Голова Закарпатської облради зустрівся з єпископами та предстоятелями церков краю (ФОТО)

Сьогодні, 25 квітня голова обласної ради Іван Балога зустрівся з представниками релігійних конфесій - єпископами та предстоятелями церков краю.

Голова Закарпатської облради зустрівся з єпископами та предстоятелями церков краю (ФОТО)

 

У заході взяли участь, єпархіальний єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан Шашік, секретар Хустської православної єпархії, архімандрит Іова, референт архієпископа Мукачівського Мукачівського і Ужгородського Феодора Мукачівської православної єпархії отець Василій Юрина,  керуючий Закарпатською єпархією УПЦ-КП єпископ Кирил, єпископ Мукачівської дієцезії римо-католицької церкви Антал Майнек, голова Союзу вільних церков християн євангельської віри України, єпископ Василь Райчинець,  єпископ Закарпатської реформатської церкви Олександр Зан-Фабіан, голова обласного об’єднання християн віри євангельської-п’ятидесятників Віктор Хрипта, голова обласного об’єднання євангельських християн-баптистів Іван Кондор та ін.

Від влади участь в заході взяли: заступники голови облради Володимир Закурений та Андрій Сербайло, міські голови Хуста – Володимир Кащук, Іршави – Степан Бобик, керівник  асоціації голів райрад Михайло Фединець, голова Хустської райради Василь Губаль, депутати облради Михайло Кічковський, Михайло Попович, Федір Райчинець, Володимир Чубірко та  Антон Лівринц.

Такі зустрічі в обласній раді стали традиційними. На них йдеться   про актуальні проблеми церков сьогодення. Ця зустріч стала імпульсом до подальшого співробітництва депутатського та церковного корпусів краю. Насамперед голова облради Іван Балога подякував святим отцям за їхні добрі справи, виховання молоді, долучення церковних громад до вирішення екологічних проблем краю.

«Церква залишається тим інститутом суспільства, якому найбільше довіряють краяни. Тому ми покладаємося на вашу допомогу у вирішення багатьох суспільних проблем. Наш край залишається прикладом, де мирно і толерантно живуть представники різних релігійних конфесій. Сподіваємося, що така ситуація на Закарпатті залишатиметься й надалі», - зазначив керівник ради.

Іван Балога з повагою і вдячністю за співпрацю привітав присутніх з наступаючими Великодніми святами. Та висловив надію на подальше зміцнення таких  плідних і щирих взаємин, які склалися між місцевою владою і представниками релігійних конфесій області, що на теренах поліконфесійного Закарпатського краю  є життєво важливим. «Вірю, що ми з вами й надалі зуміємо мудро і виважено спільно працювати, приймати рішення та творити добро  задля блага всієї  крайової громади,  кожного закарпатця зокрема», - наголосив Іван Іванович.

За багаторічну невтомну душпастирську працю, самовіддане служіння на ниві духовного відродження Закарпаття та вагомий внесок у налагодження міжконфесійної толерантності заради миру та злагоди між людьми настоятелям церков краю було вручено подяки  обласної ради. Їх вручив святим отцям керівник ради Іван Балога.

Настоятелі церков в свою чергу відзначили вклад у підтримці церковних громад області. Йшлося  про меценатську допомогу у будівництві нових храмів тощо. Головним здобуток владики вважають той  факт, що церкви можуть вільно розвиватися.

Єпископ Мілан в першу чергу наголосив на необхідності духовного відновлення суспільства. «Нині на жаль, християнство розділене, але слово Боже нас має об’єднавувати. В суспільстві є чимало проблем, до вирішення яких долучається і церква. І ми будемо цьому сприяти », - зазначив єпископ.

Протоієрей Василій Юрина подякував представникам влади за підтримку церковного життя. «З кожним роком «гострих» кутів все менше. Менше і суперечок за майно. Нині ж ведемо підготовку до чергової річниці хрещення Київської Русі, і ми сподіваємося і в області достойно відзначити цю подію», - зазначив святий отець.

Єпископ Василь Райчинець наголосив на тому, що нині церква бореться за збереження сімейних цінностей. Окрім цього, головним завданням церкви представник Всеукраїнської Ради Церков вважає збереження міжконфесійної злагоди. «Толерантність та віротерпимість закарпатців – своєрідна визітивка Закарпаття. Такі зустрічі, за участі церкви і влади мають стати традиційними, і саме вони допомагають всі нам робити суспільство кращим», - вважає Василь Райчинець.

До дискусії також долучилися єпископ Закарпатської реформатської церкви Олександр Зан-Фабіан, голова обласного об’єднання християн віри євангельської-п’ятидесятників Віктор Хрипта, секретар Хустської православної єпархії архімандрит Іова, єпископ Кирил та інші.

Наприкінці зустрічі голова обласної ради Іван Балога запропонував підготувати меморандум про співпрацю між представниками конфесій області, обласною радою, міськими та районними радами Закарпаття. Документом буде передбачено вирішення проблемних питань, які нині накопичилися у церковних громад краю.

Святі отці зі свого боку підтримали цю ініціативу та подякували за  шану і повагу, яку виказують депутати своїми добрими справами та побажали  всім закарпатцям добра, щедрої Паски, сонячного многолітня, любові й радості.

Довідка

На Закарпатті станом на 1 квітня цього року зареєстровано 1769 релігійних організацій 37-ми віросповідань. Діє 59 монастирів, шість духовних навчальних закладів, вісім місіонерських товариств, дев’ять релігійних братств. В краї зведено 1379 храмів. Цього року зареєстровано 13 новоутворених релігійних громад та статут жіночого монастиря на Перечинщині.

Прес-служба Закарпатської  облради

25 квітня 2013р.

Теги: Балога, церква, конфесія

Коментарі

читач 2013-04-25 / 17:26:45
на фото більша частина чиновників.

Яйцукен 2013-04-25 / 16:36:38
Блудниця зустрілася зі звіром

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини