У Малоберезнянському монастирі відбулися урочисті святкування празника Преображення Господнього

18-19 серпня у василіянському монастирі в Малому Березному відбулися урочисті святкування празника Преображення Господнього. Вже 23 рік поспіль отці василіяни відзначають в це свято відродження Малоберезнянської обителі. Цього ж року, учасники торжества також духовно єдналися зі святкуваннями, пов’язаними з 1025-річчям хрещення України-Русі, які відбувалися цими днями в Києві.

У Малоберезнянському монастирі відбулися урочисті святкування празника Преображення Господнього

18 серпня, в день, коли було освячено головний храм греко-католиків – Патріарший собор Воскресіння Христового в Києві, отці василіяни разом з паломниками відбули хресний хід по Чернечій горі при Малоберезнянському монастирі, роздумуючи над Святою Тайною Хрещення, над своєю приналежністю до Христової Церкви та подією Преображення Господнього, що й сьогодні надзвичайно актуальна для сучасного християнина.

Провідниками Хресної ходи були отці Тарас Іванина ЧСВВ, настоятель Боронявського монастиря та Андрій Белеканич ЧСВВ, місцевий священнослужитель монастиря. А участь у цій ході взяли прочани та молодь від інших василіянських монастирів - Боронявського, Імстичівського та Мукачівського, а також прочани з довколишніх сіл і міст.

Після закінчення Хресної дороги на відпустовій площі була відправлена Божественна Літургія, яку очолив настоятель василіянського монастиря в м. Золочеві (Львівська обл.), о. Августин Шоп’як ЧСВВ. Співав Літургію Хор церкви Вознесіння при Золочівському монастирі отців василіян.

19 серпня, в сам празник Преображення Господнього, святкову Божественну Літургію в монастирі очолив о. Василь Данилаш – декан Великоберезнянського деканату Мукачівської греко-католицької єпархії. Йому співслужили намісник Малоберезнянського монастиря о. Даниїл Дербаль ЧСВВ та священики деканату.

Під час святкової Літургії брати-василіяни Еміліян Гавей та Кипріян Зейкан відновили Богові свої тимчасові обіти Убожества, Чистоти і Послуху.

У проповіді, зверненій до прочан, молоді та парафіян монастирської церкви, отець декан пригадав духовне значення празника Преображення Господнього, а також, на життєвих та історичних прикладах показав, як це свято відображається в нашому житті і який вплив може на нього зробити. Також, проповідник підкреслив важливе значення тих подій, що відбувалися в ці дні у Києві.

Тут варто згадати, що у прощі до Києва з нагоди освячення Патріаршого собору, взяли участь й парафіяни монастирської церкви в Малому Березному, а також протоігумен василіянської провінції Св. Миколая, осідок якої розміщений в Малоберезнянському монастирі.

Таким чином, утворилося, свого роду, духовне єднання між згаданими святкуваннями, подіями та особами, що проявлялося у різнорідних богослужіннях, духовних повчаннях та проповідях, у Святих Тайнах Покаяння й Євхаристії.

В особливий спосіб прикрасив своїм співом святкові богослужіння в Малоберезнянському монастирі згаданий вже хор церкви Вознесіння, що при василіянському монастирі в м. Золочеві, якому вкінці була висловлена велика подяка.

Вдячність була висловлена й тим, хто здійснював обслугу святкувань: отцям і братам Василіянам, сестрам василіянкам з м. Перечина, а також усім учасникам: духовенству, мирянам і монашеству, серед яких були присутні сестри Служебниці НДМ із Сербської Провінції Св. Йосифа та Сестри з Конгрегації Доньок Св. Франциска з Асижу, що мають свій монастир у Великому Березному.

Після Многоліття та подяк, отець декан освятив за церковним звичаєм овочі, які принесли з собою вірні та окропив усіх свяченою водою, а інші отці помирували всіх святим миром.

 

о. Франціск Онисько ЧСВВ для Закарпаття онлайн

20 серпня 2013р.

Теги: василіани, Преображення, монастир

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:58
/ 2
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 7
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
» Всі новини