Закарпаття як плацдарм соборності

За лічені дні в Україні офіційно починається виборча кампанія. Проте не виборами єдиними живе суспільство. Реальна політика твориться не так під час виборів, як між ними. Вибори – дійство екстремальне, нагадує ремонт квартири, що супроводжується розгардіяшем, численними втратами і проблемами, котрі доводиться вирішувати багато місяців і навіть років опісля.

Внаслідок об’єктивних історичних обставин Україна є політично розділеною за географічним принципом. Вибори щоразу роздмухують цей антагонізм, а міжвиборчі періоди надто короткі, аби затамувати взаємні образи і претензії. Так буде постійно, поки “Наша Україна” не просунеться активно на Схід, а Партія регіонів не перетвориться з партії одного регіону на всеукраїнську силу. Поки же чергові вибори знову роблять виклик нашій соборності, ведуть до її послаблення.

На початку 2005 р. багато говорилося про необхідність зміцнення соборності, подолання тієї прірви між Сходом і Заходом, котра відкрилася під час останніх президентських виборів. Відома журналістка Юлія Мостова навіть накреслила цілу програму відповідних заходів. Але, як водиться у нас, після гучних слів мало що послідувало. Почалося повсякденне політичне вовтузіння, змагання за портфелі і рейтинги, вирішення же стратегічних проблем відклалося на потім. Парадоксально, але стратегією зайнялися люди, на перший погляд, далекі від великої політики. Сьогодні утвердження соборності відбувається через зав’язування гуманітарних зв’язків між представниками різних регіонів. І роль у цих підспудних процесах Закарпаття з його багатющим туристичним потенціалом є унікальною.

Узимку 2005-06 року на закарпатських турбазах відпочивали діти з аварійного Алчевська. У наступні сезони численні екзотичні фестивалі привабили до області тисячі приїжджих, причому не тільки до вже міцно освоєних туристами Ужгорода і Мукачева, а й до нашої глибинки. Відпочинок у горах людей з індустріальних країв долучає їх до наших традицій, допомагає долати десятиліттями усталені стереотипи у сприйнятті людей з різних берегів Дніпра. Звичайно, позитивний політичний ефект буває тільки за умови якісної організації відпочинку чи екскурсій. Хоч минула безсніжна зима не дозволила продемонструвати наш потенціал повною мірою, зате нинішнє спекотне літо активно стимулює до цього. Малопомітні, дуже повільні, але неухильні процеси творення з жителів різних областей єдиної нації тривають.

Одним із численних суб’єктів цього процесу є благодійний фонд “Приятелі дітей”, що з 1996 р. опікується сирітськими установами України. Нещодавно члени його наглядової ради М.Криса, С.Аржевітін за підтримки ініціативних груп з Міжгірщини та Виноградівщини організували у Колочаві з 9 по 24 липня літній табір для сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки. У таборі відпочило 80 дітей з Дніпропетровської, Київської, Луганської і Харківської областей. Таборову програму забезпечили 5 членів благодійного фонду “Приятелі дітей”, 8 працівників шкіл-інтернатів та 10 українських волонтерів, що є фахівцями різних видів мистецтв і ремесел. Окрім відпочинку і знайомства з красотами Міжгірщини, діти займалися у шести гуртках за інтересами. У майстерні флористики вони знайомилися з рослинним світом Закарпаття, навчалися складати букети та цілі картини з квітів, плести із сіна та лози декоративні кошики та інші композиції. Багато хто освоїв відливання фігурок з гіпсу. У музичному гуртку отримали навички гри на дримбі та інших верховинських інструментах, розучували народні пісні, у танцювальному – вивчали основи народних і бальних танців. Окремо працювала майстерня бісероплетіння та студія “Вертеп”, де розучували народні ігри та обряди. Під час екскурсійної програми таборяни ознайомилися з численними історико-культурними пам’ятками Колочави, піднялися на полонину Стриму у “школу вівчарів”, ходили на полонину Красну, їздили на Синевирське озеро та у замок Паланок, відвідали краєзнавчий та етнографічний музеї в Ужгороді.

Були здійснені спортивні змагання з колочавськими дітьми, проведено святкування Івана Купали, зустрічі з цікавими людьми, знайомство з місцевими традиціями. Закриття першої табірної зміни ознаменувалося великим концертом на шкільному стадіоні за участю як відомих виконавців, так і дитячих колективів з Міжгірського та Хустського районів. Зокрема, перед вихованцями та кількома сотнями селян виступили групи “Татхагата”, “Вертеп”, “Росава”. Особливого драйву додала молода співачка з Виноградова Ірина Ярина, котра на сьогодні вже випустила шість власних аудіоальбомів. Самі учасники табору продемонстрували розучену ними за п’ять днів карпатську хореографічну композицію “Дикі танці”.

У дітей лишилися найяскравіші враження від двох тижнів на Верховині. А наступного уїк-енду у таборі відкривається друга зміна – для дітей зі Львівщини, що постраждали від “фосфорної” аварії. Сподіваємося, що це не передвиборний проект, а задум на довгі роки. Організатори певні, що табір працюватиме щоліта у кілька змін, тому вони докладають зусиль до ремонту сільської школи, розробки постійних екскурсійних маршрутів. Логічно, щоб надалі у таборі відпочивали і діти із закарпатських інтернатів, щоб до участі у гуртках залучалася малеча з самої Колочави. Це би ще більше посилило виховний ефект такого проекту. Бо вибори починаються і закінчуються, а життя на цьому не уривається. Жодна нація не консолідувалася без напруженої внутрішньої роботи, без чіткого бажання єдності, втіленого у конкретні повсякденні справи.
Сергій Федака, "Трибуна"
25 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини