Через «бунт» інтернів-бюджетників в УжНУ може завітати перевірка(ФОТО)

Сьогодні інтерни, які мали б навчатись на базі Інституту післядипломної освіти УжНУ за державними замовленнями, але через неузгодженість між МОН та МОЗ й інертність у вирішенні їх безоплатного навчання університету, пікетували ректорат УжНУ і Закарпатську облдержадміністрацію.

Через «бунт» інтернів-бюджетників в УжНУ може завітати перевірка(ФОТО)

Під будівлею Закарпатської ОДА інтерни, тримаючи в руках плакати із тематичними надписами, вигукували гасла «Державникам безкоштовна інтернатура!», «Інтернам державникам – бюджетне навчання!» тощо. Таким чином випускники медфаку, які навчались за держзамовленнями і яких тепер ставлять перед фактом необхідності переходу на контрактну форму навчання, намагались привернути увагу чиновників з обласного управління охорони здоров’я до проблеми. Однак, заступник начальника управління Володимир Брич, який в якийсь момент мітингу вийшов з ОДА, до інтернів навіть не підійшов, попрямувавши собі деінде. 

Після пікетування Закарпатської ОДА інтерни вирушили до ректорату УжНУ, де на них уже чекали для подальшої розмови проректор Юрій Переста, директор Інституту післядипломної освіти Іван Рогач та юрист вишу Василь Тимчак. Під час спілкування з інтернами Ю. Перестав вчергове змалював проблему: УжНУ підпорядковується Міносвіти, а от навчанням інтернів опікується МОЗ, яким цього року знову кошти на фінансування бюджетників не виділено. І знову запропонував інтернам підписати «спеціально розроблений» контракт на навчання, обіцяючи: як тільки МОЗ інтернатуру профінансує, кошти студентам одразу повернуть. Адже виш, за його словами, оплачувати навчання інтернів не вповноважений, це не компетенція університету. Часу для підписання контракту, за словами проректора, залишилось до 15 серпня, у цей же часовий проміжок інтерни ще мають змогу подати заяви про проходження теоретичної (очної) частини навчання в будь-який інший навчальний заклад, який підпорядковується і фінансується МОЗ.  

Своєю чергою, директор Інституту післядипломної освіти Іван Рогач переконував студентів: «кращого виходу, аніж перехід на контракт немає». Адже, наприклад, у Львові інтернам доведеться винаймати житло, думати про харчування, витрачатись на дорогу. При цьому чомусь припустив, що влаштовувані інтернами пікети їх «соромлять», а довкола ситуації, що склалась, пішли «базарні розмови». «Скільки хочете пікетів, вони вас не спасуть, лиш осоромлять… Я не буду повторювати оті «базарні» розмови, які пішли довкола вас», – промовляв І. Рогач, не уточнюючи, що він має на увазі.

Може, в такий спосіб директор Інституту висловився стосовно того, що про ситуацію, яка склалась довкола навчання інтернів-державників, вже пишуть всеукраїнські ЗМІ? І про той факт, що, аби найкраще розібратись у проблемі, на подію прибули власкори центрального телеканалу 1+1? За його словами, інтерни тим, що не погоджуються вчинити так, як їм пропонують, тільки нагнітають ситуацію: «На ваш шум, а шум вийшов – на «1+1» – може приїхати комісія, яка виверне минулий рік. Ви кому помогли? Себе перехрестили і «удружили» колегам, з якими вам потім зустрічатись ще в житті не раз». 

От тільки в чому винні інтерни, які відстоюють своє законне право на безплатне навчання на інтернатурі, незрозуміло. Як і те, чому ж тоді, якщо про проблему відомо вже не перший рік (вперше вона, згадували представники УжНУ, постала два роки тому), її досі в університеті не вирішили. Крім того, якщо в унінверситеті жодних зловживань немає, то і можливої перевіки, про яку згадував І. Рогач, керівництву вишу нема чого боятись.

До всього, чомусь директор Інституту ще й звинуватив інтернів, мовляв «ви нас розвалюєте, та не розвалите», але тут же одразу назвав їх «дітьми» і сказав, що Інститут, звичайно ж, зацікавлений, щоб вони залишились навчатись саме тут.

Наостанок повідомив, що окрім вже надісланих у МОЗ кількох листів і клопотань перед народними депутатами від Закарпаття у ВР, керівництво вишу також збирається просити виділення коштів з обласного бюджету через сесію облради. 

Кінцевий термін підписання контрактів на проходження інтернатури – 15 серпня. І не виключено, що за цей час питання все ж зрушить з "мертвої точки": як мінімум, проблема вже вийшла на загальнонаціональний рівень. В будь-якому разі, інтерни-бюджетники ще мають час: якщо безплатне навчання не буде можливим на місці, майбутніх медиків готові прийняти у Львівському національному університеті ім. Д. Галицького.

Тільки от є ще один "незручний нюанс" у всій цій ситуації: якщо й понині домовленостей щодо безоплатного здобуття інтернами освіти на базі Інституту післядипломної освіти УжНУ не досягнуто, немає жодних гарантій, що й наступного року майбутні випускники медфаку не матимуть тих самих проблем.

 
06 серпня 2013р.

Теги: інтерни, пікет, УжНУ, бюджетники, Переста

Коментарі

УжНУ2 2013-08-09 / 09:02:43
До всіх любителів рейтингів:
Я зовсім не прихильник феді чи юри, але уважно читайте те, що ви цитуєте.
Система Ranking Web of Universities оцінює веб-ресурси вузів, а зовсім не якість викладання чи якість вузівських кадрів тощо. Тобто вуз із кращим веб-дизайном інтернет-сторінки і більшою кількістю її відвідувачів за ЦИМ рейтингом буде мати вищі показники. Читайте інші рейтинги. А це - попса.

munkachi 2013-08-08 / 18:22:31
До 123
Цікава та своєчасна інформація. Даю більш розгорнуту
------------------------------------------------------------
світовий Євразія Європа Центр&Східна Євр. Україна
------------------------------------------------------------
ЗакДУ 12437 7792 3623 1481 139
МуДУ 15792 10143 4807 2200 235
УжНУ 20638 12759 5752 2862 302

Виникають запитання!
1. На якого "хрєна" було приєднувати ЗакДУ до УжНУ? Тільки для того, щоб заробити "бабло"? ЗакДУ в області виявляється кращим!
2. Для чого збиткуватися з Мукачівського універу? Знову, щоб його знищити, приєдани до УжНУ і взяти контроль над коштами?
МДУ другий у області!
3. УжНУ має те, що має... І буде мати ще менше! Чітко видно, що реорганізація (злиття) УжНУ і ЗакДУ привело до дикого падіння рейтингу національного! Тут же криється причина недобору на держзамовлення. Невже це не можна було прорахувати?
Ні! Оскільки "бабки + бабки + бабки"!!! Основна ідея ващукера!
Побив би вас Бог, би вас побив! Ідіоти від освіти...

123 2013-08-08 / 16:55:39
вибачаюся:
№ 235- Мукачівський державний університет,
№ 302- УжНУ

123 2013-08-08 / 16:54:45
На додаток:
серед українських вузів:
№ 2325- Мукачівський державний університет,
№ 302- УжНУ

ВСЬОГО У СПИСКУ Є 306!!!

Це підтвердження того, що ващук не науковець і не менеджер ОСВІТИ І НАУКИ, а банальний бізнесюк.

НІК 2013-08-08 / 16:49:19
З набором на держзамовлення дійсно катастрофі. Третя хвиля на держзамовлення і ніяк не можуть набрати абітурієнтів.Всі абітурієнти з високими балами позаберали документи і подались в другі вузи.Так що Ващуковські реформи зробили свою справу. А ректорат займається "Скалками", "Плішками", ремонтами ректорату, облаштуванням місця для прведення Вчених Рад, хоч би одним словом обмолвились про сам навчльний процес, адже приоритет УЖНУ-це насамперед навчальний заклад. А ВАЩУК зглузду з"їхав. НЕВЖЕ НІХТО НЕ БАЧИТЬ ЩО ВІН ХВОРА ЛЮДИНА.?! Скоро в УЖНУ не буде для кого відбудовувати такі "важливі" об"єкти для Ващука, як "Скалка" та "Плішка".

123 2013-08-08 / 16:33:55
У Web-рейтингу вузів Східної Європи УжНУ зайняв 2862!!! місце.
http://www.webometrics.info/en/Ranking_Europe/Central_Eastern_Europe?page=28

Для порівняння: № 359 у списку- приблизно рівний йому Чернівецький Нац. ун-т,
№ 2818 - Мелітопольський інститут екології і соціальних технологій є і т.д.

КУДА ВЖЕ НИЖЧЕ???!!!

І куди засунути "славні" табачно-ващуківські рейтинги, в яких УжНУ є №4, №12 ? Пусті понти вони пусті понти і є!

Сьогодні реально в УжНУ катастрофа з набором на держ. замовлення. Абітурієнти тікають в інші вузи.

Нік 2013-08-08 / 13:13:10
А що до Перести, то він спочатку лизав г....ю Вегешу,доки той не поставив його деканом,тепер буде лизати Ващуку, доки той незробить його директором медичного інституту. Йому проректорство і нафік не потрібне, у Перести ціль бути королем над усіма медичними факультетами, так що дуже скоро ми побачимо об"єднання всіх факультетів медичних напрямків в одне ціле.

Нік 2013-08-08 / 13:06:53
Лемак не сам "відійшов у бік" , його попросили. Свою роль разом з Ніколайчуком для Феді він уже відіграв. Більше Ващук не бачить його ролі біля себе. Ніхто не знає куди зник "великий" юрист-Лемак: чи на лікарняному, чи у відпустці. Цим самим він хоче відтянути дату свого звільнення з проректра.Тепер п. Лемак буде достатньо мати часу і поміркувати, якщо звичайно має клепки у голові, де він великий стратег допустився помилки. Сама велика помилка, те що були звільненні проректор Сливка О.Г.,Студеняк І.П., Гвоздяк О.М.Ці люди будучи при ділах ніколи б не допустили до влади ВАЩУКА, і звичайно, таким чином п. Лемак, разом з Ніколайчуком і не без участі ВАЩУКА звільнили незаконно колишніх проректорів. Лемак з Ніколайчуком думали, що будуть керувати вічно університетом, і тільки один Ващук знав, для чого це все було зроблено. Так що мозгів у Лемака зовсім немає.... А мені його і не шкода....

УжНУ 2013-08-07 / 21:42:31


Ну а Переста, звичайно, дурачок. Він думає, що він цілий проректор при Ващуку. А насправді - мальчік для биття. Лемак стояв ближче, але відійшов вбік. Бо не ідіот. І розуміється на юридичних наслідках. А Переста бере все на себе, що не хоче брати Ф.Г. Незабаром побачить, чим це все для нього скінчиться.


УжНУ 2013-08-07 / 21:39:35
Роза, 1500 - це готова кримінальна справа для того з керівництва ректорату, хто на таке піде. Ващук це знає, тому оголосив про зниження ціни і звільнив крайнього. Поки що заяви інтерни не написали. Тим часом справа вже дійшла до комітету Верховної Ради, а також в генпрокуратуру. Небайдужі постаралися. Ващук попав у клей. :)

Роза 2013-08-07 / 21:31:13
Інтернів змушують підписати контракт, що б не ,,розвалився,, ФПО. І умови після пікету вже не ті: ціна 1500 грн і кошти вертатися не будуть.

Юрист Василь 2013-08-07 / 19:55:46
Керівництво університету в черговий раз порушує законодавство!
Плата за навчання затвеьрджується наказом ректора і погоджується МОН до вступноі компаніі і змінювати під час вступу чи під час навчання заборонено.

*ля 2013-08-07 / 19:39:24
Тобто, інтернам УжНУ спочатку адміністративно підняли плату, потім не повідомляли інтернів про перехід на контракт, а повідомили лише тоді, коли часу залишилося мало. А коли піднявся шум, швиденько спробували через прес-службу УжНУ і ручні ЗМІ переграти ситуацію. Ось інформація прес-служби УжНУ, яка передувала бунту:
"В Ужгородському національному університеті суттєво зменшено вартість навчання в інтернатурі.

«Рішення прийнято, йдучи на зустріч закарпатцям, які хочуть здобути повну вищу медичну освіту у нашій області та у відповідь на звернення випускників медичного факультету, які висловили прохання не направляти їх в інші області для продовження медичної освіти», - прокоментував нововведення ректор УжНУ, доктор технічних наук, професор Федір Ващук.

Йдеться про зменшення оплати на 30 %, що суттєво зекономить сімейні бюджети сотень майбутніх лікарів. Економічно від цього університет не програє, - сказав ректор проф. Ф.Ващук, оскільки кількість інтернів значно зросте – щонайменше на 50 %. За рахунок цього УжНУ не програє, а навіть виграє, адже не тільки не відбудеться скорочення професорсько-викладацького складу, а й будуть створені нові робочі місця."

І ні слова про справжню суть, і про те, що спочатку вони ж плату і підняли.

Ну не клоуни Ващук із Перестою?

До адміністратора 2013-08-07 / 12:34:51
Закарпаття онлайн? Дайте запит в прокуратуру, як продвигається справа по Офіцинському? А то ходять слухи, що його навіть в Міністерстві уже затвердили. Що за країна? Що за закони? За корумповані дії не тільки не знімають з роботи, а навпаки- з В.о. проректора затверджують на проректора без приставки в.о.Про які закони може йти мова. Безпреддел полнейший

Нік 2013-08-07 / 12:29:14
Ну і "морди" роз"їли, що Переста, що Тимчак, що Рогач..... Тимчак уже скоро дожене Пересту.Замість того, щоб виріщити питання в межах правового та конституційного поля, великий юрист Тимчак (учень Лемака) складає "альтернативну" угоду на користь інтернів-студентів. Хто колись, комусь гроші повертав? Смішно тай годі. Якщо б всі проректори Ващука, разом із самим Ващуком були на своїх місцях, ця ситуація була прогнозована і вирішувати її потрібно було протягом року, а не тоді, коли інтерни забили в колокола.

*** 2013-08-07 / 09:28:19
Сайт "Вища освіта" - http://vnz.org.ua/novyny/podiyi/4335-interny-bjudzhetnyky-piketuvatymut-rektorat-uzhnu-i-zvertatymutsja-v-prokuraturu

колишній студент УжНУ 2013-08-07 / 01:26:53
Це точно справа для Дежфінінспекції та прокуратури

туту 2013-08-07 / 00:17:07
професор 2013-08-06 / 23:53:19
+100000000
Згоден з усім. До речі, за невиплату зарплати світить ч.1 ст.175 КК України.
І не тільки це.
І не тільки за це.

професор 2013-08-06 / 23:53:19
УжНУ якраз дуже потрібні крушні перевірки. Може вони з'ясують, як зі студентів налом брали гроші на вікна, якими потім хвалився ректор, і яких більшість зі студентів не бачили.А також, чия фірма вставляла ті вікна і по якій ціні і з яких матеріалів. Може вони з'ясують, хто давав наказ підняти плату інтернам до 1,5 тисячі і на якій підставі. Може, вони з'ясують, за які гроші і якими фірмами проводився ремонт "нового" ректорату. Може вони з'ясують, в чому суть махінацій з зарплатами працівників УжНУ і затримок з виплатою. І ще багато чого цікавого...

СМІШНО 2013-08-06 / 22:52:54
вихід звісно єдиний. тут нічого й говорити. Гроші не передало МОЗ - з нього і питайте. а ужну не потрібні зайві крушні перевірки

а по медіацентру... студенти не винні. це хороші люди! дуже. всіх знаю.
правда думаю, що тій же Артюхіній краще лишатись у своєму квні і не пихатись у серйозні справи. це не її.

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини