Словацькі письменники презентувалися в УжНУ, обласній бібліотеці та побували в арт-центрі Ілька (ФОТО)

Представницька група письменників зі Словаччини презентували в Ужгороді власну творчість та знайомилися з культурно-мистецьким життям міста.

Найперше вони побували на кафедрі словацької філології УжНУ та зустрілися зі студентами.  Гості привезли багато власних книжок, туристичної та пізнавальної літератури про свою країну. Розповіли, зокрема, про гумористичний часопис «Коцурково», який взяв назву від однойменної п’єси Яна Халупки,  котрий творив у добу словацького класицизму.

Кожен з гостей презентував свою творчість. А це Іван Яцканин – голова Спілки українських письменників Словаччини, Любош Юрік  – письменник, журналіст, політолог, головний редактор журналу “Єврорепорт”; Йозеф Лейкерт – член міжнародного ПЕН-клубу, віце-голова Асоціації письменницьких організацій Словаччини, Мілан Стано – письменник, видавець, академічний художник; Любомир Олах – письменник і підприємець; Іван Сабо – письменник і журналіст; Рудольф Ферко – публіцист і кінооператор; Станіслав Бахледа – публіцист і музичний теоретик; Петер Рашла – письменник, видавець, мандрівник; Міхал Біганич – мер Старої Любовні, колишній генеральний консул Словаччини в Ужгороді.

Але найбільше уваги дісталося автору «Зони натхнення» Йозефу Банашу. А голова закарпатської організації Національної спілки письменників України Василь Густі зазначив, що нам треба вчитися такої солідарності, які виявили  словацькі письменники. Вони приїхали до Ужгороду цілим десантом, щоб підтримати свого колегу. За справді невимушену емоційну презентацію гостям подякувала завкафедрою словацької філології, професор Світлана Пахомова.

Далі була зустріч з закарпатськими журналістами в прес-центрі «Закарпаття», а увечері подібна акція відбулася в обласній науковій універсальній бібліотеці ім.Ф.Потушняка. Привітали зібрання Генеральний консул Словаччини в м.Ужгород Янка Бур’янова та начальник обласного управління культури Закарпатської ОДА Юрій Глеба.

Голова закарпатської організації Національної спілки письменників України Василь Густі, представляючи закордонних колег, запевнив, що їхній приїзд відбувся спонтанно. Це як у виграшній лотереї – збігаються і серія, і номер, так само, було обрано час та місце для презентації книги. Адже Закарпаття – сонячне сплетіння всієї Європи. Тому воно чутливе до всіх змін, які відбуваються зараз.

Словацькі письменники беруть якнайактивнішу участь у житті своєї країни. Але чи не найбільшою подію останнім часом став вихід у світ книги «Зона натхнення». Твір уже перекладено на 7 мов.   Автор Йожеф Банош каже, що він намагався не очорнювати минуле і не виправдовувати його. Адже сьогодні у Словаччині про радянську добу беруться писати навіть тридцятирічні, які цього періоду просто не можуть знати. Та є ще й такий момент: зазвичай, хто тоді був у перших рядах боротьби, зараз теж на передньому фронті. Тому письменнику треба просто бути чесним перед фактами.

Згадуючи події празької весни, автор розповів про свої враження зсередини. Адже, як згадує Йозеф Міклошко – екс-віце-прем’єр ЧССР, а нині член парламенту Словаччини, вони тоді були зовсім юними. Та й серед радянських солдатів панувало сум’яття. Їм легше було б воювати з вйськами регулярної армії.  А де тут ворог, коли навколо діти, звичайні люди? Крім того, всюди можна було наткнутися на написи: «Иван, иди домой!». «Господи, та звідки вони знають, що я Іван?» – дивувалися радянські вояки з такими іменами.

А от про перекладацьку роботу над книгою розповів голова Спілки українських письменників Словаччини, головний редактор журналів “Дукля” і “Веселка” Іван Яцканин. Директор ужгородського видавництва Timpani Ярослав Федишин каже, що це не вже не перша спільна робота із Іваном Яцканином. У видавництві побачило світ уже 6 видань у співпраці із українським письменником Словаччини. Натомість редактор Дмитро Федака звернув увагу на достовірність історичних моментів не такого далекого минулого. Як от те, що колищній президент України Віктор Ющенко дуже полюбляв спізнюватися на всілякі урочисті події.     

А от завершився творчий день словацьких письменників у галереї Івана Ілька. Гості були вражені як сучасним мистецьким центром в Ужгороді, так і виставкою Тараса Табаки, яка цими днями експонується тут. Господар оселі – Іван Ілько – розповів про корифеїв закарпатського малярства, про світ власної творчості, яка глибоким корінням сягає в історію рідного народу.

 

 

05 червня 2013р.

Теги: Словаччина, Банаш, Зона натхнення

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини