Мер Ужгорода Ратушняк вкотре пожалівся, що йому не дають робити добро для ужгородців

Днями Ужгородський міський голова Сергій Ратушняк дав коментарі стосовно ситуації у країні й обласному центрі Закарпаття:

— Перший і стратегічний аспект: у нашій державі влада на місцях зобов’язана зробити все, чого від неї вимагають, а ось мешканці за це платити не зобов’язані. За такої схеми нормальної держави в нас ніколи не буде. Другий аспект: центральна влада в нас “добра”, вона декларує підвищення соціальних благ, лише з самих пропозицій президента реалізувати обіцянки можна тільки якщо... долучити бюджет Швейцарії до бюджету України. Проте нам на місця спускають директиви: виконувати обіцяне зверху за рахунок місцевих бюджетів, створених органами місцевого самоврядування, з яких практично і складається Україна.
Так ось, повертаючись до першого аспекту: населення Ужгорода платить тільки 25 відсотків за вивезення сміття. Виникає питання: чи припустимо, скажімо, в сусідній Угорщині, Австрії або Швейцарії (куди ми так поспішаємо й так впираємося в того паровоза, який має тягнути нас до Європи) не сплачувати за вивезення сміття? Якщо у магазині ви недоплачуєте 75 відсотків ціни за кілограм ковбаси, чи отримаєте ви цей кілограм ковбаси? Її вам ніхто не продасть. Але, як з’ясовується, за воду, тепло, прибирання сміття можна сплатити тільки 25 відсотків. А за що тоді купувати нову техніку, контейнери для вивезення того ж сміття? Хоча ми таки змогли придбати для міста нову сміттєзбиральну техніку й вклали у це понад 3 млн. гривень, а невдовзі група бізнесменів, яку я зібрав, закупить нові контейнери за ціною одного близько 400 євро. Тисяча контейнерів коштуватимуть 400 тис. євро, або 3 млн. грн., у міському бюджеті коштів на це немає.
Чи передбачив законодавець у бюджеті хоча б одну гривню на утримання сміттєсховища, чи залишає нам хоча б 40 % зі 100 % тих, які ми збираємо? Не залишає. За перше півріччя ми перевиконали на 10 млн. грн. надходження до місцевого бюджету. Куди ми перерозподілили ці кошти: на найбільш складні позиції в місті, сміття і дороги? Ні. На ті директиви, які пообіцяли парламент і уряд — на підвищення бюджетникам заробітної плати тощо, а потім урядовою телеграмою повідомили, що це підвищення проводитиметься за рахунок місцевих бюджетів. Тому кошти, які були зекономлені, рішенням сесії ми перерахували на підвищення зарплат.
Місто може започаткувати власну сміттєпереробну галузь.
— Я вивчав сміттєпереробну галузь чотирьох країн, і на сьогодні ми маємо пропозиції від кількох світових компаній-монстрів, які спеціалізуються на утилізації сміття. Маючи гранди на 32 млн. євро для України, іноземці схильні розташувати підприємство з переробки сміття в Ужгороді, такі заводи є в Будапешті, аж три у Відні, столиці найбільш екологічно чистої країни Європи. Я знайшов інвесторів по теплу і підписав протокол домовленостей у Парижі. Перший мікрорайон, який вони беруться стовідсотково перевести на європейські стандарти теплозабезпечення вже цьогоріч — вулиця генерала Свободи. Експертна група вже працює. Загальна вартість цього проекту понад 20 млн. євро. Маємо інвестора на будівництво аквапарку на 32 млн. євро, а також на 30 млн. євро на будівництво поблизу цегельного заводу спортивно-оздоровчого і торговельного центру. Якби нам не заважали, ми в місті мали би ще більше проектів.
На жаль, районне й обласне керівництво перешкоджають цьому, більше того, їхні сім’ї не сплачують за воду, вивезення сміття, готові “встромляти палиці в колеса” у питанні будівництва заводу для перероблення сміття: торгуватися, чия це земля, затримувати погодження документів у обласній раді, вимагати по мільйону євро за кожен проект. За таких обставин, звісно, ужгородці заводу не матимуть. Бюрократичні, фінансові, політичні проблеми не повинні перешкодити реальним проектам, затримувати їх, а за рік-два більшість проектів мають запрацювати на повну потужність. Ужгородці повинні розуміти й ставитися з повною відповідальністю: такі проекти, які ми намагаємося реалізувати в місті, повинні бути на спільних зусиллях влади й ужгородців. Зі свого боку влада буде будувати, прибирати, забезпечувати, але як нам бути, якщо населення не сплачує за отримані блага, надані послуги? А разом з населенням обласна, районна адміністрації (тільки Коритнянська сільрада боргує 1 млн. гривень за воду й відмовляється платити, а половина Ужгородського району звозить до нас сміття і гривні за це не платить) Ось тому ми й живемо в такій фізичній чистоті, яку собі створюємо і на яку заслуговуємо.
Офіційний сайт м.Ужгорода та Ужгородської міськради
27 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини