Закарпатська «Бавка» побувала на престижному фестивалі в Болгарії (ФОТО)

Лялькарі Закарпатського академічного обласного театру ляльок «Бавка» побували гостями на престижному національному фестивалі в болгарському місті Ямбол

Закарпатська «Бавка» побувала на престижному фестивалі в Болгарії (ФОТО)

З 22 по 26 квітня у болгарському місті Ямбол проходив Національний фестиваль театрів ляльок «Михаїл Лакатнік» (Михаїл Лакатнік  - це літературне ім'я поета і письменника Михайла Георгієва Арнаудова,  важливу роль у роботах якого займають твори для дітей та підлітків).  Закарпатські лялькарі були запрошені взяти участь у цьому форумі.

Фестиваль, що проводився  вдруге, був спрямований на створення і постановку нових драматичних творів для театру ляльок.  Унікальність його полягає в тому, що він мав два аспекти.

Один з них – це літературний конкурс на написання  п'єси- казки для лялькового театру, оригінальний текст або інсценізацію класичного твору. Підсумки конкурсу проводились на початку фестивалю, а кращі конкурсні п’єси були видані збіркою, що була  презентована.

Другий аспект – перегляд вистав за творами болгарських  та класичних авторів, при чому участь брали як відомі колективи, так і студенти-дебютанти у ляльковому театрі. Конкурсні вистави мали бути новими, що не приймали участь в фестивалях.
Концепція фестивалю також полягала в тому, що конкурсне змагання проходило тільки серед болгарських колективів – змагалися лялькарі з міст Габрово, Велико-Тирново, Ямбол, Видин, Слівен, Хасково, Бургас, Тирговіште, а Державні лялькові театри з міст Варна та Тополовград  виступали у позаконкурсній, «паралельній» програмі.   

Для конкурсантів було встановлено Гран-прі "Граюча людина" – статуетка роботи скульптора Георгія Чапканова; працювало журі, в якому головував академік, доктор мистецтвознавства, член Ради УНІМА (Міжнародна спілка лялькарів), Президент центу С. Образцова, засновник Міжнародного фестивалю ім. С.Образцова, автор енциклопедії театру ляльок Борис Голдовський (Росія) , члени журі – професор  Ніколіна Георгієва, Катя Петрова, Румен Ніколов.

Крім основних учасників, на фестиваль були запрошені закордонні  гості, яки також виступали у «паралельній програмі». Саме такими  іноземними гостями фесту були Вологодський обласний театр ляльок «Теремок»  (до речі, цей колектив  у 2008 був учасником XI Міжнародного фестивалю театрів для дітей  „Інтерлялька” в Ужгороді);  Театр ляльок  «Гулівер» з міста  Галац (Румунія) (згадаємо, що закарпатський колектив у 2011 році побував в Галаці  на ХІХ Міжнародному фестивалі театрів ляльок «Гулівер» з виставою «Недотепа із Вертепа», де також був єдиним колективом з України і зайняв одразу три призові місця – перші місця у номінаціях найкраща жіноча та найкраща чоловіча ролі, а також за кращу сценографію).

Третім «іноземцем» в Ямболі був  колектив Закарпатського академічного обласного театру ляльок, який представляв Україну і за проханням організаторів привіз виставу для дітей дошкільного та шкільного віку «А де ж п’яте?»  за п’єсою болгарського автора Бориса Апрілова  «Яйце».

Режисер закарпатської вистави – заслужений артист України Олександр Куцик, художник – Тетяна Улинець. Вистава про те, як  група мандрівних лялькарів грає притчу про добро та зло в традиціях румунського фольклору.  У пташиній родині мають з’явитися на світ курчата, і четверо з них не заставили себе чекати. А ось п’яте нізащо не хоче народжуватись,  чим змушує хвилюватися курячу родину.  Свійські тварини,  добровільні  помічники не в змозі допомогти, і тільки прекрасний метелик ніжним дотиком пробуджує п’яте яйце, з котрого з’являється довгоочікуваний півничок. У виставі звучить народна музика. Костюми акторів, танці витримані в стилі народного вуличного театру. Яскраві ляльки та сценографія створюють атмосферу народного свята.

З виставою „А де ж п’яте?” колектив театру взяв участь у  ІІ Міжнародному фестивалі національної класики на сцені театрів ляльок “Обереги-2003” у місті Івано-Франківськ (2003), а також на Міжнародних фестивалях у містахСуботиця (Сербія, 2008, 2009), Сілістра (Болгарія, 2008); Крагуевац, (Сербія, 2008); Жешув (Польща, 2010); Люлебургаз (Туреччина, 2010); Слівен (Болгарія, 2011).  І цього разу глядачі із задоволенням сприймали запальний виступ закарпатців.

Організатором цьогорічного болгарського фестивалю були, зокрема, Міністерство культури, муніципалітет Ямбола, Спілки художників та  письменників Болгарії та ямбольский державний  ляльковий театр "Георгій Mітєв", який має п’ятдесятирічну історію і  який і є свого роду культурним центром духовного зростання молоді.

Під час фесту був відкритий барельєф Георгію Мітеву, відомому в Болгарії музиканту і педагогу, ім'я якого носить театр ляльок.

В результаті конкурсної боротьби Гран-прі  виборов саме  театр ляльок  Ямбола за виставу «Румето і старий лев» у постановці режисера Ангела Попова, тому скульптура «Граючої людини» тепер прикрашає кабінет директора театру Елени Дойчевої. Приз був присуджений театру за мужність, яка полягала в тому, що колектив повернувся до півзабутої  гри  на сцені з душевними ширмовими  ляльками. Таким чином приз залишився у хазяїв фестивалю.

В інтерв’ю болгарському радіо Елена Дойчева, зокрема, казала: «Всі були дуже щасливі бачити гостей з-за кордону – з Румунії, України та Росії, але ці колективи не брали участі у конкурсі за призи фестивалю, вони були нагороджені дипломами за інтеграцію, розвиток міжнародних відносин та зв'язків у галузі мистецтва, а також картинами Дони Неделчевої . Їх виступи були поза конкуренцією, але вони весь час були з нами, і ми були щасливі… "

Наостанок треба підкреслити,  що кожний фестиваль, в якому беруть участь наші митці, по-своєму неповторний і у кожному є своя родзинка,  можливість обмінятися досвідом, ідеями, дістати новий поштовх до творчості. Квітневий фестиваль в Болгарії підняв найважливішу тему сьогоденного театру ляльок – проблему дитячої драматургії, яка є надзвичайно актуальною і для нашої країни.  Ексклюзивною концепцією свого форуму організатори активізували роботу драматургів в цьому напрямку, привели нових авторів на конкурс, безпосередньо з’єднали дві ланки – авторів та театри. Драматурги  дивилися нові вистави, режисери отримали нові п’єси, проводилися дискусії на тему драматургії та театру ляльок,  і в цьому співробітництві народжувалося мистецтво майбутнього,  потрібне дітям і суспільству. Гадаю, що не випадково драматургія для театрів ляльок саме болгарських авторів широко відома і цінується серед фахівців (у репертуарі закарпатців представлені Борис Апрілов та Рада Москова) .

Фестиваль завершився, а попереду у закарпатських лялькарів – нові роботи, прем’єри, гастролі, подорожі, і, звісно, поїздки на нові фестивалі.

Плакат Національного фестивалю театрів ляльок «Михаїл Лакатник» у місті Ямбол (Болгарія).

Гран-прі "Граюча людина" - статуетка роботи скульптора Георгія Чапканова.

Голова журі академік Борис Павлович Голдовський (Росія) і його заступник – професор  Ніколіна Георгієва (Болгарія)

Делегація Закарпатського академічного обласного театру ляльок „Бавка” в м. Ямбол, Болгарія на національному фестивалі лялькових театрів.

Зліва направо: Раїса Яцко, керівник групи, гол. бухгалтер,  актори – Олена Пишка, Юлія Чеховська, Олександр Бєліков, водій Іван Андрейканич. Позаду – актор Роман Кадар та радист Кирило Іванов.

В залі Державного театру ляльок „Георгій Митєв”, де проходив фестиваль.

Директор Державного театру ляльок „Георгі Митев” Єлена Дойчева у своєму маленькому кабінеті.

У Державному театрі ляльок „Георгі Митев” є свій Ангел – актор і режисер  театру Ангел Попов (справа). Ангел оголошує переможців конкурсу дитячої драматургії.

Сцена з конкурсної вистави Державного театру ляльок  м. Ямбол „Румето і старий лев” Івана Острікова  у постановці Ангела Попова.

Афіша Закарпатського театру ляльок «А де ж п’яте?».

Сцена з вистави «А де ж п’яте?» (фото з архіву театру, тому  частково інший акторський склад.)

Сцена з вистави «А де ж п’яте?» (фото з архіву театру, тому  частково інший акторський склад.)

Диплом  учасників та пам’ятний знак  закарпатцям з зображенням  скульптури «Граюча людина».

Подарунок болгарських колег закарпатцям  - картина «Месечникате»  роботи відомої художниці, директора Ямбольскої художньої галереї    Дони Неделчевої.  Олія, полотно.

Ніна Малишка для Закарпаття онлайн

07 травня 2013р.

Теги: Бавка, ляльки, театр, Болгарія

Коментарі

НОВИНИ: Культура

17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
20:28
/ 9
Дмитро Кешеля презентує у Мукачеві свій новий роман "Доживемо до зеленої травички"
» Всі новини