«Карпатський Єврорегіон» відзначив 20-річчя

Нинішнього року минає 20 років з дня створення Міжрегіональної Асоціації «Карпатський Єврорегіон», в якій зараз головує угорська сторона.

«Карпатський Єврорегіон» відзначив 20-річчя

З цієї нагоди міжнародний секретаріат асоціації за підтримки  Міністерства закордонних справ Угорщини під дивізом  «Наше спільне минуле - наше спільне майбутнє» провів 11 квітня у м. Ніредьгазі конференцію. В її  роботі  взяли участь і численні представники Закарпатської області, яка  у 1993 році однією з перших вступила до цього  міжрегіонального  об’єднання.

У виступах політиків та науковців, таких як доктор Іштван Шулі-Закар, Надзвичайний та Повноважний посол України, генеральний  директор Інституту транскордонного співробітництва Сергій Устич, представник уряду європейського комісара  по  Дунайській стратегії Балаж Медєші, національний координатор у Вишеградській групі, заступник держсекретаря Міністерства закордонних справ  Угорщини Золтан Оркені та інших,  було дано  об’єктивний аналіз як позитивних напрацювань  асоціації, її досягнень, так і упущених  можливостей. Найголовніше, виступаючі  акцентували увагу на пропозиціях щодо  підвищення  ефективності цієї  громадської інституції на  сучасному  етапі.  Адже  надворі нині зовсім  інші  реалії, ніж у 1993 році.  І  перед єврорегіоном постають  інші завдання, ніж були  тоді.  На  цьому  наголосив у своєму вітальному слові  і голова  Ради «Карпатського Єврорегіону», голова загальних зборів області Саболч-Сатмар-Берег  Оскар Шестак.  Це, насамперед,  комплексна  інтеграція, відродження економічної активності регіонів, залучення нових інвестиційних ресурсів у їх розвиток, здійснення  екологічних та освітніх програм, відновлення  культурної спадщини та  підтримка туристичних можливостей регіонів.

Як  зазначив у своєму  виступі  заступник  голови закарпатської  обласної ради Андрій Сербайло, за  цей  період   «Карпатський  Єврорегіон» став  повноправним  суб’єктом європейської  транскордонної  політики, дієвим партнером  у багатогранній  діяльності регіональних влад  по розбудові і розвитку  об’єднаної Європи. Він у повній мірі  підтвердив  своє призначення  щодо  єднання  народів  сусідніх  країн не лише  в питаннях   економіки,   але  і в новому розумінні життя,  світу,  позитивно сприяв  складним процесам  переоцінки  багатьох   моральних, духовних  цінностей,  взаємовідносин  між людьми, які склалися  за повоєнні десятиліття  в умовах  тоталітаризму.

Єврорегіон послужив  ефективним  робочим інструментом багатогранного і багатовекторного міжрегіонального  співробітництва в   Карпатському  регіоні в цілому. Наприклад,  співпраця у рамках у «Карпатського  Єврорегіону» сьогодні активно допомагає органам  регіональної  і місцевої влади Закарпаття вирішувати  виробничі, економічні  проблеми, сприяє утвердженню національної єдності та міжнаціонального взаєморозуміння,  розширенню культурних та наукових контактів і дружніх відносин з багатьма регіонами європейських країн. Саме  через інституції  «Карпатського Єврорегіону» Закарпаттям  встановлено  партнерські зв’язки не тільки з областями Саболч-Сатмар-Берег, Гевеш та  Боршод-Абауй-Земплен Угорщини,  а й з Кошицьким та Пряшівським самоврядними краями Словаччини, Марамурешським та Сату-Марським повітами Румунії, Підкарпатським воєводством Польщі. Більше  того, посередництвом цих регіонів ми  знайшли  й інших зацікавлених партнерів у Польщі,  Чехії, Австрії,  Німеччині, Хорватії.

Ця співпраця дає реальні результати в економічній та соціальній сферах нашої області: зростає зовнішньоторговельний оборот між прикордонними  регіонами цих  країн, збільшуються  обсяги  їх інвестицій в економіку нашого  краю.

Більше  того, саме завдяки  спільній участі наших прикордонних регіонів лише за  останні 7 років  вдалося реалізувати  більше 50 проектів у сфері туризму, захисту довкілля, освіті, охороні здоров’я, енергозбереження  за програмами Європейського  Союзу.  Більш  прозорими і  відкритими стали кордони між країнами  регіонів-учасників  «Карпатського Єврорегіону». Адже членами «Карпатського Єврорегіону» був ініційований  режим  малого  прикордонного  руху, який тепер  успішно застосовується не тільки Угорщиною, а й Словаччиною та  Польщею на кордоні з Україною. Ведеться  розбудова  існуючих, відкриваються  нові пункти  пропуску/

Разом з тим, виступаючі вказували на необхідність реформування «Карпатського “врорегіону». Адже деякі його члени  участі у діяльності робочих органів не беруть. На  базі окремих з них формуються інші міжрегіональні об’єднання. Крім того появилися нові форми європейської міжрегіональної інтеграції  на  основі  нових норм європейського  права.

В нових політичних умовах перед єврорегіоном на  перший план постають практичні завдання. А тому настала необхідність реорганізувати його організаційну  структуру.  Головування Угорщини у Вишеградській групі відкриває нові  можливості для «Карпатського Єврорегіону»  в  рамках реалізації Дунайської стратегії та  програм Європейського Союзу.  Вони охоплюють багато  економічних, соціальних, екологічних, культурних питань, розвитку  людських ресурсів і безпеки, зокрема протипаводкових заходів, які можливо  вирішити  в разі активного  застосування  інструментів співпраці регіонів різних країн для підвищення їх  спроможності. 

 «Карпатський єврорегіон» за 20 років виробив  модель такої співпраці, реалізації проектів і промоцій. І  за  час  свого  головування  у Вишеградській четвірці Угорщина  докладатиме зусиль для посилення інтеграції, транскордонної співпраці з регіонами сусідніх країн, зокрема України.

Висловлені учасниками  конференції пропозиції стануть  основою для прийняття  відповідних рішень  Радою «Карпатського Єврорегіону» щодо  подальшого структурного  удосконалення, які  найближчим  часом  угорська сторона  має  намір запропонувати для затвердження.  

Треба знайти оптимальний варіант структури «Карпатського Єврорегіону», який  би дав найбільший  ефект, підкреслив при заключному  слові голова ради цього  об’єднання  Оскар Шостак.

Прес-служба Закарпатської облради

15 квітня 2013р.

Теги: Єврорегіон

Коментарі

Прогматик 2013-04-15 / 11:29:50
Ще одна структура з коофіцентом корисної дії - 0. Порожні, балачки, плани, угоди про наміри, протколи....а простим громадянам, яка користь за 20 років? Звіт можуть надати своїх корсиних практичних справ?

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини