Вінницький студент родом із Закарпаття добровільно пішов з життя після відвідання "занять" релігійної організації

Вже близько 15 років у місті Вінниця йде тихе протистояння між тими, хто знайшов своє у тій церкві і хто масово тягне людей до себе, і тими, хто вже побував там, зумів вирватися і щоразу при нагоді розповідає про це, аби вберегти інших.

Днями вінницька міліція порушила кримінальну справу за ст. «Посягання на здоров’я людей під приводом проповідування віровчень чи виконання релігійних обрядів». Якщо правоохоронці доведуть, що всі обвинувачення правдиві, то керівникам релігійної організації загрожує обмеження волі на строк до 3 років. Строк невеликий, бо втручання у психіку наших людей чомусь не вважається важким злочином. На сьогоднішній день правоохоронними органами проводяться перевірки заяв від людей, які вважають себе потерпілими, а також від батьків, чиї діти зазнали негативного впливу цієї організації.

Одна з жінок просить притягнути організаторів і керівників релігійної організації до відповідальності, оскільки її син після відвідання цієї церкви психологічно і психічно негативно себе почуває. Молодий здоровий хлопець, студент престижного вінницького вузу, раптом закинув навчання, відмовився від усього і повністю присвятив себе життю цієї громади. Матір серйозно стривожило те, що її син став неадекватним.

Інші заяви від вінничан, які колись відвідували цю організацію. Вони наполягають на тому, що керівники організації придумували різні приводи, щоб заволодіти грошима громади, яка сліпо вірить пастору і щоразу здає десятину від будь-якого власного заробітку. А коли заявники спитали, куди йдуть їхні гроші, то їх просто вигнали.

– Ми ходили до церкви 10 років, – говорять вони, – постійно здавали десятину. А після наших запитань просто сказали, що нам не треба це знати і що лише вони, керівники, відповідають за ці гроші перед Богом. Якось ми прийшли на богослужіння, а охорона перед нами закрила двері і не пускала у приміщення, де проводилась служба.

– Так, ми знаємо, – говорить одна з жінок-потерпілих, – у Біблії написано: віруючі повинні підтримувати свого пастиря, він живе тільки на їхні пожертви. Але коли ми бачимо, що люди віддають останнє, а у пастиря за рік виріс такий палац, що усім нам у житті такого не мати, то це видалося несправедливим. А він все прикривається Богом.

Є також інформація, що ті люди, які не мали достатньо грошей, щоб здавати у церкву, здавали золото. І це золото один з керівників організації возив за межі міста, де його переплавляли.

Крім того, потерпілі розповідають, що під час сеансів людям дають пити якийсь чай.

– Мене теж кидало на підлогу, – розповідає Таня, яка ще продовжує ходити до церкви, – я не пам’ятаю, але мені розказували, що зі мною робилося, потім мені давали випити якийсь чай. Після цього чаю мені стало дуже добре і абсолютно байдуже. Не пам’ятаю, як я вийшла з приміщення, як доїхала додому, чи когось бачила, чи щось робила дорогою. Прийшла до тями тільки ввечері вдома. Може, то не простий чай був, може, якийсь наркотичний?

Люди, які вважають себе потерпілими, відкрито розповідають жахливу історію про молодого чоловіка – «праву руку» керівника. У самій церкві про це замовчують. У 2001 році 24-річний викладач політехнічного університету, який вважався першим помічником пастиря, раптом покінчив життя самогубством. Кажуть, що вони з керівником довго обговорювали питання воскресіння мертвих до вічного життя. Після цього молодий чоловік на очах у людей кинувся під вантажівку. Перехожі його дістали з-під коліс, відкачали, викликали «швидку». Поки лікарі надавали хлопцю допомогу, він вирвався з їхніх рук і кинувся під другу машину. Хлопцю пощастило – він залишився живим. Але це не зупинило його, і на очах у лікарів та переляканих людей він кинувся під третю машину. Останніми його словами у цьому житті були: «Свершилось...».

Спеціалісти кажуть, що це слово є ключовим у деструктивних сектах під час релігійних обрядів. Сьогодні мама цього молодого хлопця продовжує відвідувати цю церкву. А його колеги мають знову давати свідчення – кажуть, він попереджував викладачів інституту, що покінчить життя самогубством.

Ще один молодий хлопець, студент технікуму, родом із ЗАКАРПАТТЯ, добровільно пішов з життя після відвідання цієї організації. Передсмертна записка була такою: «Мене покликав Бог».

У редакції є висновок громадської експертизи, яку провели головний лікар Вінницької обласної психіатричної лікарні № 2, позаштатний психотерапевт управління охорони здоров’я Вінницької ОДА, заступник головного лікаря по медичній частині Вінницької обласної психіатричної лікарні №2 та голова Спілки захисту споживачів медичних послуг «Протіктор». Експертиза проводилась у березні 2007 року. Подаємо її з незначними скороченнями.

«При проведенні експертизи комісія досліджувала відеозапис зібрання релігійної організації.

ДОСЛІДЖЕННЯМ ВСТАНОВЛЕНО:

а) в ході сеансів... масово застосовується гіпноз та здійснюється психічний вплив на свідомість людей.

Характер сеансів та поведінка людей дозволяють зробити висновок про те, що пастор проводить сеанси гіпнозу, розраховані на масову аудиторію, та застосовує інші методи психічного впливу на свідомість людей.

Як вбачається із відеозапису, люди, які запрошуються для лікування захворювань (алкоголізму та взагалі будь-яких хвороб), вводяться пастором у трансовий (гіпнотичний) стан, який характеризується зміною свідомості, відключенням свідомості людини на певний проміжок часу, моментами оціпеніння, падінням людей, биттям у конвульсіях після падіння, криками людей після падіння, наступним затиханням конвульсій та криків із послідуючим виходом у гіпнотичний сон. Пацієнт при цьому не рухається, лежить на сцені нерухомо значну кількість часу. Проведення такого сеансу викликає індукцію на інших членів зібрання із введенням їх також у стан змінної свідомості у вигляді оціпеніння, закатування очей, підняття рук до гори, стереотипного похитування зі сторони в сторону.

Аналіз відеозапису дозволяє зробити висновок про те, що окремі люди, які відвідують сеанси, вводяться у третю стадію гіпнотичного впливу, що відкриває можливість для глибокого впливу на їх свідомість.

б) пастор пропонує людям вилікування від хвороб, що є медичною практикою, та виконує дії, що підпадають під ознаки психіатричної допомоги.

Із змісту відеозапису встановлюється, що він пропонує людям, які страждають на будь-які хвороби, покращення стану їх здоров’я (або вилікування). Безпосередньо для лікування пастор застосовує гіпноз за методом, аналогічним такому, що застосовується при лікуванні психічнохворих людей у закладах охорони здоров’я за наявності ліцензії, отриманої відповідно до законодавства.

Враховуючи те, що гіпноз є методом надання людині психіатричної допомоги, а саме методом лікування певних хвороб, його застосування можливе лише за умови виконання вимог Закону України «Про психіатричну допомогу». Зокрема, ч. 2 ст. 11 цього Закону передбачає, що психіатричний огляд проводиться лише за усвідомленої згоди людини.

Ст. 1 зазначеного Закону передбачено, що усвідомлена згода особи – це згода, вільно висловлена особою, здатною зрозуміти інформацію, що надається доступним способом про... методи діагностики та лікування... їх побічні ефекти та альтернативні методи лікування.

Пастор не виконує вимог зазначених норм права, грубо порушує права пацієнтів та створює передумови для спричинення шкоди їх здоров’ю.

в) негативні наслідки.

При введенні особи в стан зміненої свідомості пастор на вербальному рівні проводить вплив пацієнту невідомого змісту. Таким чином людина може отримувати в ході цього впливу таке установлення поведінки у майбутньому, яке необхідно оператору (особі, яка здійснює вплив).

Для хворих із слабкою психічною сферою стани зміненої свідомості можуть тривати значний проміжок часу, а для хворих із психічними захворюваннями можуть викликати психічні розлади психотичного регістру із формуванням маячення та інших негативних наслідків.

Внаслідок непрофесійного застосування гіпнозу, хвороби невротичного регістру можуть переходити у психотичний регістр із формуванням хронічної психічної залежності, маячення та інших психотичних розладів.

ВИСНОВОК

Застосування пастором методів гіпнозу та психічного впливу на свідомість людей створює загрозу спричинення шкоди здоров’ю відвідувачів його зібрань та є прямим порушенням ч. 3 ст. 32 Основ законодавства України про охорону здоров’я, яка зокрема передбачає заборону без спеціального дозволу Міністерства охорони здоров’я здійснювати розраховані на масову аудиторію лікувальні сеанси та інші аналогічні заходи із використанням гіпнозу та інших методів психічного та біоенергетичного впливу».
Софія Костенко, "33 канал"
20 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
21:18
/ 2
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 3
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
» Всі новини