Василь Іванчо, голова Закарпатської ДПА: "Стратегічний розвиток підприємства і тіньові схеми — речі несумісні"

За перший квартал цього року кількість підприємств, які спрацювали збитково, «зменшилася» порівняно з відповідним періодом минулого вдвічі. Але як при цьому не поламати напрацьованих партнерських відносин з платниками податків? Тільки принципове, неупереджене, однакове до всіх ставлення забезпечить такі взаємини, вважає головний податківець Закарпаття.

Як виконати складні завдання з наповнення бюджетів різних рівнів і при цьому не зруйнувати партнерських стосунків між платниками податків та податківцями — одне з основних питань, які турбують керівника ДПА у Закарпатській області Василя ІВАНЧА. Розмова про це і багато іншого пропонується вашій увазі.

— Василю Васильовичу, зрозуміло, що при складності завдань, які стоять перед податковими органами, це зробити не дуже легко.

— Податкова — це той державний орган, в якого на службі є і батіг, і пряник. І що буде застосовано, значною мірою залежить від самого платника. Ми розмежовуємо платників, які свідомо йдуть на грубі порушення податкового законодавства, і тих, які допускають помилки через неправильне розуміння та трактування тих чи інших статей Закону. Внесення великої кількості змін до вже існуючих законів призвело до того, що платники часто не розуміють деяких механізмів сплати того чи іншого платежу. Якщо в першому випадку не може йти навіть мови про порозуміння, то в другому ми готові, залишаючись у правовому полі, допомагати виправляти помилки, зберігаючи при цьому партнерські відносини.

— Чи не внесла «негатив» нинішня політизація суспільства у взаємовідносини між податковою і платником?

— На днях відбулося чергове засідання Громадської ради при ДПА в Закарпатській області, до якої входять люди, котрі є прихильниками чи членами різних політичних сил, однак це не заважало нам злагоджено, з порозумінням працювати, виносити рішення. На мій погляд, ставлення до сплати податків великою мірою залежить від внутрішньої культури людини, усвідомлення того, що інакше не можна будувати цивілізоване суспільство. А що стосується мене особисто, то, як того вимагає Закон, я — безпартійний. Мої колеги з податкових інспекцій у Виноградівському чи Іршавському районах, де я працював керівником, та й підприємці знають, що моє ставлення до платників залежить виключно від їхнього ставлення до сплати податків.

— У деяких ЗМІ пройшла інформація про упереджене ставлення податкових органів до відшкодування податку на додану вартість.

— Вважаю, що підстав для таких звинувачень на адресу податкової адміністрації в Закарпатській області немає. Протягом цього року ми вже відшкодували майже 102 млн. грн. ПДВ, або на 26 відсотків більше, ніж за такий же минулорічний період. Проте відшкодувати всі заявлені суми в законодавчо встановлені терміни практично неможливо. Частина справ перебуває на розгляді в судах та адміністративному оскарженні. По інших ведуться перевірки на підтвердження достовірності заявлених до відшкодування сум та проводяться зустрічні перевірки постачальників за ланцюгом до кінцевого виробника. Ми намагаємося проводити їх у найстисліші терміни. Але без такого підтвердження податкові органи не мають права ухвалювати рішення щодо бюджетного відшкодування, бо є ще чимало суб’єктів господарювання, які хотіли б на податку на додану вартість, як кажуть, нагріти руки. Тільки з початку року попереджено близько сотні фактів безпідставних заяв до відшкодування податку на додану вартість на суму майже 13 мільйонів гривень. По ряду таких випадків ми порушили кримінальні справи.

— У деяких ЗМІ була інформація про те, що з вашим приходом на посаду голови ДПА розпочалася «чистка кадрів».

— Якщо називати «чисткою» підвищення людей на посадах, а саме на ці факти було посилання в публікаціях деяких газет та Інтернет-видань, то про яку об’єктивність можна говорити. А з іншого боку, заміни, ротації, підвищення по службі чи навіть зниження — це природний процес, який завжди йшов і буде йти незалежно від того, хто займатиме посаду керівника податкової адміністрації. Головне, щоб від таких змін вигравала справа, щоб люди, які приходять, були професійнішими за попередників і, що дуже важливо, — чесними та принциповими. Адже в деяких категорій податківців спокуса зловживання може стати реальністю. На останньому засіданні Громадської ради я попросив її членів та й представників засобів масової інформації, щоб вони довели до платників інформацію про те, що жоден факт зловживання з боку податківців не залишиться поза моєю увагою і незалежно від посад оцінка таким вчинкам буде найсуворішою. Бо можна, вважаю, пробачити працівникові помилку, а ось зловживання — ні, адже воно найбільше підриває довіру до податкової служби.

— «Мінімізація» податків одна з численних «хвороб», яку податківцям доводиться лікувати. Наскільки успішною є протидія таким явищам?

— Результативність великою мірою залежить від того, наскільки ми володіємо інформацією про схеми, які мінімізатори використовують для приховування доходів. І що, на мій погляд, важливо — даємо це зрозуміти тим, які не бажають відмовлятися від хибної практики. За перший квартал нинішнього року, приміром, кількість підприємств, які спрацювали збитково, «зменшилася» порівняно з відповідним періодом минулого вдвічі. Задекларована ними сума збитків порівняно з 2006 роком також зменшилася — на 41,8 мільйона гривень.

Зросло порівняно з першим кварталом минулого року і податкове навантаження на 22 підприємствах-мінімізаторах — з 0,72 до 0,85 відсотка. Мова йде про підприємства, де валові доходи становлять понад 50 мільйонів гривень. Підрозділи аудиту юридичних осіб протягом поточного року перевірили 27 відсотків підприємств, які мають низьке податкове навантаження, і донарахували їм 2,6 мільйона гривень платежів. У п’яти підприємств у першому кварталі податкове навантаження стало більше 1 відсотка. Внаслідок цього зросли надходження податку на прибуток на 77,9 відсотка, або на 19 мільйонів гривень, порівняно з відповідним періодом минулого року. На початок червня середнє податкове навантаження з податку на прибуток по області становило 1,08 відсотка, тоді як за аналогічний період минулого року 0,73.

— Результативність перевірок, а значить, якість роботи податківців, залежить від кількості виявлених порушень. Чи не «працює» цей показник проти платника?

— Я би так не сказав. Якість роботи, в першу чергу, залежить не від фіскальних заходів, а від добровільної сплати задекларованих податкових зобов’язань. А її рівень у нашій області становить понад 90 відсотків. Однак не можна скидати з рахунку, що ефективність контрольно-перевірочної роботи впливає на ставлення платників до сплати податків. Тому якість проведених перевірок є одним із головних критеріїв оцінки роботи працівників відповідних підрозділів податкової служби.

— Хто, в першу чергу, потрапляє в поле зору податківців для проведення перевірок?

— Підприємства та підприємці, де великі обороти і мале податкове навантаження, словом, де велика ймовірність порушень. Скажу більше, коли починаємо перевірку таких підприємств, то в нас уже є результати доперевірочного аналізу фінансово-господарської діяльності, опрацьована відповідна інформація з інших джерел. Тобто є небезпідставні сумніви щодо сумлінності платника. В результаті багато з них уже на собі відчули, що стратегічний розвиток підприємства і тіньові схеми — речі несумісні.

— Незважаючи на це, ще немало суб’єктів господарювання вишукують різноманітні схеми ухиляння від сплати податків.

— Я не вірю, що скоро настане такий час, коли можна буде сказати, що таке явище повністю викорінене. Навіть у країнах, де податкове законодавство досконаліше, факти приховування доходів мають місце. Інша річ, що з такими злочинами у сфері економіки потрібно серйозно боротися. І не лише силами податківців. Бо мало лише виявити злочин, потрібно, щоб і судова система на нього серйозно відреагувала. Тільки тоді матимемо відчутний результат. З початку року працівники податкової міліції виявили понад 60 злочинів, в тому числі три за ухилення від сплати податків із сумою збитків понад мільйон гривень. Вони припинили діяльність понад тридцяти фіктивних фірм і конвертаційного центру. Зруйновано схему легалізації незаконно придбаних товарно-матеріальних цінностей та незаконного формування податкового кредиту з ПДВ в лісопереробній галузі на території області, яку застосовував один приватний підприємець. Також зусиллями податкової міліції припинено діяльність 35 підпільних цехів, у тому числі 12 з виробництва фальсифікованих алкогольних напоїв. Вилучено з незаконного обігу різного роду товарно-матеріальних цінностей на понад 10 мільйонів гривень. Однак розуміємо, що таких правопорушень набагато більше. І будемо вдячні, якщо громадськість не залишиться осторонь боротьби з приховуванням доходів від оподаткування, відмиванням коштів. Якщо ви володієте такою інформацією, то просимо зателефонувати на «телефон довіри» 3-52-70. Саме завдяки інформації громадян нам вдалося припинити діяльність багатьох підпільних цехів, у тому числі й з виробництва фальсифікованих алкогольних напоїв, які, окрім іншого, були небезпечними для здоров’я людей.

— Введення податкової звітності в електронному вигляді спростить роботу податківців?

— Не тільки податківців, а й платників податків. Бо зекономить їхній робочий час, спростить процес перевірок під час вирішення питання про відшкодування податку на додану вартість. А податківці завдяки такому нововведенню зможуть швидко з’ясовувати, на якій ланці відбувається ухилення від сплати ПДВ і хто хоче отримати від держави те, чого не сплатив.

— Як часто платники податків не згідні з рішеннями податкових органів?

— З початку нинішнього року платниками податків на рішення податкової подано 70 позовів на 8,7 мільйона гривень. Всі вони ще перебувають на розгляді в судах. Але практика попередніх років засвідчує, що тільки десь чверть із них вирішується на користь платників.

— У чому основна причина появи судових позовів ?

— Відносини платника податків та податківців регулюють близько двох тисяч різноманітних документів, серед яких є й такі, в яких нечітко виписані норми законодавства, які по-різному трактуються податківцями, платниками і судами. Нерідко окремі норми законів та підзаконних актів суперечать одна одній. Тому виникають приводи для судових позовів.

— А чи вносилися закарпатськими податківцями пропозиції до проекту Податкового кодексу?

— Більше п’ятдесяти. Всі вони тою чи іншою мірою враховані. Частина з них, зокрема, стосувалася питань зближення податкового і бухгалтерського обліку, розв’язання проблемних питань відшкодування податку на додану вартість, ефективності місцевих податків і зборів, спрощеної системи оподаткування малого бізнесу.

У проекті реалізовано пропозицію про надання податкового кредиту по витратах за навчання, недержавне пенсійне страхування тощо не за поданням декларації, а безпосередньо за місцем роботи протягом року. Враховано також і пропозицію змінити ідентифікаційний номер фізичної особи на облікову картку фізичної особи — платника податків, що має зняти психологічні перепони в деякої категорії людей при його застосуванні.

— І останнє запитання. Що потрібно зробити, щоб податківцям і платникам працювалося легше?

— Швидше прийняти Податковий кодекс. Таким чином можна було б зняти багато проблем, адже в ньому більш чітко викладені норми законів, в багатьох випадках він «знімає» неоднозначне трактування, а головне — в одному документі буде «зібране» все податкове законодавство.
Іван Лукаш
14 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини