Закарпатці традиційно мають найменші в Україні банківські заощадження

"Тексти" проаналізували динаміку депозитів та кредитів з 2008 року до 2012 року у кожній області.

Закарпатці традиційно мають найменші в Україні банківські заощадження

За даними Національного банку, вперше за останні роки обсяг депозитів в усіх регіонах перевищив обсяг виданих і непогашених позик. Попри кризу тільки за останній рік розмір середньостатистичного депозиту українця зріс на 20% і становить понад 1 тис дол. За п'ять останніх років цей показник підвищився на 70%.

Що і як ми рахували

Загальна методологія проста.

Щомісяця НБУ оприлюднює статистичну звітність щодо сум виданих кредитів - не за місяць, а на певну дату - та залучених банками депозитів.

Ми брали до уваги винятково позики та внески звичайних громадян, не враховуючи підприємства та приватних осіб-підприємців.

Ми відстежили динаміку депозитів та кредитів з 2008 року до 2012 року у кожній області, а також детально розібрали сучасний стан депозитно-кредитного портфеля на кінець грудня 2012 року.

У відповідних частинах ми використовували дані Держстату щодо кількості населення на відповідний рік. Отримані дані порівнювали між собою та отримували рівень заощаджень і рівень кредитів на душу населення.

Щоб зрозуміти, хто більше витрачає, ніж заощаджує, ми відняли від суми середнього депозиту середню суму кредиту і отримали умовний рівень заощадливості.

Це дослідження не можна вважати визначенням середнього рівня заощаджень у регіонах, оскільки для цього слід провести певні перетворення з цифрами. Щонайменше - помножити на три - кількість людей у сім'ї.

Під час розрахунку ми не брали до уваги показники Києва та області - у даних НБУ вони невіддільні - через їх надто велике "випадання" із загальної картини.

Тут - інтерактивна графіка. Навівши мишку на область, можна побачити, як змінювалася кількість кредитів і депозитів потягом п'яти років.

Ключові знахідки

1. За 2012 рік найкращу динаміку збільшення заощаджень в перерахунку на одну особу показали Донецька, Луганська та Кіровоградська області.

Середньостатистичний мешканець цих регіонів за рік наростив свої надбання на 30-35%. Найгірше зростали обсяги депозитів на душу населення в Івано-Франківській, Львівській та Волинській областях - приріст усього 17-19%.

2. За п'ять років кризи найбільше зросли вклади мешканців Криму - 102%, Донецької - 112% - та Луганської - 115% - областей.

Найгірший приріст показали Львівська, Закарпатська та Тернопільська області - 34-40%. На Донбасі це річні темпи приросту.

3. За 2012 рік найбільші депозити мали жителі Дніпропетровської - в середньому 9 878 грн на одну людину, Донецької - 8 151 грн - та Одеської - 8 302 грн - областей.

Найменші заощадження мають традиційно на Закарпатті - 2 608 грн, Кіровоградщині - 3 366 грн - та Житомирщині - 3 523 грн.

4. Найбільше кредитне навантаження на одну людину на кінець 2012 року - у жителів Одещини. Кожен з них - від малюка до пенсіонера - ніс позичковий тягар в середньому на 5 896 грн. Трохи більше пощастило жителям Дніпропетровської області - 4 418 грн - та Харківщини - 3 615 грн.

Натомість у Чернігівській, Тернопільській та Сумській областях кредитне навантаження найменше: 1 501 грн, 1 603 грн та 1 593 грн відповідно.

5. В усіх регіонах України громадяни заощаджують більше, ніж взяли в кредит. На відміну від попередніх років, коли у кількох регіонах рівень закредитованості "зашкалював", за підсумками 2012 року жителі всіх областей у перерахунку на одну людину вийшли в плюс.

Найменша перевага депозитів над кредитами - на Закарпатті. Тут вона становить всього 40 грн на користь заощадження. Інші невеликі суми - 1 335 грн та 1 532 грн - це різниця між кредитами і депозитами у Волинській та Херсонській областях.

У регіонах, де різниця найбільша, - на Дніпропетровщині, Донеччині та Полтавщині, - депозити переважають над кредитами на 50-60%.

6. Банкам найбільше довіряють в Криму, на Волині та Полтавщині. Тут 15%, 18,5% і 12% усіх коштів люди зберігають на депозитах строком понад два роки. Фінансові установи готові за це додатково платити до 5-6% річних у гривні і 2-3% у валюті.

Найменше довіри до фінансових установ - на Одещині, Сумщині та Херсонщині. Тут 21-24% заощаджень зберігають на депозитах до запитання, коли гроші можна швидко зняти. Ставка нижча, проте доступ до грошей - майже моментальний.

7. Найбільші патріоти національної валюти живуть у Кіровоградській, Луганській та Чернігівській областях. Тут не більше 36% коштів зберігають в іноземній валюті. Решту вкладають у гривні. Найменш патріотичними виявилися одесити - 61% в іноземній валюті, львів'яни та закарпатці - по 54%.

Це можна пояснити географією заробітчанського руху. Проте небажання зберігати гроші у гривні передусім говорить про стійкі кризові очікування серед людей.

Алексей Набожняк, Александр Терехов, texty.org.ua

16 липня 2013р.

Теги: депозит, вкредит, заощадження

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
» Всі новини