В Ужгороді говорили про альтернативні варіанти облаштування площі Народної (ФОТО, ВІДЕО)

В Ужгороді відбулось громадське обговорення альтернативних ескізних пропозицій з можливого облаштування площі Народної.

В Ужгороді говорили про альтернативні варіанти облаштування площі Народної (ФОТО, ВІДЕО)

Зустріч, організована громадською організацією «Міст», не оминули своєю увагою кваліфіковані архітектори й фахівці у галузі містобудування, небайдужі громадяни, представники молоді. Присутнім був і автор проекту, за яким мала здійснюватись реконструкція площі і який викликав бурхливу дискусію, Володимир Павлей, і заступник головного архітектора області Олег Боршовський.

Всього на обговорення автори ескізних пропозицій, серед яких архітектори, студенти та ландшафтні дизайнери, представили 5 варіантів свого бачення благоустрою площі Народної. Всі пропозиції – різні, мають свої відмінності і свою специфіку, однак об’єднує їх одне: автори без виключення заявляли про необхідність збереження площі Народної зеленою зоною, із привнесенням сюди певних декоративних елементів і перспективою ще більшого озеленення площі. 

Скажімо, Наталія Шталь, демонструючи своє бачення благоустрою Народної, пропонувала відтворити в центральній частині партеру ландшафт Закарпаття. Зробити це, розповіла, можна, використовуючи натуральні матеріали і висадивши довкола вічнозелені кущі. Районні центри, за її ескізною пропозицією, з’єднуються вимощеними доріжками, річки позначаються квітниками, а на місці відтворення районних центрів влаштовано основні архітектурні будівлі в мініатюрі. 

Ескізний проект, за якою площа Народна може перетворитись на «молодіжний парк, зроблений молоддю для молоді», розробляли студенти географічного факультету УжНУ. За їх пропозицією, площа у такому варіанті зможе використовуватись для втілення молодіжних ініціатив, матиме сучасний, але в той же час витриманий стиль. 

Не змогли бути присутніми, однак передали свої пропозиції до розгляду ще дві команди авторів: родина Багріїв та Андрій Хір і Оксана Сінкевич. За пропозицією родини Багріїв площа Народна залишається цілковито зеленою зоною, із кулісою з висаджених кущів, оздобленою зеленими насадженнями. А от архітектори Андрій Хір та Оксана Сінкевич пропонували перетворити площу на загальнодоступне місце для дозвілля – без бар’єрів, тротуарів чи сходинок, з вмонтованими у покриття фонтанами, з розташованими тут лавицями, але і з можливістю відпочинку власне на газоні.  

За ескізною пропозицією ще одного з авторів, Олега Мамченка, площа перетворилась на дендропарк – з різноманітними зеленими насадженнями, в тому числі, й рідкісних цінних для Закарпаття порід, з доглянутим газоном і масивними лавицями. Як зазначив під час виступу автор, проблему площі потрібно розглядати і вирішувати комплексно, а будь-яка її забудова, на думку Олега Мамченка, неприпустима, адже, «у зв’язку з тим, що місто хаотично колапсує, і в місті майже не лишилось зелених зон, площу необхідно максимально лишити в тому вигляді, в якому вона була і є. Забудова міста настільки велика і вже неадекватна, що єдиним порятунком буде відмова від будь-якого будівництва в таких речах. Ось тому вважаю за доцільне перетворити комплекс площі на дендрарій – з гарними рослинами, які там вже є, і з висадженими новими, з гарним газоном, масивними лавицями». 

Після обговорення представлених ескізних пропозицій подякував за запрошення і висловив приємність з небайдужості громадськості, заступник начальника управління архітектури Закарпатської ОДА Володимир Боршовський. Однак зазначив, що наразі «є набагато глибші проблеми у питанні облаштування площі, аніж просто впорядкування зелених насаджень, пропоноване майже кожним з перед проектів. Найперше потребують вирішення урбаністичні архітектурно-містобудівні проблеми – вирішення з автостоянками, під’їздами до будівлі ОДА тощо. Коли ж ці питання буде вирішено, вже затим можна приступати до благоустрою». 

Слово мав і автор проекту, за яким ще донедавна мала здійснюватись реконструція площі Народної, Володимир Павлей. Серед іншого, згадав у розмові й аспект фінансування, необхідного для втілення проекту реконструкції. Якщо раніше владою озвучувалась цифра у 3 мільйони гривень, необхідна на реконструкцію площі, то тепер зі слів Володимира Павлея стало відомо, що цих коштів потребує лише озеленення, а ще стільки ж знадобиться на встановлення фонтану і, очевидно, мощення. 

 

 

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

30 травня 2013р.

Теги: Народна, обговорення, Міст, ескізи, Ужгород

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 7
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини