В Ужгороді за три доби вигоріло шість гектарів міського сміттєзвалища

Полігон твердих побутових відходів розміром 10 га розташований за 2 км від міста, поблизу сіл Барвінок та Баранинці. Котлован вирили 1998 року. Відтоді щодня на сміттєзвалище звозять до 60 вантажівок — 550–600 кубометрів — різних відходів.

Пожежники намагаються добратися до епіцентру вогню
Пожежники намагаються добратися до епіцентру вогню
Щоліта у спекотні дні смітник починає тліти, а сморід диму розноситься по навколишніх селах. Цього разу звалище горіло найдовше, вогонь охопив більш як половину території.

— Горіти почало у п’ятницю в обід, — розповідає начальник Центру пропаганди обласного управління МНС Федір Філіп, 29 років. — За попередніми висновками, сміття зайнялося не від спеки. Скоріш за все, хтось кинув недопалок. Через високу температуру та спекотні дні локалізувати пожежу не вдалося. Вогонь почав розповсюджуватися на нові ділянки. У Барвінок виїхали 11 автомобілів МНС. На полігоні трактори й екскаватори розривали смітник, аби можна було дістатися до пожежі у прошарках сміття. Рятувальникам допомагали працівники дорожньої служби та ”Водоканалу”. Поряд зі звалищем немає води. Довелося подавати її насосом з озера, що за 2 км. Ще сім машин привозили воду з міста.

— Контролювати ситуацію було важко — продовжує Федір Філіп.— Висота котловану, в який зсипають сміття, сягає 30 метрів. Тому пожежники ледь дісталися до епіцентру вогню.

Рятувальники боялися, щоб вогнище не вийшло за межі полігону. Тому кілька пожежних машин три дні стояли під лісом, з яким межує сміттєзвалище. У суботу ввечері територію горіння вдалося звузити. Пожежники погасили вогонь на майже 3 га. У неділю пізно ввечері вогонь ліквідували повністю. Бульдозери цілий день засипали смітник землею. Під час горіння на звалищі перебували понад три десятки сторонніх людей. Це цигани, які щодня приходять на сміттярку шукати метал. Ніхто не постраждав.

Востаннє велика пожежа на звалищі була влітку 2003-го. Тоді її гасили тиждень. В управлінні комунального господарства Ужгорода запевняють, що використовувати полігон можна ще принаймні кілька років. На утримування сміттєзвалища щороку в бюджеті міста закладають близько 100 тис. грн. Обласна санепідемстанція та управління екології і природних ресурсів у вихідні взяли проби повітря. Перевищення гранично допустимих норм шкідливих речовин в Ужгороді та приміських селах не зафіксовано.
Сніжана РУСИН, "Газета по-українськи"
23 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

Атар 2007-07-25 / 16:37:00
Котельні, про які ви говорите, не добудовані (а мали бути здані, згідно з тендерними умовами, до 15 жовтня минулого року), а фірма, якій Рата з бобковим "довірили" їх будувати - збанкрутувала. Тю-тю, ужгородські грошики :-)

Влад 2007-07-25 / 16:14:00
Рате по большому счету до лампочки и мусороперерабатывающий завод и сам Ужгород вообще. В Ужгороде ему интересно то, где можно урвать бабки. И на мусорозаводе он расчитывает тоже свое урвать, а там хоть огнем гори и завод вместе с мусором. Пример: в 2006 году собрался строить мини-котельни на которые были выделены солидные деньги (в прессе писали). Так, где эти котельни? И где деньги, которые для них предназначались? А ужгородцы для него - лохи, которых он в резервацию как-то хотел отправить!

В.Бойко 2007-07-24 / 19:35:00
Кілька днів підряд Ужгород був оповитий димовою завісою та запахом горілого від пожежі на міському сміттєзвалищі. Цілодобово МНС-ники намагались загасити вогонь. Били на сполох журналісти. А де ж реагування екологів, санепідемстанції, метеослужби? Навіщо ми їх утримуємо?! Це ж прямий обов’язок управління охорони навколишнього природного середовища слідкувати за станом довкілля, прогнозувати якісь негативні для природи та людей наслідки і вчасно надати відповідним службам пропозиції чи то рекомендації, щоб їх уникнути або зменшити той негативний вплив. Вже не говоримо про необхідність своєчасного інформування населення. Напевно управлінню було дуже важко передбачити пожежу на сміттєзвалищі, зважаючи на те, що воно вже горіло не один раз, що як по Україні , так і в місті вже другий тиждень тримається 40-градусна спека., а на полігоні сила силенна різних відходів, що мають властивість самозайматись. Найлегше в таких випадках відмовчатись, і зробити винним когось іншого.


А СЕС і гідрометеорологія . Чи визначили вони яка кількість шкідливих сполук потрапила до легень ужгородців та мешканців ближніх сіл, скільки ядучого газу здійнялося в повітря, а відтак з дощем потрапить у воду та грунт, а потім з молоком, овочами та фруктами до наших столів.

І допоки ми будемо попускати службовцям, які не виконують своїх прямих обов’язків, будемо мовчазно зносити всі їх знущання, до тих пір вони будуть регулярно нас труїти –Новобогданівськими вибухами, пожежами на звалищах і цей перелік можна продовжувати.

ужгородец 2007-07-24 / 15:11:00
В Ужгороде нет власти, в Ужгороде при власти - баблогрёбы

Інвіз 2007-07-24 / 15:00:00
Саме інетересне було після того як потушили сміттєзвалище - купа чорних хмар над Ужгородом та ще й до того ливень... Тобто всі відходи впали нам у землю.

Атар 2007-07-23 / 22:31:00
Весь Ужгород - як сміттєзвалище. Приїхала знайома, яка не була в місті з радянських часів, і впала в шок! Каже, такого бруду собі навіть совдепія не дозволяла!

Сергей Р. 2007-07-23 / 21:29:00
Может, Рата специально поджёг: мусор в котловане уже давно не помещался, а мусороперерабатывающий завод в Ужгороде строится пока только мэрским языком. А так сгорело несколько тысяч тонн, и опять можно трамбовать. МЧСного бензина не жалко (не из своего же кармана), лёгкие спасателей и жителей окружающих сёл - не в счёт, да и воду качали с Горянского озера, а не из рыбника на 555, выкопанного ему бригадой работников Виктора Балоги, когда тот ещё раз пробовал дружить с Ратой.


Прошу не расценивать этот коммент как прикол. Я серьёзно

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

10:03
У Мукачеві в готелі загорівся матрац в номері
17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
» Всі новини