У Малій Доброні на Ужгородщині відбувся традиційний районний фестиваль паприки (ФОТО)

Свято співпало ще з однією знаковою датою – 15-річчям місцевої дитячої школи мистецтв.

У Малій Доброні на Ужгородщині відбувся традиційний районний фестиваль паприки (ФОТО)

– Основна мета свята, – говорить сільський голова Балаж Ембер, ініціатор його заснування, – відродити й популяризувати народні традиції та звичаї, зокрема ті, що зв’язані з приготуванням закарпатських страв, до головних інгридієнтів яких входить червоний перець. Попри це, фест сприяє поширенню й розвитку самодіяльної творчості, підтримує обдарованих та здібних особистостей, сприяє встановленню тісних зв’язків між господарями сільських садиб, фермерами, підприємцями нашого краю та сусідніх країн.

Не став  винятком у ньому й цьогорічний фестиваль. У гості до малодоброньців з’їхалось чимало шанувальників фесту, зокрема й побратими з м. Демечер (Угорщина) на чолі з мером міста Дюлою Кішем. Саме йому після відкриття свята сільським головою Балажем Ембером випала честь першим вітати учасників дійства із святом.

– Я був присутній ще на першому фестивалі паприки, – акцентував промовець. Й мене особливо радує, що Мала Добронь з року в рік розвивається й не тупцює на місці, стає ще охайнішою і привабливою у всіх відношеннях.

– Ужгородщина, як і Закарпаття, багатонаціональна. Тут мирно проживають представники десятка національностей. І одним з об’єднуючих факторів гуртування їх в єдину сім’ю є такі фестивалі, як «Доброньська паприка», – наголосив у виступі на урочистому відкритті голова РДА Віктор Ледіда. – Він є окрасою і відомим брендом нашого району.

Очільник Ужгородщини побажав, щоб громада села не зупинялась на досягнутому, а й далі розвивалась і розросталась у щасті та благополуччі.

– Дякуючи сумлінним трударям М. Доброні торгову марку їхньої червоної паприки знають не лише на Україні, а й далеко за її межами, – підкреслив керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Михайло Попович.

Він побажав організаторам фесту вийти на новий ще вищий рівень і гідно конкурувати з подібним святом капусти, що зокрема проводять побратими малодоброньців з угорського містечка Демечер.

За вагомі особисті досягнення Михайло Попович вручив Граморти  обласної ради великій групі активістів села, серед яких незмінному секретарю сільради Валерії Дьордяк, землевпоряднику Василю Дьордяк, підприємцю Берталону Вароді, директору місцевої ЗОШ Йосипу Уру  (обидва – районні депутати), керівнику Малодоброньської  дитячої школи мистецтв Ласло Гіді, завідуючому сільським клубом Тиберію Шоймоші,  завідуючій дитсадком Гойнолко Молнар, приватному підприємцю Марії Пінте та іншим.

Теплі слова на адресу організаторів фестивалю прозвучали у виступах начальника відділу культури РДА Леонтія Ленарта та директора обласного організаційно-методичного центру культури Володимира Рудейчука. Щиро вітав відзначених та присутніх і радник голови районної ради Степан Мацко. Він особливо відмітив заслуги в проведенні та заснуванні цього фестивалю підприємця, депутата районної ради Берталона Вароді. Адже саме він у 2004 році започаткував у М. Доброні промислове вирощування, переробку та фасування молотого червоного перцю, саме з його іменем пов’язаний нині відомий в Європі та світі бренд «Доброньська паприка». Досвідчений підприємець постійно вдосконалює технологію виготовлення цієї приправи, розширює її виробництво. Крім цього, розвиває й культивує інші галузі аграрного сектору: займається вирощуванням зернових, різних овочів, їх переробкою, а кілька років тому захопився ще й виведенням та відгодівлею свиней породи мангалиця. Як відомо, цей різновид був виведений ще у 1833 році угорським королівським ерцгерцогом Йозефом, який «схрестив» дику свиню з домашньою. М’ясо мангалиці – особливе: соковите й ароматне. Таке ж і сало. Цю продукцію високо цінують в Європі. З її перевагами та достоїнствами мали змогу переконатись і учасники фестивалю, адже Берталон Вароді та його помічники  приготували неперевершений бограч з мангалиці, ковбаски та вироби з сала і щедро частували ними гостей.

Підприємець традиційно влаштував й міні-виставку спецій з червоної паприки, які виготовляють в його господарстві.

Фестиваль тривав два дні –  суботу та неділю. Крім офіційної, насиченою була і розважальна програма. Сталось так, що свято співпало ще з однією знаковою датою – 15-річчям місцевої дитячої школи мистецтв. Тому не випадково саме вихованці та педагоги ДШМ були основними виконавцями на фесті. Зачарували номери хору викладачів навчального закладу, зокрема невмируча «Yesterday» від «Beatles», віночки угорських пісень, хореографічні композиції від танцювального гурту «Бажаровжа», виступи учнів ДШМ Оксани Гадар, Барбари Томаші, Патріції Федак, Миколи Балога, Василя Зазулича та інших. Майстерно інтерпретували народні пісні члени ансамблю у складі Вікторії Маломки, Берталона Варги, Гергеля Торми та Аніко Біро. Сподобались глядачам й інші композиції у виконанні представників ДШМ, які гідно відзначили свій ювілей.  Розповідь про 15-ий творчий шлях мистецького закладу читайте в одному з наступних номерів газети.

Бурхливі оплески зірвали також учасники художньої самодіяльності місцевих дитячого садка та школи, які дарували присутнім і веселі пісні, й запальні танці, й віршовані номери.

На фестиваль приїхало також чимало відомих і популярних в області мистецьких колективів, виступи яких стали справжньою окрасою свята. Майже 40 хвилин заворожував присутніх пристрасними танцями «Сонях» із Ужгородського коледжу мистецтв (художній керівник заслужений працівник культури України Михайло Шютев, керівник оркестру заслужений працівник культури Михайло Петрушевський). Як завжди заполонила серця глядачів «Рапсодія» з районного Будинку культури (керівник Леся Дубенко). Підтвердили свою високу майстерність аматори з Тийглаша піж керівництвом Чілли Сікори, а саме ансамблі «Ружа» та «Чологань». Як кажуть, не вдарили обличчям у багнюку вихованці музичних шкіл Чопа, Середнього, Тарнівців. А прикордонне місто обласного підпорядкування делегувало в М. Добронь ще й народний ансамбль сучасного танцю «Арабески» (художній керівник Тетяна Ковач), який полонив учасників свята «Вальсом», «Симфонією весни», хореографічною композицією «Мишки», запальним «Ча-ча-ча», Не відстав від «колег» і зразковий шоу-гурт «Атас» з Берегова.

З нетерпінням чекали також виходу на сцену колишньої учениці місцевої ДШМ, а нині студентки коледжу мистецтв Олександри Ейшік. І вона своїм співом виправдала сподівання. Довго не відпускали глядачі й лауреата угорського Х-фактора Томаша Демеша. Оригінальним був показовий виступ чемпіона світу та призера першості  Європи з Бодибілдінгу Бейли Балога з Соломонова.

Гуляння завершились дискотекою, яку провели ді-джеї Пал Човка та Шандор Бодов.

Бренд «Доброньської паприки» знову підтвердив свій високий гатунок.

 

 

Микола Горват для Закарпаття онлайн

17 вересня 2013р.

Теги: паприка, фестиваль, Добронь

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини