Площа Народна стає символічною "барикадою" опору некомпетентності та нахабності виконавчої влади Закарпаття

У четвер, 11 квітня в Закарпатській обласній раді відбулося зібрання фахівців у галузі архітектури, мистецької еліти краю. Привід, через який зібралися - запланована реконструкція площі Народної.

Площа Народна стає символічною "барикадою" опору некомпетентності та нахабності виконавчої влади Закарпаття

Серед  присутніх на зборах – голова обласної  спілки письменників Василь Густі, голова обласної спілки художників Борис Кузьма, голова обласної спілки урбаністів Єва Асталош, колишній міський голова  Ужгорода Еміл Попович, член Національної спілки майстрів народної творчості Петро Ходанич , мистецтвознавець Михайло Сирохман, член спілки архітекторів України, заслужений художник  Степан Шолтес, народний художник, член  Академії мистецтв України Володимир Микита , голова громадського комітету охорони і збереження історико-культурної спадщини Іван Демко, головний архітектор Ужгорода Олександр Шеба, депутати міської та обласної ради.   Загалом на зборах було присутні понад 40 осіб.

Голова обласної ради Іван Балога сказав, що запросив шанованих у краї людей аби порадитися щодо того, як не нашкодити місту, адже депутатів обласної ради теж втягують в намагання, всупереч думкам багатьох ужгородців, втілити сумнівний проект з реконструкції Народної. Він також запропонував, якщо є бажання присутніх започаткувати консультативну громадську раду, яка б давала пропозиції і міським, і обласним депутатам що і як змінювати в Ужгороді.

Керівник ради повідомив, що кошти на реконструкцію площі, більше 3 мільйонів гривень, намагаються виділити через рішення обласної ради на програму збереження будинку обласної ради та адміністрації. Іван Балога вважає, що  цей проект – не просто виклик громадськості. "Людина, яка називає площу футбольним полем, пасовиськом з самого  початку після призначення головою ОДА проштовхувала питання побудови на Народній споруди Нацбанку. Тепер, коли це питання нарешті відстояли, постала тема реконструкції. Очевидно, це або бажання відволікти людей від численних проблем " -- сказав Іван Балога.

Також він нагадав, що керівництво обласної адміністрації хоче використати на реконструкцію гроші області, хоча торік нічого не заробили – бюджет краю не виконаний.

Народний художник України, член  Академії мистецтв України Володимир Микита вважає, що у питанні оновленні площі не потрібно «винаходити велосипед». «Ми не маємо на що витрачати грошей? В області вирішені всі проблеми? Однозначно – ні! Нам не треба руйнувати історичний Галагов, нам треба вберегти його в первісному вигляді для наших онуків», - вважає художник.

Голова обласної спілки художників Борис Кузьма повідомив, що ще наприкінці 80-тих років в Ужгороді було розроблено детальне планування центральної частини міста і було прийнято рішення зберегти історичне планування Народної. «Але вже на початку 90-тих цей документ зник. Нинішня ситуація з Народною – своєрідна «точка неповернення», далі відступати неможливо, якщо буде проведена так звана «реконструкція» ми втратимо історичне обличчя Ужгорода. Те, що проект реконструкції Павлея «протянули» через містобудівну раду – це не що інше як «фарс», адже з ради виключили неугодних, натомість ввели чиновників: працівників управління архітектури, санепідемстанції та рятувальників. Вони, а не мистецтвознавці й архітектори  й голосували за реконструкцію площі. Але ми маємо зробити все можливе, щоби залишити площу в тому стані, яку нам звели чехи. Й приємно, що обласна рада зреагувала на ці процеси й долучила до обговорення ситуації громадськість», - зазначив Борис Кузьма.

Член спілки архітекторів України, заслужений художник України Степан Шолтес  каже,  що громадською думкою щодо стану площі маніпулюють політики. «Ця площа є завершена і прекрасним прикладом європейського конструктивізму, вона є культурною спадщиною. Треба відновити партер та озеленити Народну. Ніхто не має права спаплюжити площу, її оновлення  в має робитися в розумних межах», - каже митець.

Мистецтвознавець Михайло Сирохман  вважає,  що  за недоцільне реконструювати площу. Він відзначає, що забудова чеського кварталу є архітектурно цілісним комплексом. Натомість пропонує займатися благоустроєм міста, яке цього потребує. «Не треба удосконалювати Крупку. Народна – одна з кращих площ в місті. Нам потрібно зберегти старий Галагов, і організовувати сюди туристичні екскурсії», - говорить мистецтвознавець.

Долучився до дискусії й колишній міський голова Ужгорода Еміл Попович, який повідомив, що наприкінці 80-тих вже були намагання центрального керівництва країни «докластися» до розбудови історичного центра Ужгорода. «Але  нам вдалося цю пагубну ідею залишити лише на папері. Обласна рада  робить правильні кроки, коли долучає громадськість до обговорення теми збереження культурно-архітектурної спадщини краю. Можливо доцільно навіть провести міський референдум з цього питання, але я впевнений ужгородці проти того, щоби Народну кардинально міняли», - каже багаторічний міський голова.

В свою чергу головний архітектор Ужгорода Олександр Шеба зауважив:  «До проекту Володимира Павлея  реконструкції Народної я завжди ставився нейтрально. Як архітектора він мене не переконав, але справа не в мені -- для того, аби щось вирішувати є група фахівців. Тому поки я ще головний архітектор міста, я не буду приймати рішення без висновку містобудівельної ради при міській раді».

Виступаючі зазначали, що «добро» на реконструкцію не дала й обласна рада. У березні  депутати не підтримали ініціативу обласної адміністрації щодо виділення коштів на реконструкцію площі Народної. Цим самим представники територіальних громад Закарпаття виступили проти  цієї ідеї.  Також фахівці зазначили, що рішенням виконавчого комітету обласної ради від 5 лютого 1980 року площа Народна внесена до переліку пам’яток містобудування і архітектури, та взята на державний облік та збереження.

Митецька та творча еліта краю прийняла рішення про створення при обласній раді консультативної ради з питань збереження культурно-архітектурної спадщини краю. Положення про раду пропонується  розробити до кінця квітня та затвердити на сесії облради. Також на зборах було прийнято резолюцію до керівництва обладміністрації та Ужгорода припинити будь-які «рухи» щодо реконструкції площі Народної. Також запропоновано запровадити в краї мораторій на будівництво в «зелених» зонах. 

Прес-служба Закарпатської облради


11 квітня 2013р.

Теги: площа Народна, Ужгород

Коментарі

Слов’янин 2013-04-16 / 21:41:25
Згадаймо, з чого починалися чергові "кольорово-пролетарські" "гевогюції"? Існували сотні варіацій. Архітектурної ще не було. Недалекі Ледида та ін. янеки цього явно не розуміють і можуть просрати Україну.

народ 2013-04-15 / 09:24:14
такі спеціалісти всі зібралися, котрі й понатворили тих проблем, що має місто нині і тормозять добру справу

луна 2013-04-14 / 20:14:37
Чи немає інших спеціалістів в Діпромісті, ніж пенсіонерка Асталош? Спеціалістів із новим мисленням

Ужгородка 2013-04-12 / 20:56:36
Площа Народна гарна і без проведення реконструкції.Чомусь у Парижі, Празі вміють зберігати своє архітектурне обличчя, а наші керівники області рубають ліс та на най заспокояться із реконструкцією площі. А гроші в місті дійсно є куди дівати. У
якому стані знаходиться скверик біля ОДА з торця? А дороги та тротуари в місті також "європейські"? Латати треба дороги та тротуари, бо людьми не почуваємося, коли проходимо, або їдемо.

Ужгородець 2013-04-12 / 14:44:05
Краще ці 3 млн.грн. Ледида віддав би Ужгородській міській лікарні ! Зайти туди бридко та противно, не те що лікуватись. Не лікарня, а бомжатник з Африки. Впевнений, що сам Ледида, його приятелі, їх сім"ї ніколи при біді (не дай Боже) лікуватись у цій лікарні не будуть !!! Ці пани полетять в цьому разі за кордон...

??? 2013-04-12 / 10:11:20
О-о-о-о, повилазили ледидовсько-бушковські тролі... де ж вас гнид таких зарплатних знаходять?..

Андрей 2013-04-12 / 10:05:52
Бамонд-иліта, як казав Данилович.
Рижова-Хаятова-КВН!
Увага! Остерігайтесь підроблених громадських організацій. Памятайте, справжня громадська організація по боротьбі з білбордами конкуруючих рекламних агенцій може бути тільки платна.
Тільки оплачений громадський спротив може бути ефективним.
Безкоштовний активіст -поганий активіст. Заплати активісту і збережи історичних миколайчиків.

Іван 2013-04-12 / 09:52:34
Хай спочатку знімуть бруківку в мукачеві перед ратушою, бо до Ужгорода вони не мають жодного відношення

Реальні проблеми 2013-04-12 / 09:26:29
http://www.youtube.com/watch?v=puQW63l9Epw

Та їх Ледида не видить?

Повбивавби 2013-04-12 / 07:24:03
а реконструкція Золотой Гори как идет??? Уже скоро кладбище отберут у дюдей Конюхи Барвинкошские

Андрей 2013-04-11 / 23:13:19
"Митецька та творча еліта краю прийняла рішення про створення при обласній раді консультативної ради"
"митецька"?
На то їх є - "ради, спілки". Треба іще одну? Уже ж борюця ніпакладая своїх пр-ук Рижова і прочій КВН.

Пудкарпатський Русин 2013-04-11 / 21:34:39
думаву Ледидови не полюбиться такое шо будеме чинити7

д.сидор 2013-04-11 / 20:34:51
Пора сисю власть гнати вон

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини