Закарпатська філармонія відкрила 67-й концертний сезон (ФОТО)

10 вересня святковим концертом обласна філармонія відзначила відкриття 67-го концертного сезону та 35-річчя творчої діяльності камерного оркестру. Новий концертний сезон обіцяє бути цікавим і насиченим. До Ужгорода мають завітати головний диригент та соліст Чеської філармонії в Празі Онджей Врабіц, соліст-скрипаль з Італії, має відбутися фестиваль класичної та сучасної музики «Музичне сузір'я Закарпаття» та концерти, приурочені 90-річчю закарпатського корифея музики, композитора Іштвана Мартона.

Закарпатська філармонія відкрила 67-й концертний сезон (ФОТО)

Свій ювілей камерний оркестр відзначив на сцені. Цей перший інструментальний професійний колектив був заснований у травні 1978 року при Закарпатській обласній філармонії. Його першими  учасниками стали найкращі випускники різних років Ужгородського музичного училища, котрі продовжували навчання в консерваторіях тодішнього Радянського Союзу.  А вже в березні 1979 року відбувся перший концерт. Першим керівником колективу був відомий на Закарпатті диригент, педагог Йосип Гарчар, а його достойними наслідувачами були – Тібор Вереш (1987-1990 р.р.), Павло Готвоні та Ярослав Мурин (1990-1992 р.р.), а з 1992 року і до тепер оркестром керує – заслужений артист України Владислав Юрош. За свою творчу діяльність  колектив отримав чимало відзнак та перемог. Є лауреатом ІІ Всеукраїнського конкурсу камерних оркестрів (1983р.), тричі лауреат обласної премії ім. Дезидерія Задора в жанрі «Музичне виконавське мистецтво», неодноразовий гість національних та європейських фестивалів «Кошіцька Ярь» (Словаччина), фестивалю у м. Будапешт (Угорщина), І Українського міжнародного фестивалю сучасної української музики, ІІ міжнародного молодіжного фестивалю органної музики (м. Ужгород), творчих звітів майстрів мистецтв та художніх колективів Закарпатської області у м. Києві тощо.

 

Розпочався концерт  відомою «Чаконою» Йоганна Себастьяна Баха в аранжуванні для камерного оркестру Владислава Юроша. Цей величний твір в інтерпретації закарпатця глядачі почули вперше. У майстерному виконанні солісток колективу народної артистки України Марії Зубанич (сопрано) та заслуженої артистки України Оксани Хархаліс-Ільницької (мецо сопрано) прозвучали Дует з ораторії «Месія» Георга Генделя, «Баркарола» із опери «Казки Гофмана»  француза Жака Оффенбаха та неаполітанська  пісня «Повернися в Соренто» італійця Ернесто де Куртіса. Камерний оркестр на одній сцені звів двох запеклих конкурентів, австрійських композиторів  Антоніо Сальєрі («Concertino da camera», соліст Тарас Попович (флейта)) та  Вольфганга Амадея Моцарта («Divertimento №3»).

2013 рік видався трагічним для філармонії  на події. Відійшли у вічність  відома органістка, заслужена артистка України Наталія Висіч (через смерть засновника і керівника Міжнародного молодіжного фестивалю органної музики VI фестиваль переноситься на 2014 рік), поет, артист, лектор-музикознавець  Борис Дерда та  член Національної Спілки композиторів України  Йосип Базел. Їх пам'ять вшанували хвилиною мовчання та Концертом для клавесину та камерного оркестру №3 В.А. Моцарта (соліст – Олена Юрош (клавесин)).

Завершився вечір на мажорній ноті.  Веселий «Маленький віденський марш» Фріца Крейслера, чуттєве «Лібертанго» Астора П’яццоли та безтурботна «Полька-піцикато» Йоганна Штрауса задали  піднесений тон на весь концертний сезон. А директор обласної філармонії Іван Микита особисто зі сцени привітав камерний оркестр з ювілеєм, вручивши  керівнику колективу Владиславу  Юрошу подяку та цінний подарунок.

Оксана Чужа для Закарпаття онлайн. Фото автора

13 вересня 2013р.

Теги: філармонія, концерт

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини