Лісівники Закарпаття не хочуть "дерибану"

Як повідомляло "Закарпаття online", перший день цього тижня почався з акції протесту майже трьох сотень працівників лісової галузі Закарпаття. Вони зібралися біля управління лісового господарства і колоною пройшли до обласної адміністрації, де зустрілися з керівництвом області.

Лісівники Закарпаття не хочуть "дерибану"Газета "Старий Замок "Паланок" попросив прокоментувати ситуацію заступника начальника управління лісового господарства Івана ПЕЧЕРА

Представляючись, Іван Іванович зазначив про себе: «нині діючий заступник начальника управління лісового господарства» і розповів наступне.

-Два місяці тому вийшла постанова Кабміну і відповідний наказ Держкомлісгоспу України про ліквідацію управлінь лісового господарства і створення на їхній базі нових, під назвою управління лісового та мисливського господарства. Як бачимо, суть не змінюється і, очевидно, викликано це лише бажанням поставити потрібні кадри.

Відтак протягом останніх двох місяців діючий начальник управління Валерій Мурга отримав кілька доган. Вони стосувалися ситуації з будівництвом лісових доріг. Держава прийняла рішення будувати дороги і виділила на це чималі кошти. Справа дуже потрібна, дає багато переваг, особливо для розвитку нашого гірського краю. Але для освоєння коштів треба дотримуватись визначеної законом процедури. Розробка проектів, затвердження, експертиза, вибір трас, проведення тендерів тощо – все це потребує часу і закон визначає на кожну дію конкретні терміни. А нам почали дорікати, мовляв, затягуємо темпи будівництва.

Начальник управління Валерій Мурга зайняв принципову позицію: всі норми законодавства повинні бути дотримані, інакше державні кошти ми не почнемо використовувати. Без будь-яких пояснень з боку восьми директорів лісгоспів, начальника управління були виголошені догани. Усно вони були зняті на семінарі, який проводився з питання будівництва лісових доріг у Великому Бичкові, де було продемонстровано, що закарпатці вміють працювати, робити проекти, залучати підрядників тощо, але не хочуть порушувати закон і встановлений порядок процедури використання державних коштів.

Також рішеннями кількох колегій Держкомлісгоспу було визнано роботу закарпатського управління позитивною. Однак минулої п’ятниці, всупереч тому, що облдержадміністрація дала погодження на призначення керівником нового управління Валерія Мурги, Держкомлісгосп призначив… першим заступником у новостворене управління з виконанням обов’язків начальника управління, донині діючого першого заступника начальника Василя Пукмана. Він має формувати нове управління, хоча ліквідації старого немає, люди не звільнені, не знають, що робити.

Почувши всі ці новини, лісівники Закарпаття зібралися на акцію протесту. По-перше, проти безпідставної ліквідації управлінь, яке проводиться по всій Україні. По-друге, тому що не маючи підстав не перепризначати Валерія Мургу, призначають зовсім іншу особу.

Учасники акції зустрілися з головою облдержадміністрації Олегом Гаваші, прийняли звернення до нього та голови облради, попросили звернутися до Президента. Олег Олодарович вислухав їх і підтримав, просив не вдаватися до радикальних кроків і дав слово, що матиме з цього приводу розмову з віце-прем’єрами, міністром охорони природи та навколишнього середовища.

Очевидно, «дерибан», який у лісовій галузі був за попередньої влади, зупинено, нема фінансових тіньових потоків і це комусь дуже не подобається, тому ще до виборів 30 вересня урядовці намагаються прибрати незручних керівників.

«СЗ «Паланок» звернувся із запитанням з цього приводу й до голови Закарпатської ОДА Олега Гаваші:

-- Останнім часом в області було проведено ряд кадрових призначень начальниківвідомств без погодження з керівництвом краю. Прокоментуйте, будь ласка, останні події.

-- Ми чітко тримаємо лінію, яку визначили разом із депутатським корпусом: є закон, за яким відомства, що мають свої представництва на місцях, повинні погоджувати кадрові призначення з місцевою владою. І ми вимагаємо, щоб законодавство дотримувалось.

Після розгляду питання у суді на роботі вже поновлений начальник ГУ МНС Закарпаття Іван Гецянин, у судовому порядку вирішуємо питання про начальника КРУ, є проблема по управлінню лісового господарства – я вже попередив, що коли будуть без нашого погодження звільнення і призначення, теж будемо оскаржувати в суді. Розумію тенденцію, яка діє зараз в центральних органах: все підім’яти під себе, не дивлячись – краще від цього буде чи гірше. На таке ми погодитись не можемо.
Лариса ПОДОЛЯК, "СЗ "Паланок", Мукачево.net
11 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини