Сьогодні вступив в силу закон, яким влада обклала податком заробітчан

Сьогодні, 9 травня, вступає у силу закон про сплату внесків до Пенсійного фонду громадян України, які працюють за кордоном, ухвалений більшістю на чолі з Партією регіонів.

Сьогодні вступив в силу закон, яким влада обклала податком заробітчан

Згідно з ним, громадяни України, які працюють за межами країни, повинні платити нові податки. Документ уже опублікувала газета «Урядовий кур'єр». Згідно з текстом закону, він набирає чинності від дня, наступного за днем його оприлюднення, тобто 9 травня.

Нагадаємо, що закон «Про внесення змін до деяких законів України про добровільну сплату єдиного внеску» було ухвалено 5 травня. Ухвалений закон вніс зміни до законів «Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» і «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Ці закони регулюють питання визначення розміру внеску при добровільній сплаті страхових внесків до Пенсійного фонду, питання сплати єдиного внеску в іноземній валюті розташованими за межами України підприємствами, установами, за її працівників, а також громадянами України, які працюють або постійно проживають за межами України.

Варто додати: за словами експертів, українську економіку рятують саме заробітчани. Так, за інформацією прес-служби Нацбанку за 1 квартал 2013 року офіційно на Україну заробітчани переказали близько мільярда доларів, за минулий рік, за даними Світового банку – майже 7 мільярдів доларів, випереджуючи прямі іноземні інвестиції у вітчизняну економіку.

За кордоном на заробітках перебувають тисячі закарпатців.

09 травня 2013р.

Теги: заробітчани, податок

Коментарі

Вуйко 2013-06-14 / 01:53:39
Заробітчани просіть своїх роботодавців переслати гроші вашим сім'ям.Вони не громадяни України ,про них в законі нічого не сказано.Нехай курять пісю наперсточники .

Тисів Іванофранківська обл 2013-05-24 / 22:23:58
Поки депутати риють нам могили може ми би вже всі піднялись і позганяли тих нахлебників з їхніми мудрими законами з крісел.Напевно вже пора нам брати владу в свої руки.Тут обложили податками там тоже.
Давайте поміняемось з ними місцями іх за кордон туалети мити і будуть внески у пенсійний платити. А ми додому вже пора ім на нас поробити

Львів 2013-05-13 / 22:01:01
"Місцевому" наша солідарна пенсійна система - те, що ви зараз сплачуєте у соц.фонд, це не ваш пенсійний рахунок - це ви утримуєте теперішніх пенсіонерів. А коли ви станете пенсіонером, вас утримуватимуть ті, хто працюватиме. Проте вже зараз статисти твердять, що на одного працюючого 1,2 пенсіонери, а коли ви вийдете на пенсію співвідношення буде набагато гірше - БО- найкраща народжуваність у закарпатті, найбільша кількість пенсіонерів в майбутньому очікується на сході (при тому, що там найгірша народжуваність) - тож ваші діти будуть у поті чола утримувати чи не пів України в майбутньому.

Тур 2013-05-10 / 18:08:36
Влада і "опозиція", що проголосували за шкідливе рішення є реальною п"ятою колонною. Якби не так, вони б давно прийняли рішення про націоналізацію НБУ та гривні, які налжатьб ФРС США. Тоді Україна змогла би вирішити тисячу прооблем. Щоправда, в такому випадку "світова громадська думка" одразу би оголосила Україну "кривавим тоталітарним режимом"

продовження теми 2013-05-10 / 16:14:01
Там у Верховній Раді сидить і протирає штані наш закарпатський нардеп,щоб йому там "добре дихалося"-Михайло Ланьо, який багато років керує рекетом заробітчан на теренах Чехословаччини. Чи це часом це не його ідея???? Його бригади і посьогодні знімають данину через своїх "клієнтів-представників" із наших заробітчан в Чехії та інших країнах.Цей кримінальний авторитет Ланьо Михайло добре знається на "рекетирських законах".Наші люди багато чого можуть розповісти за роки "правління Ланя", рекет, вбивства, грабунки, пропавші без вісти заробітчани.Моторошно стає після цих слів...
Що чекає Україну в майбутньому з такими законопректами, з такими нардепами як Ланьо Михайло і йому подібними...Жах!

заробітчанин 2013-05-10 / 16:02:18
Цей ганебний черговий антинародний закон негайно треба скасовувати.З цих небог,які за кордоном спину тяжко гнуть,працюючи на самих чорних та брудних роботах, на яких свої громадяни категорично відмовляються виконувати важку роботу навіть за великі гроші,знаючи,що заробітчани за втричі меншу платню будуть робити, так як на батьківщині і цих грошей не отримують.Наші гастарбайтери чесно працють на чужині,важко на кусень хліба заробляють,гроші переказують ззакордону на Україну, підтримують сім"ї, старих батьків,вчать дітей,одним словом там, в далечинівід домівки,думають щоб їх діти та родини існували,не жили та шикували, як оті шакали-нардепи,хто приймає оті вбивчі закони.А щоб вони так до здоху вкалували на чужині, як заробітчани.Та ще з них треба останню шкуру здерти, знайшли корову,яку можна подоїти перед смертю...Та не буде цього ніколи.Заробітчани кмітливі,знайдуть вихід, щоб цим зажирівшим вовкодавам із Верховної Ради "дань не платити".Ліпше най своїх діточок із сім"ями вивозять хто куди,і так масово втікають з України.Скоро самі себе будуть обкладати податками, а потім почнуться між собою війни,хто кого .Їх, тих гадів регіоналів чекає страшне пекло!

Олег, Берегово 2013-05-10 / 15:43:32
Олександру:
не раз чув цей аргумент.
Але гроші, зароблені в Україні по-білому, так само витрачаються на харчі, послуги, квартири тощо, і так само обкладаються податками.
Тож, парітету нема. Одні змушені (не з доброї волі) платити за існування української держави всіма податками, зборами та акцизами, інші позбавлені такої необхідності, і обурюються, коли їм просто пропонують (не вимагають наразі) поділитися з державою.

Особливо дивують мене люди, які час від часу повертаються з закордонних заробітків і презирливо так питають - "І чого У ВАС ТУТ так погано?".

Втім, я ніяк не засуджую заробітчан. Просто треба тоді визнати, що людина шукає де краще, і не брехати самому собі про любов до батьківщини, державну ідею тощо.

Зробив для себе висновок - українці не здатні до самостійного життя. Потрапляють в хороші умови - розквітають, живуть собі непогано що в Бразилії, що в Португалії. А залишившись без наглядача - обирають собі "в гетьмани" найгріших з можливих, і потім бідкаються.

Одна надія - на Євросоюз в якості доброго наглядача, і та примарна...

Олександр УжГОРОД 2013-05-10 / 15:21:04
Честовані закарпатці, хочу свої 5 коп. вставити.
Заробітчани переказують гроші за які навчаються їхні діти, лікується родина, купляються харчі, квартири, машини і т.п.
Всі ці кошти по цепочці кілька разів обкладаються податками в Україні, а також ідуть в фонди заробітної плати усім категоріям працівників в Україні.
І важливо ці питання піднімати і обговорювати, бо без громадського обговорення приймаються і будуть прийматися рекетирські закони.
А проблема має багато граней.

Олег, Берегово 2013-05-10 / 13:04:47
Добре, Ярославе, що ви розумієте суть проблеми - ну то ви ж освічений, напевно не робочим в Лівії працюєте. А більшість людей суті проблеми не розуміє, або вникати в суть податкової системи не бажає.

Ви платите всього 20 % податку із зарплати. І навряд чи лівійська влада бере ще нарахування з вашого роботодавця за вас (хоча поцікавтесь). В нас же реалія така (і вона десь така і в Європі, бо ж ми калькуємо тамтешні норми), спрощено, є нюанси:

окрім прибуткового (15%) та внеску в Єдиний соціальний фонд (3.6%), з легального працівника знімають ще 36.6 % в той самий Єдиний соціальний фонд. Просто не напряму, а через роботодавця. Тому в нас такі малі зарплати - адже для легального заробітка на кожну 1000 гривень зарплати роботодавець має заплатити в ЄСФ ще 500. Він міг би давати ці гроші працівнику, але їх забирає держава. Тут і причина безробіття - бо роботодавцю просто невигідно наймати людей на легальну роботу.

Але саме з цих грошей й формується ЄСФ, в якому левову частку займає Пенсійний фонд (решту - Фонд зайнятості та Фонд страхування від нещасних випадків). І саме на ці гроші виплачуються пенсії десь 15 мільйонам пенсіонерів, і ті жалюгідні 880 гривень мінімальної, і по 15.000 "найзаслуженим".

Очевидно, що заробітчане в цей казан не дають ні копійки. Як не дають їх і ті, хто працює начорно в Україні. Відтак, весь цей соціальний тягар лежить на працюючих в Україні по-білому. І ці гроші проїдаються щороку, на підтримку нинішніх пенсіонерів (в тому числі батьків всіх тих, хто в ЄСФ не платить). Ні про які накопичення на майбутнє не йдеться.

Зрозуміло, що в цієї влади нічого не вийде, і ніхто їй не повірить і не побіжить платити за минулі роки "єдиний соц. внесок". Але проблему треба вирішувати.

І починати її, як і будь яку, треба з публічного визнання існування проблеми. Бо не може тонкий шар легально працюючих людей підтримувати всю соціальну сферу України, яка зростає з року в рік.

Дід Микола 2013-05-10 / 10:21:26
мародерам і шакалам при владі вже нема звідки красти, лишилося з рабів шкуру спускати і на мило.

Ярослав Глагола 2013-05-10 / 00:40:42
Вихід вбачаю в наступному:
1. Необхідно Верховній Раді прийняти Закон "Про статус заробітчанина".
2.Україна на міждержавному рівні повинна створити механізм перерахування коштів із пенсійних фондів країн перебування українських заробітчан в персійний фонд України.

Ярослав-Олегу 2013-05-10 / 00:25:26
Частково погоджуюся з Вами. Ці рядки пишу з Лівії, де працюю за контрактом. З моєї зарплати лівійська влада вираховує 20% податків. Я не обурююся з цього приводу: я працюю в Лівії, Лівія мені надала робоче місце. В кінці-кінців я повинен поважати податкове законодавство держави, де працюю. Зараз, згідно закону про оподаткування, мені доведеться сплачувати податки ще раз (на цей раз Україні). І це, звертаю увагу, всупереч закону Украни... який забороняє подвійне оподаткування громадян!!! Гадаю,що зараз Вам більше зрозуміли мотиви мого обурення.

Олег, Берегово 2013-05-09 / 23:51:27
Ярославу: обурення зрозуміле, але є нюанси.
По-перше, влада не примусила, а запропонувала заробітчанам сплатити за себе в Єдиний соціальний фонд, аби ці роки зарахувались їм в пенсійний стаж. До речі, ця ініціатива вперше була озвучена ще Юлією Тимошенко, але також була прийнята з обуренням, і вона як популістка не стала її розвивати.
По-друге, левову частку ЄСФ тягне на себе Пенсійний фонд. Заробітчанин до цієї пенсії може й не дожити (тому й навряд чи хтось кинеться платити). Але з цього фонду платяться пенсії усім пенсіонерам України,в тому числі й батькам заробітчанина. Чи є справедливим, що на ці пенсії деруть гроші лише з тих, хто працює в Україні по-білому?

Ярослав Глагола 2013-05-09 / 23:27:18
А відраховувати кошти у Фонд соціального страхування - це справедливо?! Адже заробітчанин, працюючи за кордоном, не має змоги користуватися послугами цього фонду. Можливо Ви знаєте бодай один випадок, коли заробітчанину Україна оплатила лікарняний бюлетень з фонду соц.страху?

Ярослав Глагола - місцевому 2013-05-09 / 23:20:31
Цим Законом влада вирила собі могилу. За неофіційними данними за кордоном працює біля 5 000 000 українців. Враховуючи членів їх сімей маємо біля 20 000 000 дуже незадоволених Законом громадян. Це порохова діжка!!! Раніше рекетом заробітчан займалися окремі бандформування, зараз це вже стало державною політикою. З іншого боку, Закон прийняли, але механізмів реалізації ще не створили. Ганьба владі, яка оббирає трудяг!!!!!

Ярослав Глагола 2013-05-09 / 23:12:30
Цим Законом влада вирила собі могилу. За неофіційними данними за кордоном працює біля 5 000 000 українців. Враховуючи членів їх сімей маємо біля 20 000 000 дуже незадоволених Законом громадян. Це порохова діжка!!! Раніше рекетом заробітчан займалися окремі бандформування, зараз це вже стало державною політикою. З іншого боку, Закон прийняли, але механізмів реалізації ще не створили. Ганьба владі, яка оббирає трудяг!!!!!

верховинець 2013-05-09 / 21:13:21
паскуди Ригго -анальні!!!!Обклали податком дома наші всі і бабок і дідів,а тепер грошей мало цьому бидлу Данецькому лізуть нам в кишеню дальше!!!!!!!!!!!!Чому на сході вони живуть в халупах на Данбассе, не строять,не садят,не хотят робити окрім шахти нічого?

Місцевий 2013-05-09 / 18:13:20
Заробітчанину:при чому тут колір влади.Ти коли досягнеш пенсійного віку побіжиш у пенсійний фонд пенсію оформляти.І тобі нарахують точно стільки як мені котрий все життя платить внески.Це справедливо?

Заробітчан 2013-05-09 / 15:13:50
Подякуймеза пакращення Ригго Аннальній голубій партейке жуліків і воров

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 6
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини