За останні роки на Закарпатті потеплішало на 1,7 градуса

В рамках проекту LOC-CLIM-ACT: МІСЦЕВІ ДІЇ ЩОДО ВПЛИВУ КЛІМАТИЧНИХ ЗМІН в трьох партнерських країнах проекту було проведено дослідження щодо поточного стану та сценаріїв зміни клімату. Для Закарпатської області дослідженння під назвою «Поточна та очікувана зміна клімату, її впливи та наслідки на території України, Закарпаття та Рахівського району» підготувала Віра Балабух, кандидат географічних наук, старший науковий співробітник Українського гідрометеорологічного інституту.

За останні роки на Закарпатті потеплішало на 1,7 градуса

Метою цього дослідження стала оцінка сучасної зміни параметрів кліматичної системи, виявлення їх впливу та наслідків на сектори економіки та визначення можливих кліматичних змін та їх наслідків у регіоні до середини ХХІ століття для подальшого використання під час розробки районної стратегії адаптації до змін клімату.

Дослідження проводилося за двома основними напрямками на трьох рівнях: України (оглядово), Закарпатської області та Рахівського району. Перший напрямок стосувався дослідження поточного стану зміни клімату та її наслідків, другий напрямок охоплював пропрацювання основних сценаріїв зміни клімату до 2050 року.

Цікаво, що за висновками міжнародних експертів, регіон Центральної Європи знаходиться «в безпечній зоні» зміни клімату, що означає відносно несуттєві зміни в кліматичних параметрах (температури та опадів) та менш загрозливі прогнози зміни клімату на майбутні періоди. Проте, кожен з нас може засвідчити, що погодні зміни, які ми спостерігаємо протягом кількох минулих і поточного років (теплі зими, висока температура повітря влітку, різкі перепади температур, зневоднення та повені тощо) приносять нам певні незручності і вимагають адаптування до них.

Дослідження також підтверджує доволі суттєвий ефект зміни клімату для нашої області вже зараз. До прикладу, протягом останніх десятиліть на Закарпатті спостерігається стійкий ріст температури повітря протягом усього року. Найбільші зміни в регіоні відмічаються влітку, у той час як в інших регіонах України максимальний ріст температури спостерігається взимку. У холодний період відмічається суттєвий ріст мінімальної температури (на 1,0 0С), а в теплий – максимальної (максимум на 1,7 °С). Таке значне зростання температури повітря у холодний період призводить до зменшення тривалості холодного періоду та суворості зими, збільшення тривалості теплого періоду літа і відповідно, вегетативного періоду (майже на тиждень).

Підвищення температури, особливо в літній період (на 1,7 °С), суттєво впливає і на здоров’я та самопочуття людини, зумовлюючи ріст захворювань, що виникають на ґрунті перегріву, зростання дискомфорту в теплий період; загострення серцево-судинних, респіраторних захворювань, астми, алергії.

До середини ХХІ ст. зміни клімату, які спостерігаються в Україні та на Закарпатті протягом останніх двадцяти років, будуть продовжуватись. При збалансованому розвитку суспільства (сценарій А1В) у регіоні можна очікувати подальше підвищення як середньої, так і максимальної та мінімальної температури протягом усього року. Значний ріст температури повітря у перехідні сезони може зумовити збільшення тривалості літнього сезону. Суттєво (на 17 днів) може збільшитись тривалість періоду вегетації холодолюбивих культур та (на 22 дні) теплолюбивих. Ранній початок періоду вегетації рослин може створити загрозу їх пошкодження пізніми весняними заморозками. Підвищення максимальної та мінімальної температури повітря взимку, зменшення кількості морозних днів приведуть до зменшення тривалості зими та її суворості.

Результати дослідження для української частини проекту можна отримати за запитом в ГО «ФОРЗА», крім цього вони будуть використані при розробці пілотної стратегії адаптації до змін клімату для Рахівського району та доведені організаціям, які фахово займаються питаннями зміни клімату на території області.

25 липня 2013р.

Теги: клімат, потепління

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини