Мешканці Солотвина не хочуть переселятися у Тереблю

У закарпатському Солотвині вперше провели «круглий стіл» громади та влади, присвячений техногенно-екологічній аварійній ситуації. Як з'ясувалося, мешканці селища налаштовані не на заплановане обласними чиновниками переселення, а на збереження і конструктивний розвиток свого населеного пункту.

Мешканці Солотвина не хочуть переселятися у Тереблю

«Круглий стіл» у Солотвині зініціювали та провели Громадський ресурсний центр і Солотвинська селищна рада разом з 4-ма комісіями Громадської ради при Закарпатській ОДА.

В його роботі взяли також участь керівництво Тячівської РДА начолі з головою Іваном Бринзяником, представники Закарпатської ОДА, депутати місцевої ради і громадські активісти Солотвина.

Після 4-годинних обговорень і дискусій, у яких взяли участь близько 15 виступаючих із 40 учасників «круглого столу», були прийняті консолідовані рекомендації та пропозиції, над реалізацією яких також домовилися працювати спільно.

Зокрема, висунуто ініціативу розробки і просування окремої Державної програми реабілітації і розвитку Солотвина як території з унікальним комплексом лікувально-оздоровчих факторів всеукраїнського та міжнародного значення.

Намічено вже до кінця року відкоригувати Генеральний план та розробити Стратегію розвитку селища Солотвино до 2020-го року, а також цілий ряд інших, цілком конкретних заходів.

Задля організації усіх цих заходів та їх просування утворено спільну робочу групу.

Попередньо проведене анкетування підтвердило, що попри триваючі техногенно-екологічні аварійні процеси солотвинці рішуче налаштовані зберегти і розвивати сам е своє рідне селище.

Уже на серпень тут заплановано провести Міжнародну конференцію «Солотвинські соляні озера – 2020», а у вересні – 2-й «круглий стіл», де будуть проведені проміжкові підсумки реалізації заходів з реабілітації Солотвина.

Олег Лукша, модератор і співорганізатор «круглого столу», голова комісії Громадської ради при Закарпатській ОДА

 

Резолюція і рекомендації

"круглого столу" влади і громадськості «Економічні, соціальні та екологічні проблеми техногенної катастрофи у селищі Солотвино: чи враховується думка громади при їх вирішенні?»

селище Солотвино

14 травня 2013 року

 

  1. Передумови

Круглий стіл організовано на запит Громадського Ресурсного Центру селища Солотвино та ГО «Надія» до 4-х комісій Громадської ради при Закарпатській облдержадміністрації – з питань регіонального соціально-економічного розвитку, ресурсного потенціалу та інвестицій; з питань екології та збереження довкілля; з питань розвитку туристичної галузі та рекреації ; з питань законності та правопорядку.

До участі у роботі Круглого столу були запрошені повноважні представники облдержадміністрації, Тячівської РДА і райради, Солотвинської селищної ради, зацікавлені мешканці селища Солотвино, громадські активісти.

Метою проведення Круглого столу є формування конструктивного діалогу влади, громади і громадськості у справедливому, прозорому та правовому вирішенні комплексу проблем, пов’язаних з викликами та загрозами, спричиненими техногенними аварійними явищами на територіях гірничої діяльності Солотвинського солерудника.

  1. Платформа для діалогу

Учасники Круглого столу погодились із тим, що платформою для тристороннього діалогу влади, громади і громадськості є безумовне визнання таких фундаментальних принципів:

  • визнання пріоритетності суспільних інтересів та інтересів громади селища Солотвино;

  • неухильне дотримання Конституції України, законів України та інших нормативно-правових актів, у тому числі, у сфері місцевого самоврядування;

  • спільна зацікавленість Учасників у виробленні взаємоузгоджених, і на цій основі – консолідованих пропозицій і рекомендацій по вирішенню економічних, соціальних та екологічних проблем, з якими за останні роки зіштовхується громада селища Солотвино;

  • визнання необхідності спільного звернення до Президента України та Кабінету Міністрів України і Верховної Ради України з проханням щодо участі центральної державної влади у вирішенні проблем селища Солотвино;

  • відмова від неконструктивної критики та необґрунтованих звинувачень, толерантність і взаємоповага в проведенні дискусій та обговорень.

  1. Перелік і зміст питань для тристороннього діалогу:

    1. Підтвердження надзвичайного характеру, техногенних причин і масштабності техногенних аварійних процесів у селищі Солотвино.

    2. Акцентування уваги на комплексі роками не вирішуваних проблем безпосередньо у селищі Солотвино та на територіях гірничих виробіток Солотвинського солерудника, які є наслідками триваючої техногенно-аварійної ситуації.

    3. Обговорення шляхів вирішення накопичених проблем селища Солотвино, у т.ч., з участю самої громади, районної, обласної та центральної державної влади України.

    4. Вирішення проблем, пов’язаних із безпечним функціонуванням унікального Солотвинського рекреаційно-оздоровчого комплексу, аналогів якому в Україні немає.

Учасники погоджуються з тим, що коло обговорюваних проблем може бути розширене, однак, увага Круглого столу має бути сфокусована саме на проблемах селища Солотвина та його мешканців.

  1. Рекомедації і пропозиції погоджені в результаті конструктивного діалогу на Круглому столі:

    1. Здійснити впродовж травня-серпня 2013 року спільні практичні кроки з ініціювання розробки та прийняття Кабінетом Міністрів України окремої (цільової) Державної програми реабілітації і розвитку селища Солотвино, як території з унікальним комплексом природних лікувально-оздоровчих факторів всеукраїнського та міжнародного значення.

Виконавці: Закарпатська ОДА, Тячівська РДА, ДП «Солотвинський солерудник», Українська алергологічна лікарня, Солотвинська селищна рада і Громадський ресурсний центр Солотвина, Громадська рада при Закарпатській ОДА.

    1. Спільно домогтись впродовж травня-серпня 2013 року якісного коригування чинної Державної програми ліквідації наслідків техногенних аварій в напрямку поглиблення і розширення науково-вишукувальних і дослідницьких робіт на територіях гірничих виробіток ДП «Солотвинський солерудник» з метою більш об’єктивного і достовірного встановлення причин техногенно-екологічних аварійних процесів та прийняття відповідних обґрунтованих рішень, а також – домогтись вчасного і у повному обсязі фінансування усіх робіт з ліквідації наслідків аварійних процесів.

Виконавці: Закарпатська ОДА, Тячівська РДА, ДП «Солотвинський солерудник», Українська алергологічна лікарня, Солотвинська селищна рада і Громадський ресурсний центр Солотвина, Громадська рада при Закарпатській ОДА.

    1. Спільно забезпечити до грудня 2013 року комплекс взаємоузгоджених робіт і заходів з коригування Генерального плану та розробки консолідованої громадою й селищною радою Стратегії розвитку селища Солотвино до 2020 року.

Виконавці: Управління містобудування і архітектури Закарпатської ОДА, Солотвинська селищна рада і Громадський ресурсний центр Солотвина, Громадська рада при ОДА.

    1. Спільно зініціювати впродовж травня-червня 2013р. розроблення пропозиції від Закарпатської області щодо включення проекту розвитку унікального лікувально-оздоровчого комплексу селища Солотвино доміжнародної програми «Карпатський простір», що формується в рамках програм ЄС на 2014-2020рр; а також – розробку нових проектів транскордонного співробітництва за підтримки міжнародних донорських фондів і програм.

Виконавці: Головне управління з питань європейської інтеграції і туризму Закарпатської ОДА, Тячівська РДА, Громадський Ресурсний Центр Солотвина, Громадська рада при ОДА.

    1. Вважати за актуальне і доцільне впродовж травня-серпня 2013р. спільно обговорити і розробити Концепцію більш раціонального і повноцінного використання Солотвинських соляних озер для лікувально-оздоровчих цілей та з цією метою організувати і провести у серпні 2013 рокуМіжнародну науково-практичну конференцію «Солотвинські соляні озера – 2020».

Виконавці: Солотвинська селищна рада і Громадський ресурсний центр Солотвина, Головне управління з питань європейської інтеграції і туризму Закарпатської ОДА, Тячівська РДА і Тячівська райрада, Громадська рада при ОДА.

    1. Спільно звернутись впродовж травня-червня 2013р. до групи народних депутатів України, обраних у мажоритарних округах Закарпатської області і тих, що обрані за партійними списками, з проханням лобіювання рішень, пов’язаних із розробкою та прийняттям Державної програми реабілітації і розвитку селища Солотвино, як території з унікальним комплексом природних лікувально-оздоровчих факторів всеукраїнського та міжнародного значення.

Виконавці: Закарпатська ОДА і облрада, Тячівська РДА і райрада, Солотвинська селищна рада і Громадський ресурсний центр Солотвино, Громадська рада при ОДА.

    1. Організувати і здійснити не пізніше жовтня 2013р. ознайомчі поїздки групи зацікавлених представників влади, виробництва і громадськості на підприємства та комплекси у Польщі і Румунії, що використовують природні фактори кам’яної солі для лікувально-оздоровчих і туристичних цілей, з метою вивчення і впровадження кращих практик.

Виконавці: Тячівська РДА і райрада, Українська алергологічна лікарня, Солотвинська селищна рада і Ресурсний центр Солотвина, Громадська рада при ОДА.

    1. Результати анкетування учасників круглого столу (додаються) разом з цією Резолюцією і рекомендаціямипоширити у ЗМІ, взявши до уваги такі узагальнюючі результати опитування громадської думки щодо поточної ситуації у Солотвино:

  • Рівень екологічної безпеки загалом на території селища Солотвино з року в рік погіршувався (95%).

  • Виклики і загрози, пов’язані з техногенно-аварійною ситуацією на окремих територіях селища Солотвино диктують необхідність визнання цих територій зоною надзвичайного екологічного лиха (82%).

  • Вирішенню проблем селища Солотвино за останні 10-12 років з боку органів державної влади різних рівнів не було приділено достатньо уваги і не було виділено достатньо коштів (78%).

  • Для вирішення проблем селища Солотвино має бути розроблена, прийнята і забезпечена фінансами окрема Державна програма реабілітації і розвитку (82%).

  • Побудова житлового комплексу поблизу селища Теребля для відселення 133 сімей солотвинців не є достатнім заходом влади для вирішення системних проблем селища Солотвино(82%).

  • Готові особисто долучити до вирішення проблем селища Солотвино разом із селищною радою та громадою 78% опитаних.

    1. Спільно спрямувати усі зусилля планувальних, науково-вишукувальних та проектних і технічних робіт як на постійний моніторинг і контроль за деформаціями поверхні земельних територій та інших техногенних і природних процесів, так і на стратегічні питаннязбереження унікальних алергологічних лікарень; відновлення соледобувного виробництва та ревіталізація ландшафту; будівництво нових житлових будинків саме на територіях селища Солотвино.

Виконавці: Тячівська РДА і райрада, Українська алергологічна лікарня, Солотвинська селищна рада і Ресурсний центр Солотвина, Громадська рада при ОДА.

    1. Направити листи-звернення з викладом обговорених та прийнятих вище пропозицій та рекомендацій щодо збереження і розвитку селища Солотвино Президенту України, Кабінету Міністрів України та Верховній Раді України.

    2. Задля виконання запропонованих організаційно-інформаційних заходів і робіт та контролю за їх реалізацією та просуванням утворити з представників влади, Солотвинської селищної ради і громадськостіспільну Робочу групу (перелік учасників – додається).

    3. Вважати за доцільне продовжити практику організації та проведення Круглих столів влади, громадськості і бізнесу, присвячених проблемам реабілітації і розвитку селища Солотвино. Наступний Круглий стіл провестиу вересні 2013 року і присвятити аналізу ходу реалізації спільних рекомендацій та пропозицій, висловлених під час Круглого столу 14 квітня 2013 року.

       

15 травня 2013р.

Теги: Солотвино

Коментарі

Фрейм 2013-06-12 / 15:12:54
Ага, уже Янукович собі вподобав Солотвинське і придумав переселення !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Краяни повстаньте узурпації рішуче!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Експерт 2013-05-17 / 19:57:35
Із цих переговорів ніякої користі не буде, бо у цьому випадку в переговорах учасниками повинні бути:

а) представники влади, як гарант, що фінансує новобудови, реконструкцію та відбудову пошкоджених обєктів. Звідки ГРОШІ!!!!

б) Необхідно розробити генеральний план - загальна концепція.

в) Для такого роду проєкту, фахівців треба залучати з Європи. Краще нічого не починати, ніж такі проєкти довірити інженерам з Донбасу !!!

Весь проєкт вимагає філігранного виконання всіх видів робіт, починаючи з інженерно- технічної документації і до виконання ізоляційних робіт. Враховуючи умови реалізації проєкту, слід зауважити, що в Україні для соляних шахт немає ні відповідних Норм і Стандартів, ні необхідних матеріалів, ні досвідчених фахівців.

На даному етапі все можно привести до найменошого знаменника: фінансування, фахівці і матеріали !!!

PS. безумовно, що відновити житлові та інфраструктурні обєкти для населення є дуже важливим аспектом в такому комплексному проєкті, але він, з інженерної точки зору є найменш складніший і виконати його можна і "своїми силами".

123456 2013-05-17 / 17:37:53
Загроза для помешкання солотвинців виникла в результаті діяльності державного підприємства. Відповідно держава має убезпечити мешканців Солотвина але тільки за їх згодою. А не Ледида, Шелевер, Бушко визначатимуть де їм жити.

Щербей 2013-05-17 / 14:03:24
Надзвичайні ситуації немають жодного відношення до цього будівництва. Фінансування йде через Закарпатську ОДА, яку очолює шановний Олександр Олександрович Ледида і освоювалися його фірмами і фірмами тодішнього першого заступника голови ОДА Івана Івановича Бушка.

тарас 2013-05-17 / 13:36:09
РОзкрадав гроши на будівницьтві той хто будував.А хто будував....правильно фірма з надвзвичайних ситуації.

Петі 2013-05-17 / 07:38:30
На місті солотвинців і я не переселявся б у тот колхоз.Кожна родина має свою окрему хату і землю і дати їй рівноцінну.З керманичу нікому не прийшло у голову куда до церкви будуть ходити жителі цієї колонії,Солотвино, Тячево?

мешканець 2013-05-17 / 01:00:50
а чому всі мовчать, що 05.05.13 центральне озеро зникло за кілька годин невідомо куди? а якби тоді там були люди?

Istvan 2013-05-16 / 16:18:13
От ужгородцев спрашиваю: Если правителтство предупредил-бы вас, что под вашими довами грунт в любой момент может сваливаться - в переехали-бы жить в баракках например, в Батево?

Ужгородець 2013-05-16 / 15:38:41
Теребля це повна дурь та херня, яка є нічим іншим як свідченням розкраданням бюджетних коштів

Учасник 2013-05-16 / 14:42:51
Я там працював. Той ажіотаж і темп якими будувались ті споруди нагадує строкову військову службу. Всі керували і ніхто не міг сказати щось проти.Геодезичну зйомку хотів робити Голова селищної ради (мав свою фірмочку). Так його чуть не зїли. Чужак заліз не в своє корито. Зато і нема генплану. Це виглядало що вкрали гроші і треба швидко проїсти щоб не повертати. Половина робітників не отримали зарплати до тепер.
ЗАПИТАННЯ, ЧОМУ СПИТЬ ПРОКУРАТУРА, ПЕТРУНЯ ООГГООВ.

Голос 2013-05-16 / 14:30:15
Це чітко продумана процедура викачування грошей з державного бюджету в приватний карман. Не було балогівської проектної фірми тому генплан забудови не розробляли. Робили так щоб заробили гроші ЛИШЕ СВОЇ. Половину горошей Бушко пустив на вибори.
Будинки в середені щей досі не поштукатурені, вода і газ не підведені. Це повний безпредел влади і мараз керівництва. Тільки тепер найшлися люди голос яких почули. А як автори цього проекту будуть реагувати на критику?.Напевне ніяк.
Р.S. В Киеві на обїздный дорозі минулий рік я бачив рекламний щит де якась фірма продае приватну земельну ділянку з новосбудованим комлексом в селі Теребля,Закарпатської області.

тереблянець 2013-05-16 / 12:37:20
Ха, навряд чи Лукша тут діє синхронно з владою. Тут Ледида влип, як муха в леквар, і ще буде мати великі проблеми. За роздерибанені з Бушком в Тереблі мільйони треба буде звітувати. А тут ще й скандал, бо ніхто не збирається туди переселятися.

123456 2013-05-16 / 12:13:44
Лукшові разом з Ледидою треба було перед початком будівництва в Тереблі проводити круглі столи. А не тепер прикривати свій зад. Де гроші на генплан Тереблі?

Михайло 2013-05-16 / 09:06:07
"Вирішенню проблем селища Солотвино ...не було приділено достатньо уваги.................не є достатнім заходом влади для вирішення системних проблем селища Солотвино(82%)."

Спочатку щось будуали, зірвали обіцяні строки введення в експлуатацію і вирішили провести ... круглий стіл. Та хоч за круглим, хоч за квадратним столом піде обговорення, одразу видно, що справою опікуються проФФесіонали.
Невже від початку не було зрозуміло, що треба "спрямувати усі зусилля планувальних, науково-вишукувальних та проектних і технічних робіт .... на стратегічні питання збереження унікальних алергологічних лікарень; відновлення соледобувного виробництва ". Чи хтось відповість за даремно витрачені державні кошти?

журік 2013-05-15 / 23:50:18
"Солотвинський" мікрорайон в Тереблі Ледида на прес-конференції обіцяв здати ще восени минулого року. Пам'ятаю, мали здати в жовтні, перед виборами. Бабло розпиляли, і що тепер?

севлюшський 2013-05-15 / 23:16:04
ПАтрет того, хто "освоював" кошти на будівництвы в Солотвині див. тут - http://zakarpattya.net.ua/News/89115-Koshty-vydileni-na-vidselennia-solotvyntsiv-osvoiuiut-nebachenymy-na-Zakarpatti-tempamy Першу капсулу під будівництво, пам'ятаємо, закладав лічно "хубернатор".

підозрілий 2013-05-15 / 22:49:57
у мене давно є здогадка, що колись, хтось близкий до відповідного міністерства погнав волну про надзвичайну ситуацію і термінове відселення людей, аби загрузити один цегляний заводик і парочку різних ПМК з бригадами бюджетними грошенятами згадуваного міністерства)

Остап 2013-05-15 / 22:25:42
Говорили балакали, сіли заплакали. а віз і нині там

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини