Головному ветеринару Закарпаття варто навчитися говорити правду

Як і передбачало Закарпаття онлайн, коментарем в. о. головного ветеринарного лікаря Закарпаття Юрія Садварі обласна влада не змогла заперечити надто вже очевидний факт масової загибелі корів сірої угорської породи на фермі в Берегівському районі, однак спробувала применшити масштаби проблем.

Юрій Садварі
Юрій Садварі

Як стверджує Ю.Садварі, корови загинули від голоду та виснаження, про що ветеринари, начебто, знали ще на початку лютого. Ту ж причину загибелі худоби сайту Закарпаття онлайн називали і свідки, які, втім, аж ніяк не є фахівцями в ветеринарії, а виявилися просто випадковими свідками подій. Саме тому  редакції  сайту буде дуже цікаво почути від облуправління ветмедицини обґрунтування, чому «не хворих», а просто виснажених  тварин не здали на м’ясо, ознайомитися з результатами проведених ще в лютому експертиз та побачити копію зробленого тоді ж «відповідного припису власнику підприємства» та копію, яка б засвідчила відповідну дату надсилання цього припису реєстрацією в журналі вихідної документації.

Озвучений Юрієм Садварі пункт про ще одну причину смерті – «переохолодження» – не витримує критики, адже на самому початку, під час медійних прес-турів на ферму власники говорили про те, що представники цієї породи спокійно переносять на вулиці морози до мінус 40 градусів.

Викликає здивування і твердження Ю.Садварі, що ветеринари не змогли зв’язатися з власником ферми – Чаба Пейтер є колегою Юрія Садварі в облраді і головою ради директорів групи діючих підприємств, і з Закарпаття протягом цього часу не пропадав. Як і однопартієць Юрія Садварі по Партії регіонів (і також депутат), перший заступник голови Закарпатської ОДА Ігор Свищо, якого також відносять до числа співвласників цього бізнесу поряд з колишнім головою Берегівської райради Андрієм Бігарі.

Викликають сумніви і запевнення Ю.Садварі про кількість худоби, що загинула.  Тоді як головний ветеринар області говорить про 17 голів, на оприлюдненому сайтом Закарпаття онлайн відео можна нарахувати кілька десятків туш мертвих тварин. При цьому чітко видно, що частину мертвої худоби вже встигли загорнути землею. Про те, що частину коров’ячих трупів було закопано, свідчить і коментар самого Ю. Садварі, який каже, що власники худоби «самовільно, без жодного дозволу, не повідомивши відповідні служби, …закопали трупи корів».  До того ж, ще в квітні 2012 року один з власників Чаба Пейтер повідомив, що на той час поголів’я нараховувало 450 корів та 75 телят (тобто, загалом 525), а сам Ю.Садварі стверджує, що зараз корів залишилося «більше чотирьохсот».  З огляду на те, що в тому ж квітні 2012-го Ч.Пейтер повідомив, що до кінця 2013 року стадо буде збільшене до 1500 голів, а кормів літом достатньо, протягом теплого сезону поголів’я могло тільки збільшитися. Отож, станом на нині щонайменше сотня тварин кудись таки мала подітися. І оце «кудись» абсолютно респондується з твердженнями свідків, які говорять про 70-80 мертвих корів.

Цілком очевидною спробою обманути громадськість є й теза Юрія Садварі, що «місце захоронення, усю цю територію, наші працівники та санепідеміологи обробили каустичною содою та розчином хлорного вапна». Хлорне вапно має білий колір і на місці захоронення було б видно принаймні сліди розсипаного порошку і залишки упаковок. Однак, їх немає і не могло бути в принципі: високопоставлений чиновник облСЕС, з яким кореспондент Закарпаття онлайн спілкувався всього за годину до появи коментаря Ю.Садварі, повідомив, що працівники СЕС на місці не були, бо ніяких повідомлень про небезпечну ситуацію і загрозу для житя людей з місця і від відповідних служб до них не надходило.

Погодитися з Юрієм Садварі можна лише в одному:  а саме, що до шокуючого «результату» «призвело недбальство та халатність господарів». Які би, в підсумку, і мали понести всю вагу відповідальності за скоєне. І в плані матеріальних витрат, і щодо відповідальності перед законом. Натомість наразі бачимо цілком протилежне: бажання влади вигородити винуватців і, більше того, залагодити проблему приватної фірми коштом районного бюджету – як повідомив Юрій Садварі,  «районна влада допомогла закупити 10 тонн сіна та 15 тонн твердих кормі». А районну владу Берегівщини нині представляють ставленики деяких співзасновників ТОВ «Карпатікум».

20 квітня 2013р.

Теги: Садварі, корови, худоба

Коментарі

Faust 2013-04-23 / 21:18:37
А якщо серйозно - то яка ПРИЧИНА ЗАГИБЕЛІ тварин?? Невже ветеринари області до цих пір не змогли дати відповідь на це?? Адже від "голоду і виснаження" худоба не гине РАПТОВО! Чи господарі не знали, що їх корови голодніють?.. А якщо несерйозно - то гадаю, що цьому діячу-ветеринару довго прийдеться постити, щоби заг.... від голоду і виснаження!...

Дьюрьо з Кольчина 2013-04-22 / 22:51:46
чекаву коли ся тварь продажна Юрко Садварі буде домів в Чинадьово їхати то накопкаву го в ту ветеринарську товсту Гудзицю!!!!докус не має совісті Хряк товстий

ЛОЦИ 2013-04-22 / 13:41:12
Якби говорив правду, та не нажер би таку пику

Челядник 2013-04-22 / 11:52:50
Но і Пика товста у сього Чинуші ветеринара видно не одно свинча ізожрав і не єдну корову

Др. Мальтус 2013-04-21 / 21:33:16
В вусі кожної корови є пластикова бірка з її номером та іншими данними. І в телят також. Отже, всі вони десь зереєстровані, і немає проблеми за бажання встановити істину - скільки було корів, скільки залишилось.

Думаю, є такі бірки і на трупах здохлих тварин. Якщо їх так поскидали, то навряд чи додумались обрізати бірки з вух. Їхню ексгумацію доведеться робити, бо влаштування скотомогильника - це куди складніша процедура, аніж сільського сміттєзвалища, і ніхто не має права залишити це "поховання" на його нинішньому місці.

Чинадьово 2013-04-21 / 20:31:45
іди Юро нараз в Коргааз і лежи в Васюти в Вариші хоть місяц ніюись захворав інакше пійло ти буде дурню старий,шо цукровка уже тя пустила і не дустає шо хирню туй пишеш всяку

дохтор 2013-04-21 / 15:35:34
Главний Ветеринарщик,шо ун хворий тоже цей ветериннар як мінім мум на Сказ,а може і на голову або онко???Шось морда у нього голубовата як прапор у його партейки жуліков ы бандюків.нічого в Тюрязі буде сидіти похудає скоро

Бродяга 2013-04-21 / 13:00:52
Сись Юро Садварі буде з усьою Файтою з дітьми і внуками горіти в пеклові і подихати в муках за то шо укриває справжню страшну правду про причини смерті коровів! Лижучи сраку Ригго Аннальній партейке Конюха Свища він робить злочин проти міліона Закарпатців яких мавуть за Лохів Ригги і брешуть туй всякоє а на самому ділі " Сибірська Холера " коровяча косить дале маргу і людей і циганчата шо померли місяць тому із табора якраз і умерли уд мяса коров шо здохли уд "Сібірки " і врачі нихто діагноз не хотів ставити справжній загребли як псув якихось! Свища нахрен і Гулянича голову РДА Береговщини гнати в шию а Чобо Пийтера на НАРИ і мадяри тоже мають Чобо Пийтера заарештовати за такоє якшо утік в Мадяршину

перехожий 2013-04-21 / 11:55:26
ну і рожа, самого давно пора на сало спустити...

берегівчанин 2013-04-21 / 11:11:04
цей Садварій сам собі приговор підписав, вигороджуючи справжніх винуватців. він думає, що вони його відмажуть, Х.Й

5555 2013-04-21 / 09:55:44
Ця тварюка і пожрала шо на фото з Харьою більшов за псячу для Млсковськой сторожовойі будку всі корови мадярів сись Юрко то кончений УРОД Чинадіівський

9611 2013-04-21 / 09:22:28
Урод жирний!!!! І це такі керувники-злодії!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЖЕРТИ ВЗЯТКИ ТРЕБА МЕНШЕ, ВЖЕ МАЙЖЕ 100 КОРІВ ПОЇВ!!!!!!!!!!!!!

Знающий 2013-04-21 / 07:33:53
Думаю что в тюрме за то что врьот как глухой пахудает ета прадажная чиновничья морда

йовжіко Діджей 2013-04-20 / 22:41:31
у мене тоже комп широкоформатний і ун сись Садварі із свойом Мордов тоже ледва ледва ся боком увійшов на екран

ПовБиВавБи 2013-04-20 / 22:37:43
но і ХАРЯ у цього Ветеринара головного?Кулько мож жрати в жізні пане Садварі?Ти уже в Комп із свойом будков-Харьов не уходишся у мене.

Небайдужий 2013-04-20 / 22:13:14
Міні ся дуже видит що сисе пудстроїли Кащук із Губальом. Ну хто ж іще може бути винуватий?

SOS 2013-04-20 / 21:38:35
А саме головне,що ця історія із масовою загибеллю худоби є небезпекою для жителів краю.Це непросто загибель,це невідома якась пошесть чи епідемія скота.
Негайно має бути створена державна комісія із представників влади, правоохоронних органів.Залучити науковців не лише України, а із Угорщини,звідки походить порода корів.

єгерь 2013-04-20 / 21:32:34
Фото головного ветеринара насправді шокуюче! Таке враження ,що людина невиліковно хвора, прости Господи.
А бо ж від п"янки не просихає...Цей пристосуванець при усіх владах керував, так що мабуть час настав іти у відставку.Досить доїти та дурити усіх і вся...

Цімбора 2013-04-20 / 21:11:38
Юро, відкинь політику в сторону. Не бери це на себе, ФІЙОВЧИКИ ніколи надійними не були. Був Балога при владі, лизали що тільки їм дозволяв, тепер Ледида - також лижуть.Прийде другий, здадуть Ледиду, як здали Балогу і лизати йому будуть. Ти то що робити будеш, лівої нафтопереробної бази не маєш, чим відкупишся? Ну сказ на лисиці спишеш, а не дай Бог сибірка. Хто допустив порушення ветеринарно-санітарних вимог, най відповідає.

яні 2013-04-20 / 20:48:14
Ліпша - то яка? Ню і в повен зріст?

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини