В Ужгороді видали «Історію Бедевлі» Михайла Тиводара (ФОТО)

У видавництві «Ґражда» щойно побачила світ ґрунтовна праця відомого українського вченого Михайла Тиводара «Історія села Бедевля».

В Ужгороді видали «Історію Бедевлі» Михайла Тиводара (ФОТО)

Пропонована праця у науковому доробку автора – особлива, бо йдеться в ній про найрідніше, про малу Батьківщину, про той рай, оспіваний Шевченком, який для кожного справжнього сина своєї землі залишається серединою світу, осердям, якого тримаєшся і пам’яттю, й душею на крутих серпантинах долі, на підступних життєвих вибоїнах та суспільних перехрестях і в скруті, і в гаразді.

Кожна людина вростає в природно-географічне, історичне і культурно-побутове середовище того населеного пункту, де розташоване її родинне вогнище, домівка, село чи місто, рідний край, в якому сформувалась її свідомість, світовідчуття і світосприймання. Цим засвідчується зв’язок людини з селом чи містом, де вона народилась і виховалась, які сприймаються як «рідне село» чи «рідне місто», «рідний край», «рідна земля».

Родинне гніздо, родинний всесвіт (хата, садиба, село чи місто, сім’я чи родина), що зберігають генетичну міжпоколінну спорідненість людини з її пращурами – це мала Батьківщина кожної людини. У народній традиції вона сприймається як свій, добрий, світлий, радісний світ і протиставляється чужому, незрозумілому, темному, а часто, і злому світу інших населених пунктів, країв та країн. Тому бедевлянці про народжених і вихованих в селі людей, котрі не підтримують зв’язків з односельцями і ріднею, котрі забули свій родовід і своїх пращурів говорять: «Носить його нечиста сила світом», «блудить світом», бо жити на чужині, між чужими людьми – незатишно.

«Історія села Бедевля» охоплює минуле нашого села з найдавніших часів до наших днів. Вона виконана на основі археологічних, писемних і архівних джерел та ряді публікацій. Сподіваюсь, що «Історія села Бедевля» допоможе мешканцям села не лише краще пізнати свою малу Батьківщину і уточнити свій родовід, а й зрозуміти й усвідомити свою роль і місце в процесах сучасного українського націєтворення, в розбудові нашої великої Батьківщини – незалежної України.

Видання присвячене світлій пам’яті Батьків автора – Тиводара («Козини») Петра Васильовича і Тиводар (урод. Вайнагій) Оксани Іванівни.

Михайло Петрович Тиводар – відомий український історик, педагог вищої школи, громадський діяч. Народився 7 лютого 1936 р. в с. Бедевля Тячівського району. Закінчив історичний факультет УжДУ (1958) та аспірантуру при Інституті мистецтвознавства, фольклору і етнографії ім. М. Т. Рильського АН УРСР (1965). У 1994 р. захистив докторську дисертацію на тему: «Традиційне скотарство Українських Карпат другої половини ХІХ – першої половини ХХ ст.». Працював учителем історії Дубівської СШ Тячівського району, а з 1966 р. – в Ужгородському університеті: викладачем (1966-1968), старшим викладачем (1968) та доцентом (1968-1976) кафедри загальної історії; доцентом кафедри УРСР, історіографії та джерелознавства (1976-1988); доцентом (1988-1994), професором (1994-2001, 2004-дотепер), завідувачем кафедри історії стародавнього світу і середніх віків  (2001-2004).

М. П. Тиводар автор праць: «Гуцульщина: Історико-етнографічне дослідження» (Київ, 1987; у співавт.), «Історія Ужгорода» (Ужгород, 1993; у співавт.), «Традиційне скотарство Українських Карпат другої половини ХІХ – першої половини ХХ ст.: Історико-етнологічне дослідження» (Ужгород, 1994), «Закарпаття: народознавчі роздуми» (Ужгород, 1995), «Етнологія: Навчальний посібник для студентів історичного факультету» (Ужгород, 1998; 2-ге вид. – Львів, 2004; 3-тє вид. – Ужгород, 2010), «Етнографія Закарпаття» (Ужгород, 2011) та чисельних публікацій в періодичних виданнях.

«Історія села Бедевля» побачила світ завдяки щедрій спонсорській підтримці мешканців села, яким сільська рада, автор і видавці складають щиру подяку. А це: Бабич Володимир Михайлович, Дьордяй Віталій Іванович, Костевич Василь Петрович, Палінкаш Олег Михайлович, Поп Микола Миколайович, Ппопович Василь Васильович, Рішко Василь Васильович, Рішко Іван Михайлович, Тиводар Богдан Романович, Тиводар Іван Михайлович, Тиводар Микола Іванович, Тиводар Михайло Васильович, Шелевер Володимир Васильович.

07 серпня 2013р.

Теги: Бедевля, Тиводар, Ґражда

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
» Всі новини