На сцені виступив представник Угорського консульства: «Завданням та покликанням є гідне зберігання народних танців та музики. Незабаром ми можемо віддатися мистецьким враженням. Але перед цим варто зазначити, що Угорщина приділяє особливу увагу західноукраїнському регіону як своєму безпосередньому сусіду. На багатство наших стосунків вказує сьогоднішній ужгородський та завтрашній берегівський концерт Угорського державного народного ансамблю. Угорщина та Україна на сьогодні вже пов’язані багатьма нитками. Політичний, економічний туристичний і не в останню чергу культурний зв’язок між нашими країнами дуже міцний. Своєю виставою Угорський державний народний ансамбль не лише розважатиме нас, але й покаже нам те, що танці і пісні наших народів мають чимало спільних рис та хореографічних елементів. І це не має нас дивувати, адже ми є сусідами уже тисячі років. І, як хороші сусіди, ми постійно навчаємось одне від одного. Сподіваюсь, що всі присутні отримають незабутні враження від сьогоднішньої вистави і мистецьких цінностей. Вона зміцнить і самооцінку закарпатських угорців. Так, ви можете впевнитись: Угорщина гідно зберігає свою тисячолітню культуру, одну частинку якої на високому рівні покажуть нам митці, що виступатимуть сьогодні і які мають серйозні фахові знання. Нехай почнеться музика та танці. Бажаємо всім хорошого проведення часу».

Танцювальне дійство розпочалось шаленим і диким танцем парубків із дзвінками на взутті під акомпанемент квартету. Музика напрочуд вдало поєднувалась з ритмом, що вистукували взуттям танцівники, та їх вигуками.

Зміна костюмів, танців та музики, – спершу повільна, а потім ритмічна, – все чергувалось і поєднувалось в неймовірній атмосфері виступу. Музика віднесла думки кудись далеко, і в голові виринула картина, що все відбувається десь у минулому, у невеличкому поселенні, де молодь, зібравшись надворі, розважалась танцями та співами. Музиканти та танцівники так добре взаємодіяли та розуміли одне одного, що на одну мить все видалось живим, невимушеним та імпровізованим. Здавалось, музики задають темп, хлопці ж змагаються між собою з неймовірним запалом та енергією – хто кого перетанцює, а дівчата підтанцьовують їм. Рухи були легкими, і здавалось, сила тяжіння не діяла. Лише часте дихання опісля видавало, що такі танці дуже складні та фізично нелегкі у виконанні. Танцівники ж виступали, наче востаннє, віддаючи всю енергію та сили сцені. Віртуозні музиканти не відставали. Виконуючи складні мелодії, на велике здивування, вони не використували ноти. Перша скрипка заграла легку та меланхолійну мелодію, цимбали підхопили її, а тромбон та друга скрипка зробили музикальний витвір наповненим та довершеним – і вже всі разом варіювали складні акорди на кількох октавах на радість та захоплення слухачів. Захоплюючий дух дійства переніс глядачів у інший час та простір.

Талановитий соліст вигравав на схожій на закарпатську «міні-трембіті» мелодію та проспівав чудову пісню без будь-якого музичного супроводу м’яким і водночас сильним голосом. У наступних виступах виявилось, що він ще й неабиякий танцівник.

Та й всі учасники творчого колективу були різнобічно обдарованими та талановитими. Дівчата, окрім кружляння в ритмах танців, заспівали гарну народну пісню у кілька голосів, яка також дуже нагадала закарпатські співи.

А виступ, де учасниця танцювала з ємністю, схожою на пляшку з широким дном, на голові – став ще одним проявом неймовірних талантів всіх без винятку учасників колективу.

Після кожного виступу танцівники, вирівнявшись на сцені, відходили трохи вбік та вглиб сцени, аби глядачі аплодисментами привітали також і музикантів, а вони, в свою чергу, показували жестом на танцівників та таким чином дякували одне одному та глядачам, що не скупилися на довгі аплодисменти, які був вимушений перервати голос із динаміків, аби можна було продовжувати дійство.

Неймовірний виступ, що чергувався то ліричними й повільними, то веселими й швидкими акордами музикантів, акробатичними та майстерними рухами танцюристів, – завершився. Дві години промайнули, наче кілька хвилин. Глядачі повернулись до реального часу та простору переповнені вражень та естетично задоволені.