Іван Гульпа: "Найрезонансніші кримінальні справи ті, де йдеться про мільйонні збитки державі"

Днями відсвяткував свою 14-ту річницю колектив управління Державної служби по боротьбі з економічною злочинністю УМВС у Закарпатській області — служба міліції, котра покликана насамперед захищати економіку держави від злочинних посягань. Як це вдається закарпатським “безівцям”, розповідає гість редакції - начальник УДСБЕЗ обласного УМВС майор міліції Іван ГУЛЬПА.

Іван Гульпа: "Найрезонансніші кримінальні справи ті, де йдеться про мільйонні збитки державі"  ПІВТИСЯЧІ ЕКОНОМІЧНИХ ЗЛОЧИНІВ ЗА ПІВРОКУ

- Іване Івановичу! З якими успіхами прийшла очолювана вами служба до свого професійного свята, а що із запланованого не вдалося реалізувати?

- Думаю, з нагоди свята більше треба говорити про здобутки, аніж про упущення в роботі: про них скажуть інші...

За 6 місяців на території Закарпатської області викрито 471 злочин економічної спрямованості, 242 з них кваліфікуються як тяжкі та особливо тяжкі. Викрито, зокрема, 54 злочини зі збитками понад 100 тисяч гривень, 5 -- зі збитками понад мільйон. Збитки державі за закінченими провадженням кримінальними справами економічної спрямованості перевищили 8 млн. грн., з яких реально відшкодовано понад шість з половиною мільйонів.

У сфері приватизації викрито 60 злочинів, 31 з яких тяжкий та особливо тяжкий, 53 злочини у сфері службової діяльності. У сфері земельних відносин виявлено 36 злочинів, до відповідальності притягнуто 33 службовців органів влади та управління. У сфері надрокористування викрито 7 злочинів, до кримінальної відповідальності притягаються 6 осіб. Скажімо, на Свалявщині викрито підпільний цех із розливу мінеральної води, на яку зловмисники клеїли етикетки “Поляни квасової”, інших відомих брендів. Вилучено 20 тисяч 1,5-літрових пляшок.

Викрито також 5 фактів незаконного відшкодування ПДВ на суму понад 232 тис.грн. У бюджетній сфері викрито 111 злочинів зі збитками понад 2,4 млн.грн., половину з них відшкодовано.
На ринку алкогольних напоїв виявлено 14 злочинів, припинено діяльність 2 підпільних алкогольних цехів. У “підпільників” вилучено 128 літрів спирту, понад 28 тисяч пляшок фальсифікованих алкогольних напоїв, 370 штук підроблених акцизних марок. До кримінальної відповідальності притягаються 14 чоловік.

У лісовій галузі викрито 26 злочинів, збитки від яких перевищили 2,5 млн. грн. У сфері агропромислового комплексу зафіксовано 22 корисливі злочини, з яких 15 кваліфікуються як тяжкі.

ОЙ, БЕРУТЬ!..

Працівниками ДСБЕЗ викрито цьогоріч 47 злочинів з ознаками кримінальної корупції, у тому числі 35 фактів хабарництва. Середня сума хабара перевищила 1000 гривень. Викрито один факт хабарництва на суму 10 тисяч гривень. 4 факти хабарництва маємо в органах влади, управління та місцевого самоврядування, 7 - у закладах освіти, 4 -- в контролюючих органах.

- Погодьтеся, про ефективність боротьби з хабарництвом можна говорити лише в тому випадку, коли липкорукі чиновники, медики, викладачі вузів опиняються на тюремних нарах. Як мовиться, посадять одного -- десять боятимуться... У нас же хабарництво “на папері” вважається тяжким злочином, що підриває основи та авторитет держави, проте до реальних позбавлень волі хабарників практично не доходить. Чому так?

- Справді, хабарництво викликає в громадян різноманітні негативні тенденції, породжує зневіру у владі... Боротьба з цим явищем -- один із пріоритетів у нашій роботі. Остання з таких кримінальних справ була порушена стосовно керівника однієї з вузівських філій у Рахівському районі, котрий отримував по 200-300 доларів від студентів за складання іспитів. Наразі задокументовано 6 таких фактів на загальну суму 1600 доларів. Підозрюваного затримано, й він добровільно видав ці кошти, вину свою визнав. Ну, а стосовно адекватності покарання хабарників... Більшість таких справ доходять до суду, де приймається рішення у межах санкції, передбаченої відповідної статтею. Втім, не хотілося б коментувати судові рішення. Наша робота - виявити злочин, затримати злочинців і передати матеріали в прокуратуру, а далі оперативно супроводжувати хід кримінальної справи. Кожен повинен виконувати свою роботу.

- А чим закінчилися три резонансні кримінальні справи, порушені по комунальному господарству Ужгорода: про них багато писалося в пресі?

- Ці кримінальні справи порушував та супроводжує УБОЗ УМВС, тому сказати, що із ними тепер, я не можу.

ПРО "РЕЗОНАНСНИЙ" КРИМІНАЛ

- Яку з цьогорічних кримінальних справ, порушену УДСБЕЗ, ви вважаєте найбільш резонансною?

- Виокремити якусь зі справ важко. Мабуть, найвагоміші ті, у яких зафіксовані найбільші збитки державі. Маємо 5 так званих “мільйонників” зі збитками на суму понад 1 млн.грн. кожна. Одна з них стосується районного підприємства, котре, будучи відповідальним за збереження державного матеріального резерву, провело без відповідного дозволу Кабміну реалізацію майна і цінностей, чим завдало державі збитків на суму понад мільйон гривень. У тому ж районі області нами задокументовано справу щодо посадових осіб однієї з фірм та службових осіб міської влади, які на порушення вимог земельного законодавства надали земельну ділянку під сміттєзвалище одному з підприємств. Сміттєзвалище завдало суттєвої шкоди навколишньому середовищу. За цим фактом порушено кілька кримінальних справ, проводиться відпрацювання на цей предмет всієї області, позаяк тема стихійних сміттєзвалищ залишається вельми актуальною. Родючі землі нищаться, забруднюються, а втрати від цього державі не компенсовуються.

Серед резонансних справ - й ужгородська, порушена щодо одного з приватних підприємств, яке займалося шахрайством. Центральний офіс фірми знаходився в іншій області, а на Закарпатті працювали філії. Метода шахраїв була така. Представляючись працівниками кредитної спілки, вони обіцяли людям надзвичайно вигідні відсотки по кредитах. Насправді ж створювалися групи осіб, які складали свої власні кошти докупи, перші з вкладників користувалися цими коштами, а решта чекала, доки назбирається достатня кількість нових довірливих вкладників... Типова фінансова піраміда, яких ми за минулі роки пережили чимало. Виявляється, на це ще дехто “клює”... Загалом аферисти завдали збитків ужгородцям та жителям інших районів області на суму понад мільйон гривень. Це лише по одній з фірм, а ми порушили вже кілька аналогічних справ. Усі ці фірми -- іногородні: харківські, вінницькі, житомирські. Користуючись нагодою, хочу порадити нашим краянам: беручи кредити, майте справу лише з банками та кредитними спілками, уважно читайте умови договорів, які вам пропонують підписати. Не забувайте про російську “МММ”...

ПРО КРАЩИХ “БЕЗІВЦІВ”

- До свят прийнято відзначати та нагороджувати кращих працівників служби. Хто з ваших колег серед таких цьогоріч?

-Кращих наших працівників відзначено як на рівні Департаменту ДСБЕЗ МВС України, так і в нашому управлінні. Вони нагороджені відзнаками за успіхи в службі, грамотами, грошовими преміями і т.д. Із декого знято попередні стягнення за якісь упущення в роботі.

Найбільші успіхи в службі - у начальника нашого відділу по боротьбі з хабарництвом Миколи Місяйла, старшого групи з виявлення злочинів у лісовій сфері Михайла Дербаля, старшого групи з виявлення правопорушень та злочинів у сфері високих технологій та інтелектуальної власності Павла Квочки. Ці відділи зуміли спрацювати не тільки на кількість, але й на якість. Хочу згадати ще Мирослава Худу, який проводить боротьбу з незаконним обігом алкогольної продукції. З-поміж районних підрозділів ДСБЕЗ найкращих результатів у боротьбі з економічною злочинністю досягли Ужгородський райвідділ (начальник служби БЕЗ - Віталій Ребрей), Свалявський - Ярослав Лебович, Тячівський — Андрій Бібен, Перечинський - Валерій Гричка, Мукачівський райвідділ - Іван Віщак.

Усім іншим співробітникам я теж хочу висловити подяку за ті зусилля, яких вони доклали для виконання службових обов’язків. За те, що їм доводиться і перепрацьовувати, часом і недоспати, ночувати в автомобілях. Адже робота у нас ненормована, і часто серед ночі доводиться реагувати, якщо є відповідна оперативна інформація.

Висловлюю подяку й керівництву УМВС за розуміння тих проблемних питань, які є в службі. А їх чимало, у тому числі й на законодавчому рівні, яке не врегульоване так, як потрібно. Тому від авторитетного слова підтримки з боку керівництва у прокуратурі, під час звернення до колег з інших областей багато залежить. І начальники УМВС, як попередній, так і нинішній, його заступники телефонують, звертаються до керівників інших служб, надають підтримку, коли наші працівники виїжджають за межі області для документування злочинів, затримання зловмисників і т.д. Це приємно.

- До речі, як виглядає закарпатська служба БЕЗ у системі МВС України?

- Ми займаємо 12-14 місця з-поміж 27 підрозділів. Сподіваємося на кращі результати, маємо тепер ряд цікавих напрацювань, про результати яких обов’язково продовжимо розмову.
Розмову вів Володимир Павлюх, "Відомості міліції"
14 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 5
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 4
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 13
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
» Всі новини