Мирослав Петій: «Звання «академічного» не далося театру ляльок просто так»

Закарпатський академічний обласний театр ляльок «Бавка» - доволі молодий. Йому всього 33 роки. Але протягом років творчої праці він намагався створити своє, неповторне обличчя шляхом поєднання сучасного театрального лялькового мистецтва з культурною спадщиною краю. І йому це вдалося. Сьогодні вистави «Бавки» не проходять непоміченими як глядачем, так і професіоналами, про що свідчить висока оцінка його творчих здобутків на престижних міжнародних театральних фестивалях. Це, власне, й стало приводом для розмови з новим директором театру Мирославом Петієм.

Мирослав Петій: «Звання «академічного» не далося театру ляльок просто так»

«Актор лялькового театру має бути універсальним»

- Мирославе Йосиповичу, ви віднедавна очолюєте театр. А доти ким працювали?

- У 1996 році закінчив Київський державний інститут культури за спеціальністю «режисер театрального колективу». Потім повернувся до рідного Ужгорода і 12 років пропрацював актором в обласному муздрамтеатрі. За цей час зіграв понад 30 різних ролей, поставив низку п’єс як режисер-постановник, неодноразово був ведучим різних свят. З 2008 року - завідувач відділу народної творчості та аматорського мистецтва обласного організаційно-методичного Центру культури. Там пропрацював до січня цього року, коли був призначений директором театру «Бавка».

- Не важко керувати колективом творчих особистостей?

- Я сам творча особистість, тому розумію зсередини своїх колег. Я завжди стараюся вислухати всі їхні творчі пропозиції, а в міру можливостей – ще й втілити їх у життя. І, вважаю, що творчим людям треба давати можливість реалізувати себе, розвиватися. У нашому театрі, крім вистав, часто відбуваються й інші свята, «капусники», на яких наша молодь якраз має добру можливість проявити себе щонайкраще.

- Скільки акторів працює у театрі і чи поповнюється колектив молодими кадрами?

- Наразі у нас працюють 15 акторів. Серед них є й більш досвідчені, а є й молоді. Тема молодих кадрів – це взагалі доволі болюча тема для театру, особливо лялькового, і особливо – сьогодні. Оскільки акторський склад відіграє головну роль у театрі. Зрозуміло, що молодих кадрів нині нам не вистачає. На мій погляд, одна з проблем, чому так відбувається (бо це стосується не лише лялькового театру, а й інших театрів області) ховається в тому, що на Закарпатті не розвинена вузівська база, яка б готувала саме акторські кадри для театру. І це питання може вирішитися не на рівні театру, а тільки на більш вищому рівні.
 
- Якщо говорити про музично-драматичний театр, то там актор має змогу проявити свій характер, талант безпосередньо на очах у глядача. У ляльковому театрі актори часто заховані за ширмою. Яка специфіка їхньої роботи?

- Актор лялькового театру має бути універсальним. До прикладу, інколи, щоб у виставі зіграла одна лялька, потрібно залучити до роботи двох-трьох акторів. Адже один з них керує головою ляльки, інший – ніжками, третій – хвостиком, якщо це тварина. Крім усього, всі ці рухи ляльки мають бути скоординовані між собою, узгоджені з текстом, музикою. Тому це не так просто, як виглядає із глядацької зали. Це доволі складний процес, який вимагає, аби у кожного актора було «відчуття ліктя товариша». А взагалі, зараз у ляльковому мистецтві поширюється така тенденція, коли вистави переводяться у, так би мовити, живий план. Тобто, коли актори грають не лише за ширмою, а й перед ширмою. Ми також долучилися до цієї новітньої тенденції і наразі маємо вже чимало вистав, за участі не ляльок, а справжніх, живих акторів. Таким чином ламається стереотип, що ляльковий театр – лише для дітей молодшого віку. Бо чимало вистав цікаві не лише найменшим, а й дітям середнього і старшого шкільного віку та навіть дорослим.

«Найголовнішою подією 2013-го має стати фестиваль «Інтерлялька»

- Яка зарплата сьогодні у актора і як виживають артисти?

- Називати цифри не годиться, але зауважу, що завдяки тому, що ляльковий театр отримав статус «академічний» зарплата в наших акторів вища, ніж у колег з інших театрів Закарпаття. Та, зрозуміло, кому не хочеться покращення? Тим паче, що робота актора – по-своєму не проста, вимагає психофізичного навантаження. І, яка б зарплата не була, кожен з нас завжди прагне до кращого. Тому чимало наших акторів підпрацьовують і клоунами на дитячих святах, і тамадами на весіллях, і ведучими розважальних молодіжних програм.

- Крім відсотка до заробітної плати, що ще дало театру присвоєння статусу «академічний»?

- Статус «академічний» не дається театру за «просто так». Наш театр, до прикладу, удостоївся звання завдяки високим нагородам та титулам на міжнародних конкурсах і фестивалях. Тому цей статус вже свідчить про наш професіоналізм. До речі, що стосується участі у міжнародних фестивалях, то в кінці березня акторський склад театру вкотре взяв участь у конкурсі. Цього разу – у турецькому місті Люлебургаз, де ми виступатили із виставою «Коняги».

- Кілька слів про міжнародний фестиваль театрів «Інтерлялька». Яка його доля у 2013 році?

- У 2012 році «Інтерлялька», на жаль, не відбулася, хоча була проведена вся необхідна підготовча робота. Через це було втрачено чимало зв’язків та стосунків. Зараз все це доводиться відновлювати. Минулого тижня я повернувся із розширеної колегії Міністерства культури, де мені вдалося потрапити на прийом до першого заступника міністра. У розмові з ним я підняв питання щодо «Інтерляльки» і попросив внести його у перелік заходів Міністерства культури на 2013 рік. Адже провести міжнародний фестиваль такого масштабу без серйозного фінансування – не можливо, і в цьому ми вже переконалися торік. Тож наразі ми проводимо підготовчу роботу, маємо вже сім заявок із-за кордону та України. Сподіваємося, що «Інтерлялька» у 2013-му таки відбудеться, а орієнтуємося на 1- 5 жовтня.
 
- Мирославе Йосиповичу, якщо порівнювати лялькові театри інших країн з нашим, що можете сказати про технічне оснащення? Чи є у нас можливість створювати на сцені різні мультимедійні, світлові та музичні спецефекти?

- Певна річ, західні театри більш краще оснащенні технічно, ніж ми. Та відрізняємося від європейців не лише цим, а й методами створення декорацій, матеріалами конструкцій. Європейці використовують більш сучасні матеріали для створення декорацій, як, до прикладу, легкосплавні метали тощо. Їхні декорації – більш креативні. Ми ж притримуємося традиційного способу виготовлення, який був поширений ще за радянських часів і тому використовуємо в оформленні сцени фанеру, тверду тканину,  дощечки. Що ж стосується самих ляльок, то вони у європейських театрах футуристичні, абстрактні, у нас же – більш реалістичні.

- Розкажіть трішки про плани театру на найближчі кілька місяців?

- Зараз ми працюємо над виставою «Попелюшка», режисером-постановником якої є Заслужена артистка України Наталія Орєшнікова. Сподіваюся, що до закриття сезону відбудеться її прем’єра. Найближчим часом плануємо поставити й виставу «По щучому велінню» у постановці режисера, що наразі мешкає у Львові, також Заслуженого артиста України Олександра Куцика. Крім того, збираємося, як я вже згадував, на міжнародний фестиваль до Туреччини, сподіваюся, що вдасться нам поїхати ще й у Болгарію та на фестиваль «Вірвар» до Кошиць. Маємо ще одну амбітну ідею щодо гастрольного турне по Західній Україні. Проте найголовнішою подією 2013 року має стати міжнародний фестиваль театрів «Інтерлялька». Це, що стосується творчого процесу. Якщо говорити про наші будні, то не менш важливою подією має стати реставрація будівлі нашого театру. Так, зараз розробляється проектно-кошторисна документація і, сподіваюся, до кінця року ще розпочнуться деякі роботи, як, наприклад, укріплення фундаменту. А в цілому, реставрація театру розрахована щонайменше на три роки. Адже мова йде не лише про зовнішні стіни, а й про внутрішні роботи, як от відновлення глядацької зали. Важливо, щоб реставрація не заважала творчому процесу і щоб ми мали можливість працювати і тішити наших маленьких глядачів навіть під час ремонтів.

«Останнім часом глядач лялькового театру активізувався»

- Який репертуар театру тепер?

- Лише цього місяця пропонуємо глядачам вісім вистав. Це, наприклад, «Коняги», «Лісова пісня», «Тричі славний розбійник Пинтя», «Казка про трьох поросят», «Теремок», «Бука», «Цирк Івана Сили». А в цілому у репертуарі нашого театру – понад сорок вистав. Щомісяця ми оновлюємо графік показів.

- У порівнянні з минулими роками, наскільки ляльковий театр популярний серед сучасних дітей?

- Я помітив, що останнім часом глядач дуже активізувався. Щонеділі у нас – повні аншлаги. От, до прикладу, минулої неділі черга за квитками простягалася від каси аж до пішохідного мосту. Тому зараз вже подумовуємо над тим, щоб збільшити кількість недільних сеансів з двох до трьох. А в цілому протягом тижня вистави у театрі йдуть щодня.

- Що найбільше люблять наші діти?

- Діти сприймають усі вистави на «ура». В цілому, мене дуже тішить, що діти і молодь повернулися до театру. Адже, погодьмося, в останні роки їх, на жаль, цікавлять виключно комп’ютери та Інтернет. Театр, у свою чергу, пропонує альтернативу ілюзорному світу, який існує у комп’ютерах. Тепер ми якраз розглядаємо питання відновлення абонементу для учнів шкіл для перегляду вистав. Раніше ці абонементи теж існували, але не велося якоїсь систематичної і чіткої роботи. Крім цього, хочемо запропонувати нашим маленьким глядачам, так звану,  «Бавчину школу» - тобто, своєрідну азбуку театру, лекційні курси, де б з допомогою інтерактивних ігор розвивали тематичну спрямованість дитини.

- З якими проблемами стикаєтеся?

- На жаль, проблеми є. Головна з них – необхідність ремонту, реставрації будівлі. Ще одна, не менш важлива – потреба в оновленні автопарку. Нам дуже потрібні більш сучасні і не такі затратні транспортні засоби.  Адже часто під час гастролей доводиться везти із собою важкі та громіздкі декорації, від яких залежить кінцевий успіх театру. Тому справді маємо потребу у хорошому автомобілі.

- Якими досягненнями можете похвалитися?

- Напевно, найбільше наше досягнення – це звання театру «академічний». На Закарпатті із чотирьох театрів ми одні удостоїлися цього статусу. Наш колектив – це колектив професіоналів, які створюють високохудожні речі. Це і є наше найбільше досягнення. 

Марина Марко, "Калейдоскоп"

17 квітня 2013р.

Теги: театр, лялька, Петій, Бавка

Коментарі

актер 2013-04-22 / 09:30:51
В театре появился режисер-это хорошая новость. Может поставит что- нибудь интересное. Театр готовит к премьере "Золушку", курсовая работа первокурсника-режисера, с натяжкой(впечатления от увиденного на репитиции). С такими "проф." постановками на суржике, театр недолго будет академическим.

number4 2013-04-21 / 11:26:15
Самий красивий Директор театру в Украiнi-Петiй Мирослав.

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини