яку переходить у зв'язку з переходом права власності на будівлю або споруду, що є істотними умовами договору, який передбачає набуття права власності на такий об'єкт відповідно до ч. 2 ст. 377 Цивільного кодексу України.

4) В порушення ст.15 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)» ОГОЛОШЕННЯ №1 про продаж не містить умов продажу. А саме, відсутні відомості про порядок розрахунку за придбаний об’єкт нерухомості, та відповідні назви банку, адресу та номер рахунку, відкритого для розрахунків за придбані об'єкти приватизації, а рахунки зазначені в ОГОЛОШЕННІ №1 надані для здійснення інших платежів, пов’язаних з участю в конкурсі, а не розрахунками за об’єкт приватизації.

5) В порушення строків встановлених ч.17 Розділу 3 «Положення про основні засади управління об'єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Закарпатської області (обласної комунальної власності)», затвердженого рішення 7 сесії Закарпатської обласної ради 6 скликання від 4 листопада 2011 року № 326 (далі - Положення),  яким визначено, що строк призначення аукціону не повинен перевищувати 6 місяців від дня надання згоди на продаж майна.

Так дійсно рішенням 7 сесії Закарпатської обласної ради 6 скликання від 4 листопада 2011 року № 330 «Про проведення аукціонів із відчуження об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області» надавалася вищезазначена згода на продаж Майна, шляхом продовження дії рішення обласної ради: від 22 грудня 2009 року № 1053 «Про проведення аукціону з відчуження об'єкта спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (м. Ужгород, вул. Жупанатська, 17), однак, дана згода, з врахуванням приписів ч.17 Розділу 3 Положення, вичерпала свою дію 04.05.2012 р.

Відповідно до норм цього ж Положення, об'єкти комунальної власності територіальних громад області відчужуються за згодою сесії та на підставі рішення обласної ради (ч.1 Розділу 3); дія цього Положення поширюється на відчуження майна, що перебуває у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (обласній комунальній власності) (ч.3 Розділу 3); Прийняття рішення про відчуження майна приймається виключно сесією обласної ради за поданням управління з питань майна комунальної власності облдержадміністрації, а також за дорученням власника (ч.7 Розділу 3); у разі прийняття рішення про відчуження майна сесією обласної ради, управління з питань майна комунальної власності облдержадміністрації вилучає, а балансоутримувач передає майно, яким він користувався на праві господарського відання або оперативного управління (ч.8 Розділу 3).

Відповідно до п.20 ст.43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до питань, що вирішуються виключно на пленарних засіданнях районної, обласної ради вирішуються, зокрема, питання щодо вирішення в установленому законом порядку питань щодо управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, що перебувають в управлінні районних і обласних рад, а відповідно до ст. 60 цього ж Закону, районні та обласні ради від імені територіальних громад сіл, селищ, міст здійснюють управління об’єктами їхньої спільної власності, що задовольняють спільні потреби територіальних громад (частина 4); органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об’єктами права комунальної власності, в тому числі вирішувати питання їхнього відчуження (частина 5).

Відтак, затійники цього одіозного АУКЦІОНУ грубо знехтували нормами чинного законодавства, зокрема, вчинили безпідставні та незаконні дії із розміщення оголошення про проведення АУКЦІОНУ, що призвело в свою чергу, до неправомірного обмеження прав осіб, які виявили бажання взяти участь в АУКЦІОНІ.

За таких обставин, такі дії в першу чергу київської товарної біржи є грубим порушенням ч.1 ст.19 Конституції України (норми прямої дії), оскільки примушують робити те, що не передбачено законодавством.

27 вересня 2013р.

Теги: аукціон, синагога

Коментарі

Суддя Дредд 2013-09-28 / 13:39:58
На місці потенційного власника я б не ризикував грошима: хабар чиновникеам не повернеться, а власності не набуде... :-) Тема вже слизька і засвічена. Тим більше безперспективна, якщо вийшла на рівень облради.

Закарпатець 2013-09-28 / 11:23:51
Це щось неймовірне!Мабуть надумали ціну скинути,щоб хтось із особонаближених до влади купив!Так просто такі реверанси у наш продвинутий час не роблять!Продаж буде, але по зниженій ціні,бо цю прийдеться переглянути з метою задоволення вимог замовника-покупця.Чи не так?

унгварський 2013-09-28 / 09:29:05
Дуже дивно,що прокуратура не побачила таких явних порушень законодавства при підготовці до продажу обєкта на пл.Жупанатська,17.З чого би це така сліпота у фахівців захисту закону та інтересів суспільства?

Ужгородець 2013-09-27 / 23:51:57
Яке положення, яке віджуення що за камнокреатив від фонду комунального майна обласної ради є Закон України "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацю)" який визначає порядок та способи, процедуру приватизації комунального майна в тому числі і Закарпатської обласної ради, вимоги якого цілком і повністю є порушеними. Та і варто журналістам прийти на Аукціон що має відбудтися 30 вересня 2013 року об 11 годині за адресою 88000, м. Ужгород, площа Народна, буд. 4, конференц-зал та самим переконатись в тому чи було знято дане майно з незаконних торгів чи очередний ласий шматок комунальної власності був роздеребанений. Варто зауважити що крім синагоги там і інші обєкти залишились віддані на тупий деребан, чи це уже мож 50/50. Повна херня

лисий почесний громадянин 2013-09-27 / 22:11:05
Мля, Гарелий ти маестро, я хотів продати - не дали. А ти з порушеннями закону, ігноруючи думку громади толкаєш такий обєкт і не переживаєш, що тебе спалять на Поштовій! Ти мій кумир!

До С.Крука 2013-09-27 / 22:02:25
А їм так добре. Вони ж в принципі не можуть йти проти влади...

вуйко з полонини 2013-09-27 / 21:41:07
то нардеп ковач хоче купити?

Степан Крук 2013-09-27 / 21:37:00
Чому мовчать єврейські громади?

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини