"Квас" із глибин закарпатської землі - смачний і цілющий

Вагомим джерелом надходжень до бюджету Свалявського району, що на Закарпатті, та улюбленим напоєм місцевих жителів є мінеральна вода, яку по-народному називають "квасом".

"Квас" із глибин закарпатської землі - смачний і цілющийЗ огляду на "заслуги" цілющої рідини тут навіть свято відзначають - День мінеральної води. Відбулося воно у мальовничому селі Уклин, куди з'їхалися всі, хто мінералку розливає, торгує і лікує нею. Було весело, оскільки можна було подегустувати не тільки мінводу, яку добувають і розливають в області, а й закарпатські вина, закусити смачною бринзою та іншими наїдками, поспівати й потанцювати. Знайшли ділових партнерів і гості з інших областей, які прибули, щоб домовитися про поставки мінеральної води.

- Не дивно, що це свято виникло саме у Свалявському районі, -- сказала кореспонденту УКРІНФОРМу головний спеціаліст головного управління агропромислового розвитку Закарпатської облдержадміністрації Наталія Мушка.- Тут розливається більша частина мінвод краю: "Поляна квасова", "Поляна купель", "Лужанська", "Лужанська-7", "Плосківська", "Неліпинська", "Свалява" та інші. "Мінералку" широко використовують і в тутешніх оздоровницях "Поляна", "Сонячне Закарпаття", "Квітка полонини", "Кришталеве джерело" та інших.

Утім, продовжує Наталія Юріївна, багатством мінеральних ресурсів славиться не тільки Свалявщина. Чимало мінеральних джерел знаходиться і в Рахівському, Перечинському, Ужгородському, Міжгірському, Хустському і Тячівському районах. Загалом же на Закарпатті розвідано понад 350 джерел мінеральних вод. Їхні цілющі властивості відомі вже кілька століть. Ще 1558 року російські посли, повертаючись із Царгорода в Москву через Закарпаття, доповідали Івану Грозному, що "в горах Полонинных, на реке Угле, есть кладезь, а в нем вода сладка, что грушевой квас. Да есть и иные кладези, но вода в них, как уксус, а иные, как кислые щи...Да в горах тех вода из гор течет, ибо горяча, что яйцо можно сварити...И в те воды разные люди приходят больными и разными недуги одержимы, кладутся в те воды, и всем приходящим бывает исцеление".

З давніх-давен горяни "мінералку" пили, купалися в ній. Та лише в ХIV-XVIII століттях починається використання мінвод у лікувальній справі. Насамперед освоюються мальовничі місця в долинах рік Уж, Латориця, Чорна і Біла Тиса, інших.

Близько 60% мінвод області - слабомінералізовані, 18% - маломінералізовані, 15% - середньомінералізовані, 5% - високомінералізовані, 2% - розсольні і 0,4% - міцнорозсольні. Близько двох третин усіх мінеральних вод Закарпаття є гідрокарбонатними натрієвими і гідрокарбонатними натрієво-кальцієвими водами типу "Боржомі" і "Нарзан". Четверта частина вод - це гідрокарбонатно-хлоридні натрієві типу "Єсентуки" та "Дзау-Суар". Основною особливістю тутешніх вод є не тільки наявність у їхньому складі вуглекислого газу, а й біологічно активних компонентів. Більшість закарпатських мінвод - холодні, оскільки мають температру до +20 градусів. Але трапляються й термальні води. На одній з них у місті Берегово працює плавальний басейн.

За газовим складом закарпатські мінводи поділяються на три групи: вуглекислі, сірководневі й метанові. Найпоширеніші - вуглекислі. Їх найбільше у вже згаданому Свалявському районі. Наявність у цих водах біологічно активних мікроелементів - заліза, міді, цинку, марганцю тощо - дозволяє використовувати їх у лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту, печінки і жовчних шляхів, залоз внутрішньої секреції.

Сірководнева мінеральна вода використовується у санаторії "Синяк" /для ванн/ - у лікуванні недугів серця, опорно-рухового апарату /поліартрити/ і периферичної нервової системи /радикуліти/. Джерела метанових вод зустрічаються у Мукачівському, Тячівському, Міжгірському та Іршавському районах.

Окрім уже згаданих санаторіїв Свалявського району, мінеральні води використовують і в оздоровницях "Карпати" /Мукачівський район/, "Шаян" /Хустський/, "Верховина" /Міжгірський/, "Гірська Тиса" /Рахівський/ та інших.

Утім, "мінералка" на Закарпатті - не тільки лікувальний засіб, але й улюблений напій горян, який швидко втамовує спрагу, збадьорює. Тому багато мінвод розливаються у скляні та пластикові пляшки й відправляються у різні кінці країни та за кордон. Особливо активізувалося освоєння мінеральних джерел за роки незалежності України.

Нині 32 підприємства області займаються розливом мінвод, зауважує Наталія Мушка. Тільки торік було розлито 10620 тисяч дал мінеральних вод, що на 18 відсотків більше, ніж у 2005 році. Тенденція до зростання промислового розливу мінвод спостерігається і в поточному році. Скажімо, за п'ять місяців ц. р. розлито 5700 тис. дал води, що на 23,4 відсотка більше, ніж за аналогічний період минулого року. Найавторитетнішими виробниками вод є ВАТ "Свалявські мінеральні води", МПП "Алекс", ТОВ "Плосківський завод мінеральних вод", фірма "Шаянські мінеральні води", ТзОВ "Маргіт" та інші. Вони застосовують сучасне високопродуктивне обладнання, нові види тари, на високому рівні виконують зовнішнє оформлення. Згадані підприємства проводять значну роботу щодо маркетингу продукції, шукають нові ринки збуту.
Ярослав Ядловський, УКРІНФОРМ
10 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини