Ректор УжНУ знову порушує закон, а дружина ректора погрожує журналістам

У п’ятницю, 5 липня, редакція Закарпаття онлайн надіслала ще один запит на ім’я ректора УжНУ Федора Ващука. Приводом для цього стала інформація, що її оприлюднила на власній сторінці в соціальній мережі Фейсбук дружина ректора, а за сумісництвом – директор Навчально-консультативного центру у м. Ужгороді Київського університету права НАН України (або, неофіційно, для вагомості – Ужгородського інституту КУП НАН України) Оксана Ващук.

Ректор УжНУ знову порушує закон, а дружина ректора погрожує журналістам

Йшлося про те, що «Ужгородський інститут Київського університету права НАН України не тільки проводить вступну кампанію на базі Ужгородського національного університету, а і також навчає своїх студентів в аудиторіях університету та користується його бібліотекою! Але… все відбувається абсолютно на законних підставах, а саме - в рамках договору про співпрацю між УжНУ та КУПом та договорів оренди приміщень та майна. Інформація про партнерську діяльність університетів постійно поширюється в інформаційному просторі Закарпаття…»

Природно зацікавившись цим інформаційним приводом і не знайшовши, всупереч запевненням О.Ващук, в інтернет-просторі жодної більш-менш конкретної інформації про співпрацю УжНУ і так званого інституту, Закарпаття онлайн вирішило з’ясувати її шляхом  і методами, передбаченими чинним законодавством України. На офіційну електронну адресу приймальні ректора УжНУ було направлено оформлений належним чином журналістський запит на отримання інформації, що містив прохання «надати наступну інформацію:

1. Коли саме (число, місяць, рік) була укладена угода між навчально-консультативним центром в м. Ужгороді Київського університету права НАН України та Ужгородським національним університетом щодо оренди приміщень і майна УжНУ Ужгородським інститутом Кивського університету права НАН України?

2. На яких умовах (розмір орендної плати, обмеження) здійснюється співпраця між УжНУ та навчально-консультативним центром в м. Ужгороді Київського університету права НАН України?

3. Які конкретно послуги забезпечує Ужгородський національний університет за умовами договору про співпрацю? 

4. На яких офіційних ресурсах оприлюднено інформацію стосовно співпраці на підставі договору між УжНУ та навчально-консультативним центром в м. Ужгороді Київського університету права НАН України?

5. Надайте, будь ласка, копію документів (договір про співпрацю, договір про оренду), які регламентують співпрацю Ужгородського національного університету з Ужгородським інститутом Кивського університету права НАН України.»

Аналогічним чином редакція Закарпаття онлайн завжди отримувала запитувану інформацію з державних установ як то Ужгородська міська рада, Закарпатська обласна державна адміністрація, УМВС України в Закарпатській області, прокуратура тощо. Загалом, вперше з небажанням надати на законних підставах інформацію, необхідну для виконання своїх професійних обов’язків, журналісти видання зіткнулися саме у випадку УжНУ, нинішнє керівництво якого безпідставно відмовило редакції в наданні тексту Статуту УжНУ. Оскільки цей випадок мав справді безпрецедентний характер, а керівництво УжНУ послідовно демонструвало небажання дотримуватися закону, редакція змушена була звернутися до прокуратури Закарпатської області з проханням усунути зазначені порушення прав журналістів на доступ до публічної інформації. До честі прокуратури, вона оперативно відреагувала на проблему й публічно заявила про те, що розпочато «перевірку викладених у зверненні фактів, про результати якої заявника буде повідомлено у встановлений законодавством строк». Відповідно, журналісти нашого видання сподіваються незабаром отримати відповідь, на підставі якої визначатимуть свої подальші дії у даному контексті.

Саме тому, виходячи з вищеокресленої «практики» стосунків функціонерів УжНУ з журналістами, редакція у даному випадку зробила все можливе, аби отримати  безперечні підтвердження отримання працівниками ректорату УжНУ вищезазначеного запиту щодо співпраці УжНУ та навчально-консультативного центру в м. Ужгороді Київського університету права НАН України. І, природно, розраховувала на оперативну відповідь.

Натомість, на сторінці О.Ващук у Фейсбуку з’явилася більш аніж дивна реакція на забезпечене законом журналістське право чи, навіть, професійний обов’язок інформувати громадськість про організаційну та фінансову діяльність двох освітніх закладів, що діють на державній формі власності:

«Сьогодні "Закарпаття онлайн" звернулося до керівництва УжНУ з черговим безглуздим запитом (читай ПАСКВІЛЕМ), тепер у ньому фігурує і КУП! Створюється таке враження, що весь колектив живе тільки за рахунок нашої сім'ї, а саме за рахунок поливання її брудом (зрозуміло за пристойну винагороду). Після такої, м'яко кажучы, допитливості, повністю логічним було виникнення и у нас низки питань до "Закарпатт онлайн". Ну що ж, не ми розв'язали воєнні дії, але - а la guerre comme a la guerre! Щоправда, ми будемо діяти виключно в правовому полі!».

Важко зрозуміти, що дало підстави пані О.Ващук кваліфікувати журналістський запит як безглуздий і зневажливо називати його пасквілем, безпідставно ображаючи журналістів і звинувачуючи їх у замовному характері їхньої діяльності. Останнє само по собі вже може бути предметом позову до суду, оскільки шкодить як особистій репутації окремих журналістів, так і видання в цілому. Однак, значно важливішим в цьому контексті є інше: пані О.Ващук публічно ПОГРОЖУЄ ЖУРНАЛІСТАМ, що, знову ж таки, є безпрецедентним випадком в історії ЗМІ Закарпаття. Безперечно, такі заяви мали би отримати відповідну оцінку правоохоронних структур області, автоматично ставлячи О.Ващук в число підозрюваних у тому випадку, якщо щодо журналістів Закарпаття онлайн, їх особистого чи редакційного майна буде скоєно будь-які протиправні дії.

Аналогічно безпрецедентною була і реакція на зазначений запит чоловіка О.Ващук, ректора УжНУ Федора Ващука. Працівниця ректорату УжНУ, яка під завершення робочого дня зателефонувала до редакції Закарпаття онлайн, озвучила вимогу свого керівника, аби зазначений запит Закарпаття онлайн було передано в ректорат не електронною поштою, а «поштою, або кур’єрською поштовою службою» і з особистим підписом журналіста.

У підпорядкувані сім’ї Ващуків спільно є аж три юридичні факультети з відповідним штатом викладачів і, на додачу, перший проректор зі званням доктора юридичних наук. Вони могли б розтлумачити Ф.Ващуку безпідставність та протизаконність такої вимоги. А тим більше, намагань використати її для чергового порушення законодавства України. Хочеться вірити, що саме так і відбудеться. Саме тому редакція Закарпаття онлайн розраховує отримати в передбачений законом п’ятиденний термін відповідь ректорату УжНУ з вичерпними відповідями на питання, сформульовані в журналістському запиті.

Зокрема, аби уникнути повторної необхідності звертатися до правоохоронних органів...

 

Довідка

Відповідно до  ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації», «Не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно…»

Згідно зі ст. 19 Закону, «Запит на інформацію може бути індивідуальним або колективним. Запити можуть подаватися в усній, письмовій чи іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою) на вибір запитувача… Письмовий запит подається в довільній формі. 5. Запит на інформацію має містити: ... 3) підпис і дату за умови подання запиту в письмовій формі».

Ст. 6, ч. 7 Закону передбачено: «Обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений».

Як роз’яснюється на офіційному сайті Вищого спецiалiзованого суду України з розгляду цивiльних i кримiнальних справ, «Під час подання запиту на інформацію запитувач інформації зазначає зручну для нього форму отримання відповіді – поштою, телефаксом, електронною поштою».

Як роз’яснюється на сайті «Прозора бюрократія»  у розділі для держслужбовців щодо інформації про опрацювання запитів на інформацію, «Законом України «Про доступ до публічної інформації» передбачені  різні форми подання запитів, обов’язки з приймання запитів, які надійшли електронною поштою, телефоном, факсом необхідно покладати на відповідальний структурний підрозділ або на відповідальну особу… з питань запитів на інформацію, оскільки саме цей підрозділ (особа) найбільш компетентні в питаннях запитів.
… відповідальні мають створити й регулярно переглядати (2 рази за робочий день) скриньку електронної пошти для прийому запитів. 

…Тексти запитів, отриманих електронною поштою, разом зі всіма наявними супровідними даними (адреса електронної пошти запитувача, дата і час отримання та ін.) повинні копіюватися в окрему електронну базу. Запити, що надсилаються електронною поштою, не обов’язково повинні містити електронний цифровий підпис, оскільки встановлення особи запитувача не має принципового значення з огляду на норми частини 2 статті 19 Закону. Зміст кожного запиту, отриманого по телефону, фіксується в окремій електронній базі, яка зберігається аналогічним способом».

У тому ж роз’ясненні на сайті «Прозора бюрократія» йдеться, зокрема, і про таке: «Уся відкрита інформація повинна безумовно надаватися за запитами. Якщо запитувана інформація (документ) наявна на офіційному веб-сайті або в інших відкритих джерелах у мережі Інтернет і при цьому запитувач надав адресу своєї електронної пошти, відповідальний працівник надсилає листа з відповіддю на цю адресу із зазначенням розміщеної онлайн-інформації та прямим гіперпосиланням на відповідне джерело і роз’ясненням, що запитувач може попросити про надання письмової відповіді по суті запиту (без пояснення причин) або повідомити про відсутність потреби в письмовій відповіді. Аналогічно пропонуємо надавати інформацію (документи), наявні в розпорядника в електронній формі».

09 липня 2013р.

Теги: Ващук, запит, УжНУ, доступ, погрози

Коментарі

12345 2014-01-13 / 23:16:36
скоро ректору прийдеться тікати в словаччину, де в нього наявне громадянство

Петро 2013-07-25 / 12:43:40
У прокуратурі Закарпатської області кажуть, що Роману Андрійовичу Офіцинському готується такий же результат, як і пану Мікловді , хоча між цими двома людьми відстань, як між Землею і Марсом. Бідні підприємці, яких рекетують, а далі залякують. Хай живе рекет!

Студент 2013-07-25 / 12:39:24
Постає питання чи є в "УжНУ" профком? Ходять слухи, що профком сплачує відсоток за кредит на заробітну плату в банк Ващука Ф.Г.

Адмін 2013-07-25 / 12:37:44
Хай підприємець зв'яжеться з редакцією і ми допоможемо зробити ситуацію не підкилимною, а публічною. Якщо в когось є конкретніша інформація з цього приводу (щодо того, які документи намагаються фальсифікувати), пишіть на адресу редакції. Якщо є можливість зробити скани документів, що їх намагаються "видозмінити", скидайте їх також нам. Дещо у цьому плані в редакції вже є ))

Як повідомив прокурор Закарпаття на сьогоднішній прес-конференції, планується масштабна перевірка діяльності УжНУ за останні півроку. Тому варто допомогти прокуратурі в її роботі ))

Обурений 2013-07-25 / 12:37:03
Всяку херню пишите, а обслуговуючий персонал на спецфонді Ужгородського національного університету не отримав ані копійочки за липень місяць поточного року. Тож постає питання куди дивиться прокуратура Закарпатської області та пан Міністр Табачник!?

Колега 2013-07-25 / 12:34:04
Офіцинський Р.А., із Вашим нинішнім положенням по слідству, біжіть із приймальної комісії державного вищого навчального закладу Ужгородського національного університету! Не ганьбіть "УжНУ"! Йобнутий Ващук Ф.Г. цього не розуміє і підставляє Вас!

Знаток 2013-07-25 / 12:30:45
Як передають джерела юридичного відділу ДВНЗ "УжНУ" д.т.н., проф. Ващук Ф.Г. занявся підробкою доказів, які мають виправдати пана Романа Андрійовича Офіцинського. Спеціалісти юридичного відділу Ужгородського національного університету скаржаться на примушування ректором Ващуком Ф.Г. до діяльності, яка суперечить закону України, щоб створити заднім числом документи, що нібито підтверджують бажання підприємця, який заявив УБОЗ про вимагання спровокувати Офіцинського Р.А. про отримання хабаря.

Добромовець 2013-07-25 / 12:24:29
Люди,хто знає місце знаходження бюлетнів по виборах ректора ДВНЗ "УжНУ", який порядок доступа до них!? Враховуючи чутки, про спеціальні помітки на бюлетнях, очевидно яким чином став пан Ващук Ф.Г. ректором!

Федя 2013-07-23 / 13:02:16
Я маю словацьке громадянство, тому і номери у мене свої, рідні... Все схвачено, за все заплачено... Ех, пацани! Тоскно мені з вами. Тоскно та сумно...

upd 2013-07-21 / 04:39:07
а чом то Федя їздит на свому ровері на словацьких номерах ? тяжко му купити мотор "по білому". Його поліцаї што не спиравуть на трасі ?

беркут 2013-07-15 / 20:54:01
ийсись берия вже задрав, точно хриново кончить

Громада 2013-07-11 / 12:09:44
Про що тоді можна говорити?Це вже навіть не трагедія,це - прірва і безвихідь...На жаль,неможливий навіть варіант Врадіївки...Моральне згвалтування важко довести...

2 Громада 2013-07-11 / 10:35:55 2013-07-11 / 11:44:06
правдива.

Громада 2013-07-11 / 10:35:55
Будь ласка,дізнайтеся чи правдива інформація щодо поновлення славнозвісним ректором на посаді зав.кафедрою іноземних мов Фабіян та зняття з посади очільника факультету післядипломної освіти Чопея.Цікаву команду собі формує ректор...

виборець 2013-07-10 / 23:39:53
до цензора 2013-07-10 / 16:31:36

«Винним людину може визнати тільки суд, а не голослівний коментар, тому якщо е якась законна перешкода, для працевлаштування цих людей то це вирішувати вже тоно не вам.»

Важко заперечити загальновідому норму права, що «винним людину може визнати тільки суд». Також повністю погоджуюсь з Вами в частині визначення, хто сьогодні вирішує «працевлаштування цих людей».
А Ваше вислів, що «у нас в країні навіть президент не з кришталевим минулим», взагалі можна вивісити, як транспарант, сьогодні при вході до любого суду України.

Але це лише сьогодні, можливо трохи завтра. Проте не назавжди – точно. Україна колись прийде у Європу. І Ви - разом з нею.
А там, думаю, Ви і самі зрозумієте, про що я писав у попередньому коментарі.
Я, особисто, на це дуже сподіваюсь.

М.Й. 2013-07-10 / 19:06:16
Стаття супер! Редакції окремий respect за фото до публікації.

WWW 2013-07-10 / 18:17:28


А у сімї Ващуків тільки ригіАН***** відносини!


цензор 2013-07-10 / 16:31:36
до 911 - не більше ніж фантазія, фактів немає,все інше домисли і спроби видати бажане за дійсне. Тема навіть неварта продовження.
до виборця: складається враження що вся ваша інформованість стосовно справ у УжНУ базується на коментарях з цього ресурсу, досить клкїти штампи, якщо можна то по суті.Рошко працює в університеті давно, і тут не йде мова про працевлаштування за партійними квотами. Винним людину може визнати тільки суд, а не голослівний коментар, тому якщо е якась законна перешкода, для працевлаштування цих людей то це вирішувати вже тоно не вам.У нас в країні навіть президент не з кришталевим минулим. Я не сумніваюся що ви можете написати і про "квартирне питання" а ціль?,окрім бруду що не несе змістового навантаження позбавленого фактиного підгрунття ніого не буде.

Шановні, все це емоції і особиста неприязнь, але це не є підставою для відвертого хамства з боку деяких коментаторів.

випускник 2013-07-10 / 14:54:11
Що стосується ФабіанЮМікловди,Офіцинського,які були спіймані на хабарі і залишились "святими",бо, певно, зверху мають спільників.Хабарник-викладач - хіба це прояв високої моралі,чи достойний він бути викладачем ВУЗу?Порушення моральних норм поведінки особами, які виконують виховні функції, тягне за собою не тільки моральний осуд, а й певні правові наслідки. Відповідно до п. 3 ст. 41 Кодексу законів про працю України (далі КЗпП України) підставою припинення трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу є вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням цієї роботи.Але в УжНУ ні при "старій" ні при "новій" командах закон не діє,тому і все решта залишиться як було.

Тернячка 2013-07-10 / 14:52:57
Цензору
Грубо помилятися? Хто зна, хто зна... Згадайте перше інтерв"ю Ващука після призначення, де він сам розповідав, що поламав лабу і в зв"язку з цим світла подія його пришестя дещо відклалася, але "артпідготовка" у вигляді Ніколайчука, дискредитації найвпливовіших викладачів йшла повним ходом. А небайдужих до цієї проблеми - десятки тисяч. І,сподіваюся, колись вони таки пошлють куди треба і Ващука, і всіх інших беспрєдєльщиків

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини