Після ліквідації «під Бушка» найкращого на Закарпатті сиротинця Ледида просив в церков допомоги сиротам

Про важливість роботи релігійних громад щодо опіки над дітьми, позбавленими батьківського піклування, та участі у акціях по боротьбі з туберкульозом та СНІДом, просвітницьку роботу та пропагування моральних цінностей говорилося на традиційній передвеликодній Раді церков, яка відбулася сьогодні, 25 квітня, під головуванням голови Закарпатської ОДА Олександра Ледиди.

Після ліквідації «під Бушка» найкращого на Закарпатті сиротинця Ледида просив в церков допомоги сиротам

У засіданні Ради церков взяли участь єпархіальний єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан Шашік, референт архієпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора Мукачівської православної єпархії отець Василій Юрина, секретар Хустської православної єпархії архімандрит Іова, керуючий Закарпатською єпархією УПЦ-КП єпископ Кирил, єпископ Закарпатської реформатської церкви Олександр Зан-Фабіан, єпископ Мукачівської дієцезії римо-католицької церкви Антал Майнек, голова Союзу вільних церков християн євангельської віри України, єпископ Василь Райчинець, керівник обласного об’єднання євангельських християн-баптистів Іван Кондор, очільник обласного об’єднання християн віри євангельської-п’ятидесятників Віктор Хрипта та інші.

Як повідомляє прес-центр Закарпатської ОДА, нині в області проживає понад 2400 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Щороку набувають відповідного правового статусу понад 500 дітей, повідомила очільниця обласної служби у справах дітей Світлана Якімеліна. На Закарпатті завдяки зусиллям органів виконавчої влади, представників благодійних та релігійних організацій  створено ряд дитячих будинків сімейного типу. Зокрема, за сприяння Закарпатської реформатської церкви відкрито вісім дитячих будинків сімейного типу, у яких виховуються 54 дитини; а управлінням Мукачівської дієцезії римсько-католицької церкви  створено сім дитячих будинків сімейного типу, у яких виховуються 50 дітей.

– Не можу не згадати День Молитви за дітей-сиріт, коли ми всі, у  листопаді минулого року, в церквах, молитовних будинках молилися за щасливу долю цих дітей, – пригадала Світлана Якімеліна.

Єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан Шашік відмітив:

– У церкви та влади справді є хороша співпраця щодо виховання дітей-сиріт, опіки над ними. Дуже важливо розвивати цей напрямок і надалі.

А представник Мукачівської православної єпархії отець Василій Юрина порушив важливе питання допомоги прийомним родинам:

– Особисто маю знайомих, котрі вже виховують усиновлених дітей, і готові взяти на виховання інших малюків. Але часто стикаються з проблемою нестачі житлових площ, фінансовими труднощами. Маємо спільно допомагати таким родинам.

Олександр Ледида запропонував розглянути кожен окремий вищезгаданий випадок, і по можливості допомагати з розширенням житла таких сімей.

Як раніше повідомляло Закарпаття онлайн, на початку листопада 2011 року, за ініціативи саме Закарпатської ОДА і конкретно тодішнього першого заступника Олександра  Ледиди, а нині нардепа від Партії регіонів Івана Бушка було ліквідовано найкращий в Закарпатській області сиротинець – виноградівсий інтернат «Берізка». Сиротинець перетворили на елітарний дитсадок, вдячні батьки вихованців якого, зрозуміло, віддали свої голови за тодішнього кандидата І.Бушка.

– Роль церкви у вихованні дітей-сиріт – неоціненна. Наше спільне завдання – зробити, щоб кожна дитина виховувалася у родині, відтак, поняття інтернату просто зникло, – сказав на нинішньому засіданні голова Закарпатської обласної адміністрації Олександр Ледида.

«Берізка» щезла, однак за півтора роки, що минули з часу її ліквідації, влада Закарпаття не відкрила з власної ініціативи та власним коштом жодного дитбудинку сімейного типу. Все, що робилося, пробилося в контексті приватної або громадської ініціативи. «За діями їхніми і пізнаєте їх…»

Як продовжує далі прес-центр ОДА, наприкінці листопада 2012 року започатковано співпрацю в напрямку реалізації профілактичних програм в регіональній групі ризику «Трудові мігранти та їх оточення» з Мукачівською Православною Єпархією. Підписано Угоду про співпрацю, розроблено попередній план основних напрямків співпраці, календарний план-схему, перелік індикаторів ефективності роботи. Проведено Круглий стіл та 3 навчальні семінари з питань профілактики поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу серед окремих категорій населення для священнослужителів. Медики спільно з духівниками також планують створити модель співпраці «лікар-священик» та створення мережі профілактичних кабінетів «Довіра».

Також обговорили важливість організації відзначення 1025-річчя Хрещення Київської Русі, яке заплановане на підтримку ініціативи глав християнських конфесій України, відповідно до указів Президента України у 2013 році в Україні. Основні заходи, нагадаємо, відбуватимуться у всіх населених пунктах України 28 липня 2013 року.

За результатами зустрічі та з урахуванням пропозицій керівників релігійних громад буде сформоване відповідне доручення голови облдержадміністрації.

Довідка

Станом на 20 квітня 2013 року в Закарпатській області за зареєстрованими статутами діє 1771 релігійна організація 37-ми віросповідань, з яких 1672 релігійні громади, 59 монастирів, шість духовних навчальних закладів, вісім місіонерських товариств, дев'ять релігійних братств, три центри та 14 управлінь. Віруючі відвідують богослужіння  у 1379 культових спорудах, з яких у власності релігійних громад 1237 храмів та молитовних будинків, у користуванні – 105, а 37 будівель пристосовано під молитовні, орендується 179 приміщень.

25 квітня 2013р.

Теги: сироти, інтернат, дитбудинок, Ледида

Коментарі

легінь 2013-04-25 / 15:36:32
Скоти. Вбивають оптимізаціями освіту і медицину, знущаються над сиротами, грабують країну. Такі "результати" діяльності цієї злодійської зграї, що опинилася при владі.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини