На Закарпатті відзвучав п’ятнадцятий словацький „Золотий соловей” (ФОТО)

14 травня 2013 року в Середнянській дитячій школі мистецтв Ужгородського району відбувся п’ятнадцятий обласний конкурс словацької народної пісні „Золотий соловей”.

На Закарпатті відзвучав п’ятнадцятий словацький „Золотий  соловей” (ФОТО)

 

Основними завданнями конкурсу традиційно є виявлення і підтримка юних талантів, сприяння розвитку дитячої вокальної творчості, збереження словацьких народних традицій, узагальнення і вивчення передового досвіду роботи зі словацьким фольклором. Засновники конкурсу – управління    культури     Закарпатської     облдержадміністрації (начальник Юрій Глеба), відділ культури  Ужгородської райдержадміністрації (начальник Леонтій Ленарт), Середнянська дитяча школа мистецтв (директор Оксана Ленарт) та обласна культурно-освітня організація „Матіца Словенска” на Закарпатті (голова Йосип Гайніш) – зробили все для того, щоби втілити в життя всі поставлені завдання та достойно організувати мистецьке змагання. І цього разу все вдалося на найвищому рівні, як того і вимагав ювілейний статус конкурсу.

Перед початком конкурсної програми всіх присутніх привітали Генеральний консул Словацької Республіки в м.Ужгороді Янка Бур’янова, голова Центральної Ради Союзу русинів-українців Словацької Республіки Петро Сокол, заступник начальника управління культури Закарпатської облдержадміністрації Василь Марюхнич, голова обласної культурно-освітньої організації «Матіца Словенска» на Закарпатті Йосип Гайніш,  начальник відділу культури    райдержадміністрації Леонтій Ленарт.

Цього разу у Середньому зібралися 62 учасники (рекордна кількість) з Ужгородського, Перечинського, Великоберезнянського, Воловецького, Мукачівського,  Тячівського районів, міст Ужгорода, Мукачева, Хуста і Чопа.  Традиційно вони змагалися у трьох вікових категоріях: 1-а категорія – солісти-вокалісти та дуети віком до 10 років,   2-а категорія - солісти-вокалісти та дуети віком від 10 до 14 років, 3-я категорія  - солісти-вокалісти та дуети віком від 15 до 18 років.

Компетентне журі, до складу якого входили: Гайніш Й.Й.– голова обласної культурно-освітньої організації „Матіца Словенска” на Закарпатті, Марюхнич В.В. -  заступник начальника управління культури Закарпатської облдержадміністрації, Фролова В.В. -  провідний спеціаліст відділу мистецьких навчальних закладів управління культури облдержадміністрації, Ленарт Л.Д. - начальник відділу культури  райдержадміністрації, Симочко С.М. – завідуюча вокально-хоровим відділом Середнянської ДШМ, художній керівник народного вокально-хореографічного ансамблю „Словенка” та Юрай Платко – вчитель ЗОШ І-ІІІ ст № 4 м.Ужгорода з честю впоралося із своєю нелегкою задачею і винесло справедливе рішення щодо розподілу призових місць.

У 1-й віковій категорії перемогу святкувала Юлія Кабацій з  Великолучківської ДШМ.   Друге місце посіли  Анастасія Барна  (Дубівська ДШМ), Даніела Софілканич (Воловецька ДШМ)  і    Емілія Кузьма  (Ужгородська ЗОШ І-ІІІ ст. №4).    Третє місце  у  цій віковій категорії  розділили  Анастасія Окс  (Мукачівська ДШМ №1 ім.С.Мартона),  Камілла Мудрова (Тарновецька ДШМ) і  Катерина Немйо (Мукачівська ДШМ №2).  Серед дуетів у цій категорій перемогли сестри Елізабет і Евеліна Кайнц з Великолучківської ДШМ, друге і третє місця не присуджувались.

У 2-й  віковій  категорії  перемогу розділили Юлія Бежинець  з Мукачівської ДШМ №2 і Олександра Баюр з Вишківської ДШМ.   Другі   місця   посіли    Жанна    Скворцова (Перечинська гімназія)   і  Юліанна Мензул (Мукачівська ДШМ №1ім.С.Мартона). Треті місця здобули Анастасія Кунак і Станіслав Федак з Великолучківської ДШМ, а також Мілан Гудак (с.Кольчино-Фрідєшово, римо-католицька церква).  Серед дуетів у цій віковій категорії  перше місце здобув дует у складі: Кос Юлія – Задирака Аліса ( Великоберезнянська гімназія),  друге місце - дует у складі: Біксей Олександра – Мензул Юліанна (Мукачівська ДШМ №1ім.С.Мартона), третє місце - дует у складі: Газій Ангеліна – Резуненко Віолетта (Великолучківська ДШМ).

У 3-й віковій категорії перше місце здобула Ніколетта Герцак (Великолучківська ДШМ), друге – Валентина Мильцева (Мукачівська ДШМ №2), третє  - Нінорта Елія      (Мукачівська ДШМ №2).  Серед дуетів перше місце  у цій  віковій   категорії посів дует у складі: Герцак Ніколетта – Окс Мар’яна (Великолучківська ДШМ), друге – Юдіта Богуш і Орос Христина , також з Великолучківської ДШМ, третє місце серед дуетів у цій віковій категорії  не присуджувалось.

Слід також відзначити велику роботу викладачів і концертмейстерів навчальних закладів, що готували учасників.  Високу оцінку присутніх  отримав ведучий  конкурсної програми, вчитель Ужгородської ЗОШ №4 Янко Поханіч, який майстерно провів вступну, концертну  і  завершальну частини конкурсу, вміло поєднуючи оголошення  учасників, пізнавальні факти з історії конкурсу і дотепні  жарти,  що  завжди  знаходило  відгук   у глядачів і конкурсантів протягом всієї п’ятигодинної програми 15-го „Золотого солов’я”.

На слова похвали також заслуговує чудова робота звукорежисерів конкурсу Михайла Лемака і Віталія Пігана,  які з допомогою  звукопідсилювальної  апаратури  допомогли  всім  без винятку учасникам якісно виконати свої твори.

Переможці і призери отримали дипломи і грамоти, а також цінні подарунки та пам’ятні  сувеніри від організаторів конкурсу. Подяками за участь і сувенірами були також нагороджені всі учасники конкурсу. Приємним нововведенням у  конкурсі стало те, що всі учасники, викладачі і концертмейстери конкурсу завдяки обласній культурно-освітній організації „Матіца Словенска” на Закарпатті і особисто пану Йосипу Гайнішу після конкурсних виступів були безкоштовно нагодовані смачним обідом у ресторані „Старий Лін” у с.Лінці (власник В.Біровчак). Тому всі  роз’їжджалися з Середнього у чудовому настрої, висловлюючи надію знову зустрітись через рік у конкурсній програмі 16-го „Золотого солов’я”, який, сподіваємося, буде організований не гірше, ніж цьогорічний конкурс.

Оксана Ленарт, директор Середнянської  ДШМ, для Закарпаття онлайн

15 травня 2013р.

Теги: Золотий соловей, фестиваль, словацький, фольклор

Коментарі

глядач 2013-09-02 / 10:18:21
Скворцова заслуговує І місце!!!. Шановне журі, візьміть до уваги!!!

глядач 2013-05-17 / 13:52:12
Кузьма Людмила співає найгарніше, журналіти поставте будь ласка її фото! Дуже вас просимо!

журі 2013-05-17 / 11:26:37
Juraj Platko učiťel
Koncertmejster Snižana Korol

глядач 2013-05-17 / 11:22:22
Хто концертмейстер і викладач Кузьми Людмили

журі 2013-05-17 / 11:16:09
Lyudmila,Milka,Emilia to je,troch imenovano hvezdička zo 4 školy Užhoroda dostala v tojto sutiaže 2 mesto.
Ty si najlepšia Miločka.

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини