Балога: "Партія регіонів сама себе загнала в кут, коли дала безмежні повноваження президенту"

Позафракційний депутат, екс-голова адміністрації президента Ющенка - про президента Януковича, долю Тимошенко і свій закарпатський бізнес

Балога: "Партія регіонів сама себе загнала в кут, коли дала безмежні повноваження президенту"

"Facebook дає мені можливість обходитися без прес-секретаря. У Верховній Раді до мене підходять дівчатка, кажуть: "Хочемо бути вашим прес-секретарем". Я відповідаю: "Ви все одно за мною не встигнете", - похвалив сучасні технології Віктор Балога, приймаючи нас в офісі своєї партії Єдиний центр у Києві. 

В інтерв'ю ЛІГАБізнесІнформ  депутат і брат депутата, позбавленого судом повноважень, дав оцінку діям Банкової, назвав режим президента Януковича авторитарним, голову МВС Захарченка - хорошим для президента і поганим для України, а посадку екс-прем'єра Тимошенко у в'язницю - великою помилкою влади. 

- Що скажете про практику позбавлення депутатських мандатів через суд , що торкнулася і вашого брата -  Павла Балогу? 

-  Партія регіонів сама себе загнала в кут, коли дала безмежні повноваження президенту, повернувши Конституцію 1996 року. Там не подумали, що постраждають від цього і свої. 

Звичайно, ніякої самостійності у вирішенні судів ні по одному депутату і близько немає. Все це розробляється в Адміністрації президента і курується особисто Віктором Януковичем, давайте будемо говорити прямо. Це він смикає за нитки і утилізує всіх неугодних. Звинувачувати Партію регіонів та її депутатів не буду. Але вони самі винні в жалюгідному становищі, в якому опинилися. Вони сьогодні нічого не варті. 

- Брата позбавили повноважень через вас? 

- Так, стріляли в мене - це зрозуміло. Наприкінці минулого року мені наполегливо рекомендували залишитися в уряді (Балога був головою МНС , - ред.), але я ж не іграшка і не меблі, які можна взяти і переставити в будь-який кут, і я з цим змирюся. Поки відчував свою значимість в уряді, працював. Як тільки побачив, що мене використовують - пішов відразу ж. 

У мене була розмова з президентом із цього приводу, він прекрасно знає, чому я пішов у відставку. Коли диктують, що робити, ким бути і як себе вести, позбавляють маневру - це вже не про Балогу. Міністри в Україні сьогодні просто виконують інструкції, повністю позбавлені ініціатив. 

- Чи замислювалися про наслідки, коли відмовили президенту? У наших умовах це може бути сприйнято як образа, наслідки якої важко передбачити. 

- Вибачте, але ми ж не в Камбоджі 70-х. 

- Але й не в демократичній Європі. 

- Навіть при авторитарному режимі, який має місце при президенті Януковичі, я не вважаю доцільним чогось боятися. До життя треба ставитися по-філософськи, і тоді буде успіх. 

Звинувачувати Партію регіонів та її депутатів не буду. Але вони самі винні в жалюгідному становищі, в якому опинилися. Вони сьогодні нічого не варті 

- Ви говорите, що позбавлення повноважень депутатів через суд розробляється на Банковій. Хто тоді керує Юрієм Кармазіним, який подає позови? 

- Само собою, президент особисто не спілкується з Кармазіним, хто буде з таким болотом і колабораціоністом спілкуватися? Його курирують радники середнього штибу з Банкової і з РНБО, які і виконують рішення президента про позбавлення повноважень того чи іншого депутата . 

- Ваш брат позбавлений мандата, але ви - то депутат. Кажуть, що курируєте групу мажоритарників у парламенті як неформальний лідер. 

- Нічого такого й близько немає. Так, я навіть читав десь, що нібито збираюся створювати якусь групу, після зміни регламенту Верховної Ради. Це неправда. Я спокійно спостерігаю за цим бедламом, який зараз реалізовує влада по відношенню до парламентаризму. 

- А навіщо вам тоді взагалі потрібен статус народного депутата, якщо ви просто спостерігаєте за руйнуванням парламентаризму? 

- Завжди є речі, які ти можеш виконувати для своїх виборців. Я мажоритарник і роблю, що можу для тих, хто довірився мені на виборах - здійснюю юридичну допомогу, доношу правду до тих чи інших структур влади. 

- До речі про електорат. Ви вважаєте це чесним по відношенню до людей, коли до виборів політики налаштовують людей проти своїх опонентів, а після виборів спокійно співпрацюють? Наприклад, Наша Україна, політраду якої ви колись очолювали, називала Партію регіонів бандитами і ворогами, а через пару років ви вже міністр у Кабміні Азарова. 

- Політична боротьба - це нормально. Але ворогами ніхто нікого не називав - це ви перебільшуєте. Все моє перебування в політиці ми нормально спілкувалися з Януковичем, ми спілкуємося ще з часів губернаторства - мого в Закарпатті і його в Донецькій області. І навіть коли я працював на Банковій з Ющенком, а Янукович очолював Кабмін. 

Більше того, коли в 2010 році Янукович йшов на вибори президента, ми не були ворогами. Єдиний центр підтримав кандидата Януковича, бо сподівалися, що він буде прогресувати. У нього були і сьогодні є для цього всі шанси, незважаючи на помилки і перегини. 

- Ви добре знаєте обстановку в Закарпатті. Бачите ймовірність втрати Україною цієї території? Прикордонні з Угорщиною населені пункти важко назвати українськими. Там живуть угорці з українськими паспортами, їх діти вчаться в Будапешті, а Київ для них - закордон. 

- Такої загрози немає, запевняю вас. Так, регіон специфічний, але це Україна, і не потрібно нічого вигадувати. Усі чутки про сепаратистські настрої в Закарпатті, або, наприклад, у Криму, поширюються за допомогою наших російських "друзів". Крім того, якби Угорщина мала територіальні претензії на наші землі, її не прийняли б до Євросоюзу. Україні не потрібно шукати чорну кішку в темній кімнаті, потрібно робити все для того , щоб ми опинилися там, в об'єднаній Європі разом з Угорщиною. 

- Тобто ви критикуєте владу за те, що вона в особі президента робить з парламентаризмом, але готові похвалити за форсування євроінтеграційного курсу?

- Так, я підтримую те, що робить президент у зовнішній політиці сьогодні, якщо він звичайно щирий у цьому. Я більше скажу: якщо Янукович не  лише підпише угоду про асоціацію, але і після 28 листопада буде усвідомлено здійснювати реформи, спрямовані на зближення із Заходом, я скажу : "Це мужик. Все правильно робить". І тоді у нього будуть шанси в 2015 році. 

- Давайте все-таки визначимося, ви - опозиціонер чи прихильник влади? 

- Я державник. І як державник я не маю права займати однозначну позицію - або тільки хвалити, або тільки критикувати владу. Звик оцінювати кожен політичний крок по достоїнству і намагаюся бути об'єктивним. Я ж не "мовець голова", як деякі, які прийшли в політику тільки потім, щоб виступати по телебаченню. 

Якщо подивитися статистику моїх голосувань у Раді, то питання про самостійність Балоги відпаде сам собою. Якщо Партія регіонів пропонує адекватні закони - я завжди проголосую. І навпаки - за дурниці від Партії регіонів, які подаються під соусом становлення економіки, фактично лобістські законопроекти, ніхто мене голосувати не змусить. 

- Ми дивилися статистику - з 50 електронних реєстрацій в Раді нинішнього скликання ви пропустили 16 - майже третину. 

- Якщо в порядку денному немає важливих питань, то я краще займуся іншою роботою. Але з усіх принципових питань я завжди голосую. 

- Ми і зараз з вами спілкуємося під час пленарного засідання... 

- З ранку я був у парламенті. А спілкування з журналістами - це частина роботи народного депутата . 

У мене давно немає автомобіля, в тому сенсі, що я не бачу необхідності реєструвати на себе. Мені простіше реєструвати автомобіль на підприємство дружини і економити на ПДВ  

- У вашій податковій декларації не вказано автомобіль. Невже ви думаєте - хтось повірить, що у Балоги немає автомобіля? 

- У мене давно немає автомобіля, в тому сенсі, що я не бачу необхідності реєструвати на себе. Мені простіше реєструвати автомобіль на підприємство дружини і економити на ПДВ (на протязі 30 секунд Балога розписав олівцем на аркуші паперу просту схему, що дозволяє заощадити близько 12 тисяч євро на покупці автомобіля вартістю 50 тисяч євро, - ред.). Так роблять усі , у кого є нормальний бізнес з серйозними оборотами. 

Взагалі, до автомобілів я прив'язуюся і не люблю часто міняти. Наприклад, в 2006 роц , коли я працював в Адміністрації президента, купив два автомобілі Audi A8, на них і їжджу. 

- Найбільша цифра, зазначена у вашій декларації за 2012 рік, це 7 млн. 813 тис. 869 грн. вкладів до статутних фондів підприємств. Можете назвати ці підприємства? 

- Це підприємства моєї родини, моєї дружини. Всі знаходяться в Закарпатті. Зокрема, Старовинний замок, торгово- розважальний комплекс Щодня, МІМ - Мукачівський інститут меблів. За мірками України це не такі вже великі проекти, це так... щоб нормально себе почувати. Із серйозних підприємств можу назвати цегельний завод під Мукачевим, тому що він найсучасніший в Україні. 

- У яких стосунках ви зараз з Віктором Ющенком? 

- У нормальних. Іноді зідзвонюємося, іноді зустрічаємося. Серед політиків вищої української ліги взагалі немає людей, з якими б я не спілкувався. І з Кучмою спілкуюся, і з Кравчуком. 

- Не секрет, що ви були недругом  Юлії Тимошенко. Ваша цитата про часті прохання звільнити її з в'язниці: " За планом з Банкової, з кожної області мають піти аналогічні звернення від трудових колективів, профспілок, шкіл, дитячих садків, дельфінаріїв, після чого Янукович повинен турбуватися і прийняти правильне рішення". Ви не хочете, щоб Тимошенко звільнили? 

- Цитата моя, але я не кажу про те, що не хочу її звільнення. Те, що у нас з Юлією Володимирівною були різні точки зору на прийняття державних рішень, не означа , що я б хотів бачити її за гратами. Питання в тому , що "клопотання громадськості" до президента про звільнення Тимошенко - це явна технологія, причому технологія застаріла і смішна. 

Підкреслю, щоб зняти всі питанн : арешт Тимошенко - це велика дурість і помилка влади, яку не варто було б допускати. Те, що вона підписала згубний для України газовий договір - це зрозуміло. Те, що країна тепер від цього страждає - теж зрозуміло. Але була маса політичних можливостей усунення її з політики. 

Арешт Тимошенко - це велика дурість і помилка влади. Була маса політичних можливостей усунення її з політики  

- Ви себе називаєте не владою і не опозицією. А як оцінюєте роботу лідерів опозиції - Яценюка, Тягнибока і Кличка? 

- Їх стільки вже копали, і всіх разом і кожного окремо, з вазеліном і без, що я зараз їх добивати не буду. Об'єктивно ж говорити про них щось хороше поки передчасно. Але сподіватися на те, що вони стануть справжніми лідерами, можна і потрібно. Показовим буде старт президентської кампанії. Сподіваюся, їм вистачить мудрості об'єднатися перед першим туром. 

- У час перебування міністром МНС ви просували ідею об'єднання з МВС. МНС сьогодні вже немає, є профільна держслужба, але реформа не завершена. Чого чекати від міністра внутрішніх справ Захарченка? 

- Захарченко хороший міністр для президента, але поганий міністр для України. Але тут є специфічний момент - раз народ обрав Януковича президентом, то у людей немає іншого виходу, окрім як прийняти тих міністрів, яких вибрав собі в помічники глава держави. 

А що стосується об'єднання МНС і МВС, то я досі вважаю, що це єдино вірний шлях.

Роман Чернышев, ЛIГАБiзнесIнформ

19 вересня 2013р.

Теги: президент, вибори

Коментарі

закарпатець. 2013-09-23 / 00:33:04
Думаю, Партія регіонів завела у глухий кут всю Україну. А тому єдиний вихід - викинути цей регіональний непотріб на звалище історії.

Ужгородець 2013-09-22 / 18:21:35
Думаю партія регіонів завела у глухий кут саме Вас Віктор Іванович! Бо постійно про це говорите і розказуєте про це. Колись ви добре товаришували із Партією регіонів і ви безпосередньо зробили все, щоб вони прийшли до влади.

сивлюський до попередніх коментаторів 2013-09-19 / 23:39:28
А шо ви, риги кончені, зробили для Закарпаття, чи для України, чи навіть для себе шо так поливаєте Балогу.
Ви і тепер на зароботках, донецькі вам платять 30 срібняків за то шо ви продаєте своє рідне Закарпаття. Ви Під*Раси кончені і мізинця Балоги не стоїте. І люди вже не раз це доказували. Дуже скоро прийде час, Україна пошле на йух януковича, з конюхом баранинським, де ви тогди будете? У вас же ні мозгів, ні грошей нема. За кордони не втечете, а будете в воплях і соплях ридати ош вас заставили...

Слов’янин 2013-09-19 / 22:14:21
Віктор Іванович завжди коливався з генеральною лінією партії. Нині цю лінію рідко визначає Москва; в основному, образно кажучи, вашингтонський обком. Відомож бо, що наші олігпрхи, олігарчики та політики, незалежно від партійної належності, мають рахунки та нерухомість на Заході.

Петро 2013-09-19 / 18:11:02
Віктор Іванович про,що ви розказуєте! Ви керували всією країною при В.Ющенко і могли багато зробити для людей і України взагалі,але Ви працювали лише для себе і своєї сімї,а тепер пишите нікому не потрібні коментарі!!!!!!!!!!!!

А.П. 2013-09-19 / 17:46:05
Непогано, однак те, що працює без прес-секретаря, видно з далеку. Непогано було б виправити описки та не повторювати по кілька разів одні й ті самі фрази, а також не відповідати на питання ще до того, як його зададуть. Маю на увазі про парламентські засідання і автомобіль. Також доволі весело, коли пристосуванець, який сьогодні не в "обоймі" розмірковує з позиції державника. Маршрут СДПУ (О) - Наша Україна - ЄЦ і кількарічне перебування у керма, аж ніяк не призвело до яких-небудь системних результатів для держави

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини