Суддя, помічницю якого затримали на хабарі, повернув власнику конфіскований контрабандний" "Мерседес" (ДОКУМЕНТ)

В Єдиному державному реєстрі судових рішень оприлюднено текст постанови, через яку було затримано на хабарі помічницю судді Ужгородського міськрайонного суду Ігора Івашковича

Суддя, помічницю якого затримали на хабарі, повернув власнику конфіскований контрабандний" "Мерседес" (ДОКУМЕНТ)
Нагадаємо, що 18 вересня при вимаганні та одержанні 4 тисяч доларів (із 5 тисяч доларів) раніше обумовленої суми хабара було затримано помічницю судді Ужгородського міськрайонного суду.

Як повідомила наступного дня прес-служба прокуратури Закарпатської області, "встановлено, що за  вказану суму 36-річна помічниця судді обіцяла позитивний розгляд вказаним вище судом протоколу про порушення митних правил відносно цього закарпатця і, відповідно, повернення йому затриманого митниками автомобіля «Мерседес-Бенц МL – 320 CDI», 2006 року випуску.

Як з'ясувалося, ще у липні представники Чопської митниці Міндоходів склали протокол щодо вказаного громадянина про порушення митних правил (за спробу переміщення ним до Угорщини на вказаному автомобілі тютюнових виробів у кількості понад 2000 пачок, з приховуванням від митного контролю)".

Як з'ясувало згодом Закарпаття онлайн, йшлося про помічницю судді  Ужгородського міськрайонного суду Ігора Івашковича.

З тексту відповідної постанови, датовної днем передачі хабара, стає зрозумілим, що суддя замість конфіскації автомобіля, як це передбачено чинним законодавством у таких випадках, призначив лише штраф у сумі 15 552 грн.

 
 
Державний герб України

308/14094/13-п

П О С Т А Н О В А

18.09.2013                                                                                   місто Ужгород

Суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Івашкович І.І., з участю представника митниці Савчук Х.В., представника ОСОБА_2, розглянувши матеріали Чопської митниці відносно гр.України ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, мешканця АДРЕСА_1, паспорт - НОМЕР_3 від 06.07.2011 року, виданий органом - 2112, іден.код - НОМЕР_1 за ст.483 ч.1 Митного кодексу України, -

В С Т А Н О В И В :

21.07.2013 року о 23 год. 42 хв. в зону митного контролю пункту пропуску «Лужанка» Чопської митниці на смугу «зелений коридор» у напрямку «Виїзд з України» в»їхав легковий автомобіль марки «Mersedes ML 320 CDI», кузов НОМЕР_4, р.н. Угорської республіки НОМЕР_5 під керуванням ОСОБА_3

В ході митного контролю автомобіля були виявлені тютюнові вироби, а саме: марки «Минск superslims» - 1910 пачок, загальною вартістю 13752 грн. та « 5 Минск superslims» - 250 пачок, загальною вартістю 1800 грн., які знаходилися за декоративною обшивкою дверок автомобіля, під заднім пасажирським сидінням автомобіля, та в багажному відділенні під заводською кришкою нижнього відділення багажника.

Доступ до виявлених цигарок став можливим після демонтажу внутрішніх ручок дверок, декоративної обшивки, металевої внутрішньої пластини (шляхом відкручування гвинтів та зняття кліпс), після підняття нижньої частини заднього сидіння та після підняття кришки нижнього відділення багажника.

Із пояснень ОСОБА_3 вбачається, що дійсно приховав тютюнові вироби, використавши конструктивні порожнини автомобіля.

Вчинив це у зв»язку з тяжким матеріальним становищем, тривалий час не працює, має кредитні зобов»язання, на утриманні знаходиться малолітня дитина. Розкаюється у вчиненому, до відповідальності притягується вперше.

Дії ОСОБА_3 вірно кваліфіковано за ст.483 ч.1 МК України, вина його доведена протоколом про порушення митних правил, актом огляду транспортного засобу, поясненням особи, яка притягується до відповідальності.

Вирішуючи питання  про накладення стягнення суд враховує, що відповідно до п.3 ч.1 ст.461 МК України одним із видів адміністративного стягнення за порушення митних правил, зокрема, є конфіскація транспортних засобів із спеціально виготовленими сховищами (тайниками), що використовувалися для приховування товарів - безпосередніх предметів порушення митних правил від митного контролю.

За змістом п.53 ч.1 ст.4 цього Кодексу (визначення основних термінів і понять) спеціально виготовленим сховищем (тайником) визнається - сховище, виготовлене з метою незаконного переміщення товарів через митний кордон України, також обладнані та пристосовані з цією метою конструктивні ємності та предмети, які попередньо піддавалися розбиранню, монтажу, тощо.

Санкцією ч.1 ст.483 нині діючого митного кодексу України (редакція закону від 2012 року) на відміну від раніше діючої ст.352 МК України, передбачено конфіскацію не любого транспортного засобу, як це закріплювалось вищезазначеною статтею, а лише - транспортного засобу із спеціально виготовленими сховищами (тайниками), що використовувалися для переміщення товарів - безпосередніх предметів порушення митних правил через митний кордон України.

Із акту огляду транспортного засобу від 21.07.2013 року вбачається, що тютюнові вироби були виявлені в конструктивних ємностях автомобіля, доступ до яких хоча і став можливим після демонтажу внутрішніх ручок діверок, декоративної обшивки, металевої внутрішньої пластини (шляхом відкручування гвинтів та зняття кліпс), після підняття нижньої частини заднього сидіння та після підняття кришки нижнього відділення багажника, але ніяких змін, переобладнання чи пристосувань, як для сховища (тайника) не вносилось.

Ці ж обставини вбачаються також з протоколу про порушення митних правил від 22.07.2013 року, де зазначено, що товар був прихований в конструктивних порожнинах автомобіля.

Із пояснень ОСОБА_3 видно, що останній приховав цигарки у конструктивних порожнинах автомобіля, тобто не у спеціально виготовленому сховищі (тайнику), а з використанням конструктивних особливостей транспортного засобу, які за їх характерними технічними даними, наведеними в акті огляду транспортного засобу не можна віднести до спеціально виготовленого сховища (тайника).

Як видно із самого протоколу, дії ОСОБА_3 митним органом кваліфіковано за ст.483 ч.1 МК України, як дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон з приховуванням від митного контролю, однак лише з використанням конструктивних порожнин автомобіля, а не спеціального сховища.

За змістом ст.483 ч.1 МК України конфіскація транспортного засобу, який використовувався для незаконного переміщення через митний кордон товарів з приховуванням від митного контролю, є обов»язковим лише у випадку, якщо у транспортному засобі були спеціально виготовлені сховища (тайники), що використовувались для переміщення товарів безпосередніх предметів порушення митних правил через митний кордон України.

Таких даних, як видно з матеріалів, встановлено не було,тому конфіскації автомобільне підлягає.

Враховуючи характер та ступінь суспільної небезпечності вчиненого правопорушення, обставини справи, дані про особу, положення ст.ст.33,34 КпАП України суд вважає, що на ОСОБА_3 слід накласти адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товару - безпосередніх предметів порушення митних правил, що складає 15552 грн. з конфіскацією зазначеного товару.          

       Керуючись ст.ст.283,284 КпАП України, ст.483 ч.1 МК України, -

П О С Т А Н О В И В :

ОСОБА_3 визнати винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ст.483 ч.1 МК України та накласти стягнення у вигляді штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товарів - безпосередніх предметів порушення митних правил, що складає 15552 грн. та конфіскації на користь держави безпосередніх предметів порушення митних правил, а саме: цигарки без акцизних марок, згідно маркування на пачках, виробництва Республіки Білорусь марки «Минск superslims» - 1910 пачок, загальною вартістю 13752 грн. та « 5 Минск superslims» - 250 пачок, загальною вартістю 1800 грн., які вилучені у ОСОБА_3, що знаходяться на зберіганні на складі Чопської митниці.

Вилучений легковий автомобіль марки «Mersedes ML 320 CDI», кузов НОМЕР_4, р.н. Угорської республіки НОМЕР_5, 2006 року випуску, номер двигуна НОМЕР_2, тип двигун-дизель, об»єм двигуна 2987 см, потужність 165 KW, колір-чорний та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_6 видане 11.07.2006 року, повернути ОСОБА_3 або представнику за дорученням.

Постанова може бути оскаржена до апеляційного суду Закарпатської області протягом 10 днів з дня її винесення.

Суддя:        Івашкович І.І.

26 вересня 2013р.

Теги: хабар, Івашкович, постанова

Коментарі

дддд 2013-09-29 / 18:37:35
Це відколи суддя підчиняється свому помічнику а не законодавству України!ЇЇ прижмуть і вона його здасть як макулатуру!

Алекс 2013-09-29 / 14:34:21
Та ні постанова вірна. Суддя в парі з помічником розводив на бабло. А от якщо в нього розуму не хватило переробити постанову, що вилучена при передачі коштів у помічника, то в нього "не ума палата".
Суддя в даному випадку працює на помічника, потрібна зміна кваліфікації злочину. Замість хабаря, буде шахрайство, перевищення...

йовжі 2013-09-27 / 22:52:31
а чому в інтернеті нічого не писали коли Вася залетів? крім того він раніше судимий, а мати його дитини заробляє в 10 раз більше нього, а він він не погано чухається - міняє машини як я носки.

няньо з вароша 2013-09-26 / 15:18:52
Дивно,що правоохоронці так відстежували хабар.Мабуть той Мерседес комусь дуже сподобався і жаль йому було не стати його власником через аукціон конфіскованого майна.Івашкович давно відомий своїм правильним ставленням до законодавства із розрахунку грошових знаків.А чомусь "засвітився" із судовим рішенням тільки зараз?

адвокат 2013-09-26 / 14:22:22
Суддя Івашкович виносить незаконні рішення, за це він отримує хабар.І це практика роботи цього судді.Потрібно перевірити всі рішення, які виносив суддя. Такі люди не повинні бути суддями.

AG111 2013-09-26 / 13:38:41
адвокат
+100. І саме головне зрозуміло чому вона вийшла "неграмотна" і незаконна

адвокат 2013-09-26 / 12:41:22
Абсолютно незаконна і неграмотна постанова, окремі абзаци якої суперечать один одному. По Митному кодексу 2012 року безадьтернативно конфісковується автомобіль, є там спецтайник чи ні. Апеляційний суд скасує її. А суддя може дістати на горіхи.

Ctreet 2013-09-26 / 08:47:14
Сегінятко виявляється мав скрутне матеріальне становище, таке скрутне, що їздив на мерсі та мав 5 штук хабара. У судді напевне також було скрутне матеріальне становище... А копію цього рішення помічниця Івашковича того ж вечора як її зло вчили показували при передачі грошей.

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини