Цьогорічне «Рекітське сузір’я-2013» проходитиме в Рекітах і Міжгір'ї

Традиційний, цьогорічний, Х-й ювілейний Міжнародний фестиваль юних поетів і прозаїків, журналістів, митців фото і малюнку, авторської пісні й літературно-мистецьких композицій «Рекітське сузір’я-2013» відбуватиметься 29 червня – 3 липня ц.р. у мальовничому закарпатському селищі міського типу Міжгір'я – літературно-мистецькому Центрі МАЛіЖ, що діє у Міжгірському професійному ліцеї та у селі Рекіти – батьківщині заснування Малої Академії літератури і журналістики на «Коваликовому полі».

Цьогорічне «Рекітське сузір’я-2013» проходитиме в Рекітах і Міжгір

 

За словами ініціатора створення МАЛіЖ, уродження цього села, а тепер і його почесного жителя,  заслуженого журналіста України, письменника Василя Тарчинця цьогорічний фестиваль за попереднімі заявками керівників зарубіжних, обласних, міських, районних відділень та осередків  збере понад 200 обдарованих дітей з України, далекого та близького зарубіжжя. А саме із Закарпаття, Львівщини, Одещини, Тернопільщини,  Полтавщини,Чернігівщини, Миколаївщини, Волині, Івано-Франківщини, Хмельниччини, Київщини та м. Києва. Очікується приїзд і закордонних конкурсантів з Росії, Канади, Чехії, Польщі, Франції, Сполучених Штатів Америки і навіть із Африки.

Значимість нашому дійству додає і той факт, що відповідно до Указу Президента України № 756/ 2012  від 28 грудня 2012 року поточний 2013 рік оголошено Роком дитячої творчості. Щороку на Закарпатті у смт Міжгір'я відбувається Міжнародний фестиваль юних талантів "Рекітське сузір'я". 10 років ми видаємо літературно-мистецький журнал-газету для школярів "Сузір’я", маємо інтернет-портал "Мала академія літератури і журналістики". Але для видання газети та якісного забезпечення роботи веб-порталу немає коштів. Є проблеми із підготовкою та проведенням щорічного фестивалю творчих дітей "Рекітське сузір'я".
Саме з цього приводу, керівник МАЛіЖу Василь Тарчинець має намір звернутися до голови Закарпатської облдержадміністрації Олександа Ледиди та голови Закарпатської облради Івана Балоги з проханням підтримати маліжан у їх творчому пориві.

Ватоо зазначити, що керівництво Закарпатської облдержадміністрації та облради, Міжгірської райдержадміністрації та райради щороку сприяє проведенню маліжанського фестивалю – виділяє автотранспорт для зустрічі, проведення екскурсій,  відїзду конкурсантів та гостей фестивалю, надає подарунки для відзначення володарів гран-прі у семи номінаціях: поезії, прозі, журналістиці, художньому фото і малюнку, авторській пісні та  літературно-мистецькій композиції.

Приємною несподіванком для керівників, організаторів та наставників юних талантів, а також активних маліжан буде урочисте нагородження їх медаллю МАЛіЖу «За визначні успіхи в журналістиці, літературі, мистецтві і благодійництві».

«До такої відзнаки,- згадує керівник МАЛіЖу Василь Тарчинець і, продовжує,– ми йшли 10 років. Було неймовірно складно провести  у Рекітах перший Міжнародний фестиваль у двох номінаціях – літературі та журналістиці.  Проте цей форум зібрав тоді  понад 4000 учасників-конкурсантів та гостей фестивалю.

На привеликий жаль про все це залишається тільки згадувати. На неодноразові звернення до військового керівництва продовжити цю вкрай важливу справу не знайшли підтримки.

Хто знає як би було далі, якби ініціативу подальшого проведення фестивалю не підтримав, п’ять  років тому,  директор Міжгірського професійного ліцею Василь Маринець. Він погодився на громадських засадах очолювати літературно-мистецький  Центр МАЛіЖ, що успішно діє при ліцеї. Тут є  всі умови для проведення фестивалю та майстер-класів у семи номінаціях. Завдяки підтримці наших благодійників Віктора Балоги, Михайла Жовніра та Василя Поповича майстри виробничого навчання, під керівництвом директора ліцею Василя Юрійовича Маринця, власноруч змайструали розбірну фестивальну сцену із металоконструкцій, (раніше керівництву місцевої влади її доводилося орендувати і витрачати на це чималі кошти).

На цьоорічному фестивалі на базі Міжгірського профліцею планується відкриття  музейної екзпозиції МАЛіЖу, яка буде розташовуватися у новому ліцейному музеї.

Якщо хоч би частково відремонтують дорогу до Рекіт,  учасники та гості нашого фестивалю побувають на  місці проведення перших фестивалей у Рекітах – на «Коваликовому полі». Саме тут ми плануємо, якщо нас підтримає військове керівництво, проведення героїко-патріотичних заходів, показових занять військовослужбовців та прикордонників, спортивні змагання міжгірських юнацьких команд, а також здійснення пішохідної мандрівки до гори Ріг, далі колективний похід до села Навоселиця, що на Міжгірщині.

Хвилюють нас ті обставини, що останнім часом на маліжанський фестиваль приїздить все менеше і менше журналістів. Річ у тому, що його організатори не мають змоги оплатити проїзд та проживання своїх колег. А редакції столичних мас-медіа, а також обласних не оформляють відрядних посвідчень і не оплачують їх. Ось і виходить, що на висвітлення заходів мають змогу лише бізнесові і комерційні проекти. Наш же фестиваль не є комерційним, він не ставить собі за мету отримання прибутку. Участь у ньому переважно надається дітям з обмеженими фізичними можливостями, позбавлених батьківської опіки, з багатодітних та малозабезпечених родин, дітей, які живуть у гірській та сільській місцевостях, а також на території, яка забруднена аварією на Чорнобильській АЕС. Фестиваль проводиться за підтримки керівництва влади, підприємств різних форм власності, спонсорів.

Нерідко доводиться чути від юних літераторів і журналістів, що їм доводилося неодноразово брати участь у комерційних фестивалях, але особливого захоплення від цього вони не мали. Тут все вирішують кошти, а на «Рекітському сузір’ї» розкрити свій талант мають можливість всі, хто тільки цього прагне.

Тож заради цього варто жити і творити. Служити обдарованим дітям відкривати перед ними безмежний світ добра, жити і працювати для процвітання рідної України.

Андрій Дурунда, письменник

07 травня 2013р.

Теги: МАЛіЖ, Тарчинець

Коментарі

795 2013-05-07 / 17:51:17
...жити і працювати для процвітання рідної України - немає коштів, немає доріг, немає спонсорів, немає, немає, немає ...........
Але є старі штампи...

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 2
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини