Півроку експлуатації Тур’я-Полянської міні-ГЕС показали її «екологічність» та «європейськість»

Уже півроку працює міні ГЕС у селі Тур'я Поляна на Закарпатті, побудована фірмою "Комерцконсалт". За ці півроку у криницях у центрі села зникла вода. За словами лісників та мешканців села, через низький рівень води у річці Шипіт повністю зник харіус європейський, який до запуску ГЕС був звичним представником водної фауни. Форель струмкова виживає за рахунок спеціальних заходів зариблення, але якщо побудують ще одну міні ГЕС вище за руслом, то й для неї у річці вже не знайдеться місця...

Півроку експлуатації Тур’я-Полянської міні-ГЕС показали її «екологічність» та «європейськість»

Однак представники фірми-забудовника "Комерцконсалт" і досі вперто переконують громади Закарпаття, що їхня фірма будує нешкідливі для природи ГЕСи...

Мої відвідини села Тур'я Поляна та міні ГЕС по річці Шипіт у неділю, 16 червня 2013 року, дозволяють зробити такі ключові висновки:

Інвестори-забудовники з фірми "Комерцконсалт" відверто лукавлять, коли запевняють, що у них на станціях працює автоматика, яка автоматично підтримує у річці потрібний рівень води. А якщо у річці води не вистачає для підтримання цього рівня, то станцію зупиняють. Насправді я переконалася, що рівень води підтримується у ручному режимі, й аж ніяк не на користь річці та її мешканців. Майже усі вода заганяється в трубу. Сьогодні колись досить повноводна річка Шипіт, перетворилась на тоненький струмочок. Груди каміння вздовж русла, замість води, зафіксував мій фотоапарат. Та варто було до міні ГЕС під'їхати кореспондентам каналу "1+1" з камерами, які готували репортаж на прохання активістів з села, як рівень води у річці миттєво піднявся... Мешканці Тур’ї Поляни запевняють, що так відбувається кожного разу, як приїздить на міні ГЕС перевірка.

Рибоходи, якими дуже хвалиться інвестор, ніяк не сприяють виживанню та міграції лососевих риб у річці. Форель струмкова ще зустрічається у верхній течії річки за рахунок штучного зариблення, яке здійснює управління рибного господарства області. Але, якщо там постане ще одна міні ГЕС, як то планує зробити фірма "Комерцконсалт", то й для форелі не залишиться місця для існування. Харіус європейський (Червона книга України, зустрічається лише у гірських річках Карпат), який до запуску в експлуатацію цієї міні ГЕС був звичним видом річки, зник взагалі. Той рівень води, який забезпечується у річці працівниками ГЕС, не достатній для його нересту та виживання... Перепади, споруджені інвестором у руслі для збереження риби, не здатні виконувати свою функцію через катастрофічно низький рівень води. Зауважу, що такою річку я застала не в період засухи, а після тривалого періоду дощів…

Гребля у будь-яких умовах залишається греблею. Загачена нею гірська стрімка й швидкоплинна річка перетворюється на гнилу річку-смердючку. Прозора і збагачена киснем вода, яка колись текла веселим водограєм вниз по руслу, була такою чистою, що її можна було пити. Тепер її спиняє гребля й гірський потік перетворено на ставок. Листя, яке опало з дерев восени, почало гнити, виділяючи смертоносний сірководень...

Чудова річка Шипіт знищена, її долина, яка раніше щедро заливалась водою під час паводків, тепер пересушена, бо дамба, яка утворилась вздовж русла в результаті закопування труби під землю, спиняє воду під час розливу. Змінилася річка, змінились й прибережні території. Це те, про що попереджали природоохоронці Форуму екологічного порятунку Закарпаття рік назад. Тепер теорія підтверджується практикою.

Вся ця прикра історія з міні ГЕСами, окрім екологічних наслідків, містить ще й соціальний аспект. Адже громада села Тур’я Поляна залишилась без води у криницях, з розбитою сільською дорогою, яку так і не відремонтувати інвестори, хоча обіцяли, та напругою нижче 200 Вт у розетках. Кілька робочих місць та відрахування у місцевий бюджет для розвитку села його мешканці не помітили – на вулицях навіть немає ліхтарів. Зате добре помітно, як фатально змінилася річка та як зникла в ній риба. Сьогодні громада села Тур’я Поляна панічно боїться початку будівництва другої міні ГЕС у верхній течії. Вони небезпідставно переконані, що з її запуском річка Шипіт зникне взагалі.

Чи потрібні громадам Закарпаття такі інвестиції? На це питання громади повинні відповісти самі...

Оксана Станкевич, к.б.н., Співголова Форуму екологічного порятунку Закарпаття, для Закарпаття онлайн

18 червня 2013р.

Теги: міні-ГЕС, форель, харіус

Коментарі

Вовк 2017-06-22 / 16:59:27
повзривати нахер ті дамби,свободу річкам!

Слов'янин 2013-07-10 / 21:13:15
Україна має дбати про енергетичну незалежність чи ні? Хто проти - нехай поставить питання про ігнорування піндосами Кіотського протоколу.

Тиберій 2013-07-03 / 00:30:07
По ходу тут уже сидять і пишуть інвестори наші "любимі", та ще й з помилками, захлюпуючись у власній слюні.
Не панікуйте, "щановні" інвестори, скоро ми вас виженемо з наших Земель, навіть вашого сліду тут не зостанеться!!!

Марічка 2013-07-02 / 19:59:00
Проблема лише одна инвестор жлоб! Селяни хочуть щось мати, з цієї ГЄС. Не хай дадуть список вимог і поки інвестор не виконає їх не дають згоди на будівницво іньшої.

Юля 2013-07-02 / 19:25:56
Турья Поляна з екологічної точки зору дуже грамотно побудована. Вода в криницях через це не зникає, також нерозумію до чього тут єлитній котедж, як він впливає на роботу ГЄС. В сюжеті ні слова про екологію, лише про жлобство власників. Автор статті багато грошів отримав від пані Оксані Станкевич правої руки Тимочко яка в свою чергу отримує гранти від Москви!!!

Василь 2013-07-02 / 19:09:10
Брехня!! Не може зникнути вода у криницях так як ця станція побудована до села а перед селом вода випускаеться обратно в річку. Одразу видно проплачена акція як і всі іньші!
А що до попусків води то норми не нормальні, требо міняти законодавство.

Віктор 2013-06-28 / 14:03:00
Що на це можуть відповісти "тролі" від фірми "Кмерцконсалт"?...

земляк 2013-06-26 / 15:46:41
За відновлювальною енергією - майбутнє...
Це тільки дикарі продовжують пеперобляти на паливо нафту, палити вугілля, тощо!

Однак, одними міні-ГЄС та ще й з такими наслідками - не обійтись. Тим паче, що у світі відмовились від останнього, як малоєфективного та екологічно неприйнятного джерела енергії...

Натомість, є й інший "бізнес" для Закарпаття. Це й фотовольтанічна енергія (сонячні батереї) й вітрова, що особливо може бути ефективною в горах...
Але це - дорожче, ніж перегородити бетоном річку/потічок, роздавши хабарі від губернатора до голови сільради! А черяник з його кирницями без води - нікого не цікавить, на жаль...

знаючий її 2013-06-23 / 13:20:56


Невмотивований і анонімний перехід на особистості. Коментар видалено. Адмін


Klaft 2013-06-22 / 08:30:15
Так,вибачайте,рибаки знають іхтіофауну Закарпаття краще іхтіологів. Якщо на вудку не впіймав,то значить цього виду тут і нематє. А я, напевне, з карасем сплутав.Однозначно.

рибак 2013-06-22 / 00:27:33
Харіус в Ужгороді? О_о Чоловіче, йди проспися. :) Ця риба не живе не тільки в каналізації, але й просто в теплій воді...

Klaft 2013-06-22 / 00:10:54
Та про шо ви говорите?
Харіус - червонокнижний вид, але мешкає він навіть в середній течії р.Уж (ловив у самому Ужороді (сачком, і відразу відпускав))
Гребля на Шипоті зроблена досить толково.Я там був, бачив і греблю і трубу і рибоходи і все інше. Кілометр річки обмілів, але не настільки, щоб риба могла зникнути.Рибохід зроблений толково, і риба може проходити наверх.
Не могла вода в колодязях пропасти через гес, вчіть фізику.
Згоден, вплив цієї ГЕС на іхтіофауну ще треба дослідити, але сама ГЕС побудована дуже толково.
Можете вірити, можете не вірити, але я абсолютно не зацікавлена людина.
Зверніться краще до біологів, які можуть на нормальному науковому рівні дослідити вплив ГЕС на біотоп.

пенсіонер 2013-06-20 / 10:14:43
Лише прокуратура району, в особі молодого прокурора Братюка О., який ще не продав свою гідність та совість, може захистити в законний спосіб своїх жителів району, які потерпають від свавілля незаконного втручання в природу різними підставними фірмами, щоб заволодіти надрами, лісами, водоймами нашого краю, що є власністю громади регіону. Цю вакханілію лише загальними зусиллями небайдужих місцевих жителів, громадських організацій, ЗМІ і звичайно прокуратури, як наглядового та контролюючого органу, можна зупинити і стати на заваді знахабнілим рейдерам.Люди, доведені до відчаю здатні на неадекватні міри, тому реакція з боку державної влади тут вкрай необхідна і терміново!

юля 2013-06-19 / 23:05:44
Зберіться організовано на громадські слухання і всі до одного скажіть ;НІ;. Обовязково проголосуйте за це рішення, бо наша продажна влада стала на бік інвесторів, а не людей.А не допоможе це, беріть граблі і виходьте на вулицю і граблями владу і інвесторів вигрібайте з села.Громада села Богдан з вами.

Тиберій 2013-06-19 / 17:57:57
Треба збиратися і вибити їх з наших країв силою!!!
Геть покидьків з наших Земель!!!

ганьба 2013-06-19 / 14:37:14
Та які гроші? Комп купили і огорожу поремонтували? Це копійки. Те саме, що купити дитині шоколадку, щоби не плакала. Мало того, що Ковач і Ко брехливі, так ще й жаднючі до неможливості.

небайдужий 2013-06-19 / 14:21:09
Короче, геніально, всі гроші пішли в сільраду, люди дістали дулю з маком. Так все в нас в країні - поведешся на обіцянку-цяцянку, дістанеш пшик, поки сам не зробиш - не чекай, що хтось буде виконувати свої професійні обов*язки добре.
Люди молодці, що так за себе стоять, ,але не треба забувати, що наша влада нову ініціативу на Захід запхати збирається - сланцеві копальні відкривати. Тому нам всім треба збирати сили для порятунку, в нас коммі тут нема, які на сході на мітинги ходили.

Працівник обленерго 2013-06-19 / 14:09:05
Але саме головне в цьому ,що на надійності електропостачання села це зовсім не впливає. При поганій погоді Богдан буде сидіти без світла аж би там побудували і десять Гесів.Нема напруги з Рахова по 10 тці Геси стають.Громада даючи добро на будівництво ГЕС набиває кармани п Ковачу та Киніву ,а для села повний пшик.Представники "Комерцконсалту" забули дати Богданським депутатам виделки щоб зняли локшину з вух .

довбуш,беца й кедюлич 2013-06-19 / 12:16:34
геть гадя із наших гір, хлопці, колики у руки!!!

Wolf 2013-06-19 / 00:12:31


http://tsn.ua/video/video-novini/na-zakarpatti-opolchilisya-proti-budivnictva-drugoyi-chergi-mini-ges.html?type=2


НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини