Чиновники вирішили взяти під «контроль» тему спорудження меморіалу на ужгородському військовому кладовищі

У вівторок, 4 червня, під керівництвом першого заступника голови обласної адміністрації Ігоря Свища відбулася нарада стосовно концепції реконструкції військового кладовища в Ужгороді (вул. Тімірязєва)

Чиновники вирішили взяти під «контроль» тему спорудження меморіалу на ужгородському військовому кладовищі

Як повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА, відновлення приурочене до сотої річниці початку Першої Світової війни. 

Як можна зрозуміти з цього повідомлення, заходи в цьому напрямку планується здійснювати за чиновницьким проектом, в обхід «Спілки чехословацьких легіонерів», яка повністю володіє інформацією по захороненню і займалася цим проектом від самого початку, а також єдина володіє повною інформацію по захороненню. Інша сторона наразі оперує лише єскізом оновленого кладовища, створеним архітектором Ларисою Скорик, що його учасникам наради представив відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни і політичних репресій, голова правління Всеукраїнської громадської організації «Союз «Народна пам'ять» Ярослав Жилкін. За його словами, ескіз цей не є остаточним і в процесі майбутніх обговорень його можна буде змінювати. Однак основна ідея архітектурного проекту уже зараз дозволяє говорити про необхідні роботи та матеріали.

Тобто, цілком очевидною є спроба опанувати ситуацію після окреслення проблеми в інтернет-виданні Закарпаття онлайн і коментарях до цієї публікації.

Зі слів Я.Жилкіна, оновлене кладовище повинно перетворитися на масштабний пам’ятний комплекс, до якого входитиме більше тисячі могил (саме стільки загиблих учасників бойових дій, за попередніми даними, поховано на території нинішнього цвинтаря), каплиця та відповідно оформлена прилегла територія.

За планами чиновників, частково мав би змінитися і рельєф кладовища: оскільки територія, на якій поховані солдати, є доволі похилою, для нових пам’ятників підготують спеціальні тераси. Важливим моментом є також відмова від глибинних земельних робіт. Заплановано використати геосканер, який допоможе визначити точні місця поховання, відповідно до цього, встановити надгробні плити. Плити будуть виготовлені із закарпатського сірого граніту, матимуть однакову форму та відрізнятимуться тільки написами та релігійними символами (на кожен пам’ятний знак буде нанесений символ тієї конфесії, до якої належав загиблий солдат).

За словами Ярослава Жилкіна, фінансування цього проекту розпочнеться вже в цьому році. Перші кошти за рахунок державного бюджету будуть на умовах тендеру виділені на проведення підготовчих планувальних робіт.  За рішенням Державної міжвідомчої комісії фінансування цього проекту входить до комплексу заходів щодо підготовки до відзначення в серпні 2014 року 100-х роковин від  початку Першої Світової війни. Орієнтовно його вартість складе близько 2,5 млн. грн. Надалі ж до співфінансування планують залучити й уряди країн, громадяни яких поховані на цьому цвинтарі. За словами Я.Жилкіна, наразі відомо про 11 держав-учасників проекту, які, втім, співпрацюють наразі не з українськими чиновниками, а зі «Спілкою чехословацьких легіонерів». 

05 червня 2013р.

Теги: кладовище, меморіал

Коментарі

Адмін 2013-06-06 / 22:45:37


Вашій стороні пропонували формат відкритої прес-конференції, або, як мінімум, дискусії без камер у прес-центрі "Закапаття". Ви ж, натомість, побігли з малюнком-ескізом в кабінет до Свища. Хто вам винен?


Олександр Русин 2013-06-06 / 22:06:16
Шановний Адмін!Скорик зробила ескіз проекту,по карті місцевості і безкоштовно! Жилкін робив довго документально,але правильно по законодавству України і хоче довести діло до логічного кінця!
Запитання до Вас:
Що Ви знаєте про цей проект?
Ви слухаєте тільки одну людину,яка хотіла урвати чеській грощі?
Відповідь Вам на останнє запитання : Ми були поряд завжди!! Хто хотів нас бачити,той помічав в роботі! А не збирав плітки по місту!

Адмін 2013-06-05 / 12:53:45
А що Скорик знає про специфіку Ужгорода. Цей ескіз розроблявся. судячи з усього, тупо в київському кабінеті. Унюхали жилкін золоту жилу по державному і іноземному фінансуваннюи і вхопилися за тему руками, ногами і зубами. А де ви дотепер були?

Копча 2013-06-05 / 12:46:18
3.14здець! Лариса Скорик розробила проект облаштування цвинтаря в Ужгороді, невже нема місцевих талановитих архітекторів. Де б..дь місцевий патріотизм чи хоча б конкурс на облаштування цвинтаря. Стільки галасу довкола забудови пл. Народної і натомість одна з найбільш кічових українських архітекторів буде реалізовувати масштабний проект у місті і тут повна тиша захисників Ужгорода.

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини