Театральний дитячий «Птах» збере у закарпатському селі митців-ентузіастів з України, Росії та Європи

В Ужгороді відбулася прес-конференція організаторів VI дитячого міжнародного театрального фестивалю «Птах», який пройде у Нижньому Селищі з 7 по 9 червня.

Театральний дитячий «Птах» збере у закарпатському селі митців-ентузіастів з України, Росії та Європи

Тетяна Бєлоусова, організатор фестивалю «Птах», голова Хустської районної громадської організації "Молоток" розповіла детальніше про програму та гостей фесту.

«Цього року кількість учасників, які з’їдуться на фестиваль, буде найбільшою. Свято триватиме три дні і є абсолютно безкоштовним, –  каже Тетяна Бєлоусова. – Фестиваль некомерційний, колективи, які приїжджають,  –  ентузіасти, не отримують гонорарів. Це люди, які хочуть робити мистецтво. І не просто виступити один раз, а пропонують ще свої ідеї. Ми прагнули зібрати найкращих митців з різни регіонів України,а  також Європи.  Цього року приїдуть до нас з Харкова, Одеси, Євпаторії. Навіть Академічний картонний театр» з Москви, що є рідкістю на Закарпатті. У москвичів всі декорації зроблені з картону, багато підсвітки, деталей. Для дітей вони показуватимуть виставу «Чайка Дж.Лівінгстон», а для дорослих  –  «Вертинський».  

Щодня з 10.00 до 22.00 у програмі три основні вистави, а також додаткові та чимало інших атракцій.

«Приїжджають молоді клоуни, найкращі на сьогодні в Україні, вихованці театру «Маски», - розповів В’ячеслав Кошан, помічник-волонтер фестивалю "Птах" та голова Хустської районної молодіжної громадської організації "Християнська спілка молоді –  YMCA". –  Ми з ними познайомилися 2 роки тому, подружилися».

Всі три дні фестивалю з 12.00 до 18.00 працюватимуть на території села розважальна програма від клоунів з арт-студії "Парнус" м. Чернівці, "Оранжевое настроение" м. Одеса, арт-студії "Йо" с. Нижнє Селище. Відбуватиметься Відкрита бібліотека, де для дітей читатимуть казки професійні актори. Традиційно у програмі майстер-класи. Цього року такі: по створенню відеорепортажу від " Cinema hall" м. Ужгород,  по створенню фотографії; із сучасного танцю Hip Hop та контемпорарі; по роботі з глиною;  з ковальства від Ковальської школи Богдана Попова,  із жонглювання від Паскаля Рідера м. Гамбург, Німеччина, по роботі з pois від майстрів вогняного шоу м. Одеса, м. Ужгород; по художньому розпису на стіні від організаторів фестивалю "Креденс" м. Виноградів. Крім того діти власноруч пектимуть печиво, малюватимуть, а також випробують перший в селі Нижнє Селище атракціон для дітей "Лис", лабіринт, який створюватимуть художники з Англії, кожен бажаючий зможе долучитись до його народження.

За словами Тетяни Бєлоусової, організатори облаштували місце для наметового містечка з водою та душем, де можна буде пожити всі три дні фестивалю. Крім цього працюватимуть садиби зеленого сільського туризму, а також готель. Спеціально курсуватиме транспорт.

У рамках фестивалю відкриють нову сцену у місцевому будинку культури. Також презентують цьогорічний фестиваль «Селиська співанка» і проект за участі Румунії, Австрії, Німеччини, Іспанії та Франції - Zircrobajke.

За словами організаторів про фестиваль «Птах» знають не тільки в Україні. Це відомий мистецький захід, зорієнтований на дітей.

Через те, що фестиваль некомерційний, збирати кошти на поточні витрати складно, -кажуть у Нижньому Селищі. Державні програми підтримують конкурсні заходи ( «Птах» - не конкурсний фестиваль), цього року трохи допоміг місцевий відділ культури. З наступного року гроші шукатимуть за європейською системою: створять англомовну сторінку в інтернеті та збиратимуть кошти від простих людей. За допомогою небайдужих вдалося збагти таким чином на минулий фестиваль 600 євро. Допомагають також окремі спонсори та NeSTU (ГО Мережа Швейцарія - Закарпаття/Україна), - повідомили Закарпаття онлайн в Ужгородському прес-клубі.  

27 травня 2013р.

Теги: театр

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
» Всі новини