Закарпатські лялькарі взяли участь у фестивалі Virvar у Кошицях (ФОТО

На початку червня в словацькому місті Кошиці, яке цього року, разом з Марселем, є культурною столицею Європи, проходив щорічний фестиваль VIRVAR – Дні лялькового театру та ігор і розваг для дітей з батьками, приурочений до дня міста, в якому, зокрема, взяв участь колектив Закарпатського академічного обласного театру ляльок. (Культурна столиця Європи – це статус міста, який призначається Європейським союзом терміном на один календарний рік, впродовж якого місту надається можливість демонстрації свого культурного життя та культурного розвитку. Мета програми — зближення європейців на основі співпраці в сфері культури, полегшення економічного, політичного та культурного об'єднання країн – Вікіпедія).

Закарпатські лялькарі взяли участь у фестивалі Virvar у Кошицях (ФОТО

Як розповіли на прес-конференції директор театру ляльок у місті Кошиці Павол Грегорчак та директор фестивалю, художній керівник театру Іван Сопел, захід був організований громадським об'єднанням театрів лялькового та маріонеток у Кошицях і проходив під егідою мера міста Річарда Раші за підтримки програм „Кошиці – культурна столиця Європи 2013 року”, Міністерства культури Словаччини, керівництва області, міста, фундації „ЄС – Японія Fest” та Почесного консульства Угорської Республіки. Значна фінансова підтримка забезпечила  глядачам безкоштовне відвідування  всіх заходів фесту.

Події фестивалю відбувалися  одночасно на багатьох площадках міста Кошице. Лялькарі представляли своє мистецтво в залі, дворику  театру ляльок – «Острові культури», біля міських Нижніх Воріт, перед вежею Урбана і у театрі Талія. Крім того, на дітей чекали різноманітні шоу та атракціони: виставка ляльок  у приміщенні театру, книжковий  ринок, надувний замок на головній вулиці, веселий парад з ляльками і масками, кімната кривих дзеркал, барвисті татуювання, театралізовані читання і представлення дитячої творчості, виставки народних промислів і ремесел,  театральна майстерня, де можна було  зробити маріонетку під керівництвом спеціалістів з майстерні театру ляльок, демонстрація прийомів гри у середньовічному театрі та багато іншого. Метою фестивалю було на протязі дня, з ранку до вечора, охопити розважальними культурними подіями людей всіх вікових категорій  від «трьох до  дев’яносто дев’яти» років, крім того, представити лялькове мистецтво в повному обсязі і різноманітності. Тому, крім вистав для дітей,   були представлені   шоу для дорослих.

Мешканці та гості міста Кошиці мали  унікальну можливість побачити творчість тринадцяти театрів ляльок,  серед яких були таки екзотичні, як шоу з гігантськими ляльками (м. Ухань, Китай),  вистава „Тисячі квітучих Вишень” без слів у супроводі вокалу у традиційному стилі театру Кабукі та театру Но (м.Кавасакі, Японія), „Африканські казки” знаменитого  „Театру дракона”  (м.Градець Кралов,Чехія),  а також  досягнення  учнів і майбутніх випускників академій виконавських мистецтв Братислави та чеського міста Брно. Цікавою особливістю фесту було те, що оцінювались вистави дитячим журі „Вірварік”.

Колектив Закарпатського академічного обласного театру ляльок представив на „Вірварі” виставу – музичне шоу про неслухняних дітей за твором Корнія Чуковського „Бармалій”. Цю виставу поставили режисер-постановник Михайло Мільмейстер, художник Ольга  Фарбер та хореограф Олена Каменська у 1998 році. Вистава увійшла до Золотого репертуарного фонду закарпатських лялькарів. За історію вистави „Бармалій” у ній грали багато акторів театру, цього ж разу у Кошицях ролі виконували Андрій Опіок (Бармалій), Олена Пишка (Таня), Дмитро Малий (Ваня), Олександр Бєліков (Доктор Айболить), Світлана Котик та Юлія Чеховська (Аборигени та мешканці Африки). 

Взагалі, творчість театру ляльок Срібної Землі добре знана широкому загалу далеко за межами області та України, чому сприяють багаточисельні фестивальні подорожі колективу, а також проведення на Закарпатті традиційного фестивалю театрів для дітей „Інтерлялька”. Тільки за перше півріччя 2013 року колектив Закарпатського академічного обласного театру ляльок взяв участь у  п’яти фестивалях, зокрема, з виставою „Коняги” Р.Москової  побував на V Міжнародному фестивалі театрів ляльок Фракії (м. Люлебургаз, Туреччина); з виставою „А де ж п’яте?” болгарського драматурга Бориса Акрилова  був гостем Національного фестивалю театрів ляльок «Михаїл Лакатнік» (м. Ямбол, Болгарія), а з драмою-феєрією Лесі Українки „Лісова пісня” театр презентував українську класику і мистецтво граючої ляльки на Першому Міжнародному святі-фестивалі «Ляльки над Німаном» у місті Гродно (Білорусь). Наприкінці травня керівники театру побували на Двадцятому, ювілейному Міжнародному фестивалі дитячих театрів у місті Суботіца (Сербія), де зібрались провідні діячі театрів світу і відбувся надзвичайно плідний обмін думками щодо напрямів розвитку театру ляльок, зав’язали та зміцніли ділові партнерські контакти з колегами.   І ось на завершення театрального сезону скарбничка фестивальної карти „Бавки” поповнилася незабутніми враженнями та ідеями щорічного фестивалю VIRVAR – Днями лялькового театру та ігор і розваг для дітей з батьками.

Ніна Малишка для Закарпаття онлайн. Фото Мирослава Петія та з сайту Кошицького театру ляльок

13 червня 2013р.

Теги: театр, ляльки

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини