За втручання прокуратури ліквідовано заборгованість по зарплаті на підприємствах Ужгорода

За втручання прокуратури ліквідовано заборгованість по зарплаті на підприємствах «Уж-енегрія», «Уж-світло», «Інтурист-Закарпаття» та інших

За втручання прокуратури ліквідовано заборгованість по зарплаті на підприємствах Ужгорода

З метою захисту конституційних прав громадян на оплату праці, прокуратура міста Ужгорода протягом 2013 року винесла 5 постанов про проведення перевірок відносно питань дотримання вимог законодавства з оплати праці. Відтак встановлено, що станом на 1 червня 2013 року на 12 підприємствах обласного центру заборгованість із виплати заробітної плати становить понад 1 млн. гривень. За результатами перевірок розпочато 2 кримінальні провадження.  

 До прокуратури Ужгорода надійшли матеріали перевірок Територіальної державної інспекції з питань праці у Закарпатській області щодо наявної заборгованості по зарплаті на підприємствах КП «ЖРЕР №4», КП «Уж-Енергія», КП «Уж-світло» та ДП «Інститут землеустрою». Матеріали стосовно ДП «Інститут землеустрою» та КП «ЖРЕР №4» прокуратура міста скерувала до Ужгородського МВ УМВС для внесення відомостей доЄдиного реєстру досудових розслідувань. Наразі за втручання прокуратури міста Ужгорода, заборгованість по заробітній платі КП «ЖРЕР №4» погашено повністю. Стосовно КП «Уж-Енергія» та КП «Уж-світло» розпочато кримінальні провадження за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.175 КК України, до яких приєднано матеріали вищезгаданих перевірок.  Проведення досудового розслідування зазначених кримінальних проваджень прокурором області доручено прокуратурі міста Ужгорода.

У ході прокурорської перевірки встановлено, що КП «Уж-енергія» безпідставно не виплатило 84 працівникам заробітну плату на суму близько 350 тис. грн., а КП «Уж-світло» заборгувало 14 працівникам заробітну плату на загальну суму майже 40 тис. грн.  Під час досудового розслідування заборгованість по зарплаті працівникам КП «Уж-Енергія» виплачена у повному обсязі. Також здійснено повний розрахунок по заборгованості із заробітної плати з двома працівниками КП «Уж-світло» на суму близько 3 тисяч гривень.

За інформацією старшого слідчого прокуратури міста Ужгорода Івана Деяка, 17 червня 2013 р., колишнім керівникам КП «Уж-Енергія» та КП «Уж-світло» оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.175 КК України (безпідставна невиплата заробітної плати)

Крім того, прокуратура Ужгорода внесла подання керівнику ГТК «Інтурист-Закарпаття» стосовно виплати заборгованості по зарплаті, в результаті чого 65 працівникам виплачено заробітну плату на суму майже 130 тис. грн.

Також, міська прокуратура скерувала до Ужгородського МВ УМВС України доручення щодо внесення до ЄРДР для проведення досудових розслідувань за фактом наявної заборгованості із заробітної плати на таких економічно неактивних підприємствах та підприємствах-банкрутах як КП «Авангард», ДП «Ужгородський» ТОК «Світанок», КП «Аптека», Мукачівська ПМК Закарпатської облспоживспілки, Кооператив «Ізоліровщик», ТОВ «Цетан Плюс», ПАТ «Управління механізації будівництва», а також Науково-дослідний інститут землеустрою. Таким чином, протягом досудового розслідування заборгованість виплати заробітної плати у червні поточного року зменшилася на підприємствах КП «Авангард», ДП Ужгородський ТОК «Світанок» та Науково-дослідний інститут землеустрою.

З метою захисту конституційних прав громадян на оплату праці, протягом  2013 року прокуратура Ужгорода подала до Ужгородського міськрайонного суду 38 заяв щодо видачі судових наказів про стягнення нарахованої але не виплаченої заробітної плати на суму понад 400 тис. грн. Суд видав 35 наказів, які наразі перебувають на виконанні МВ ДВС Ужгородського МРУЮ. Сума реального виконання за позовами прокуратури становить близько 200 тис. грн.

Для забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати, прокуратура Ужгорода внесла міському голові подання щодо заслуховування на виконавчому комітеті Ужгородської міської ради звіту про роботу комісії з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків та погашення заборгованості із заробітної плати, при цьому порушено питання необхідності проведення детального аналізу фінансово-господарської діяльності неактивних державних і комунальних підприємств, заборгованість  із  заробітної  плати  на  яких має довготривалий характер та визначення шляхів і строків відновлення їх господарської діяльності чи приватизації або ліквідації.

Довідка:

ч.1 ст. 175 КК України  - безпідставна невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи  іншої установленої законом виплати громадянам більш як за один  місяць,  вчинена  умисно  керівником  підприємства,  установи  або організації  незалежно  від  форми  власності  чи  громадянином  - суб'єктом підприємницької діяльності, - карається штрафом  від  п'ятисот  до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними  роботами  на  строк  до  двох  років,  або  позбавленням  волі  на  строк до двох років,  з  позбавленням права  обіймати  певні  посади  чи  займатися  певною діяльністю на строк до трьох років.

 

 Прес-служба прокуратури міста Ужгорода 

19 червня 2013р.

Теги: зарплата, заборгованість

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

17:33
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
» Всі новини