Здирництво по-свалявськи, або "Ноу-хау" від керівництва ДП "Ринок"

У центрі закарпатського міста Свалява знову вирує скандал. Цього разу він точиться навколо колективу приватних підприємців ДП „Ринок" та його директора пана Петра Туряниці, який тлумачить вимоги законодавства на свій розсуд, займається самоуправством і не тільки... Про це наша документальна розповідь.

РИНКОВА „ПАНЕЛЬ"

Історія з приватним підприємництвом у Сваляві почалася давно. Зрозуміло, що не з власної ініціативи сотні людей в роки бурхливого розвитку „незалежності" України зайнялися підприємницькою діяльністю. Майже кожен з них на той час мав не тільки середню спеціальну, але і вищу освіту, відповідну фахову підготовку та чималий стаж роботи. Однак що сталося, те сталося. Після розпаду Союзу, знищення заводів і фабрик багато хто з цих людей, хто працював за спеціальністю, були змушені шукати власний спосіб виживання, можливість утримувати свої сім'ї, годувати дітей та перестарілих батьків із злиденними пенсіями, на які прожити в теперішніх умовах є неможливим. Саме це і штовхнуло кого куди. Одних на заробітки за кордон. Інших на панель. А хто подався на ринок, як приватний підприємець.

ПЛАТНИКИ ПОДАТКІВ

За час, що минув, у переважної більшості підприємницький стаж на ринку склав у середньому не менше 8 років. Ці люди є постійними наповнювачами бюджету міста - вони справно сплачують щоденний збір у розмірі 5,50 грн. за 1 метр торгового місця площі для торгівлі промисловими товарами та 4,50 грн. за торгівлю продовольчими товарами, що відповідно складає 5,50 грн. х 4 м торгового місця х 30 днів = 660,00 грн., та відповідно 4,50 грн. х 4 м торгового місця х ЗО днів = 540 грн., крім цього щомісячну бронь у розмірі 67,50 за торгове місце з продовольчихтоварів та 80,00 грн. за торгове місце з промислових товарів. Таким чином, кожен із них щомісячно протягом багатьох років сплачує біля 600 гривень. При цьому слід зазначити, що вказані платежі час від часу мають тенденції до збільшення без будь-яких обґрунтувань чи пояснень. Люди не знають, куди йдуть їхні кошти, адже протягом всього часу перебування ринку у віданні райспоживспілки адміністрацією ринку не проводилося ремонтних робіт, модернізації та удосконалення роботи ринку, покращення умов праці.

ТУАЛЕТНІ ПОБОРИ

Умови роботи на ринку свалявських підприємців не покращуються, а навпаки постійно погіршуються, у чому можна переконатися в будь-який час, вийшовши на ринок. Там антисанітарія, не виконуються протипожежні умови, покупцям важко підійти до прилавків у дощову погоду, коли вода та калюжі між прилавками по коліна, на плечі як продавців, так і покупців тече вода з влаштованих навісів над прилавками, всередині ринку немає чим дихнути, загазованість, сморід та духота, відсутність умивальників, вентиляційних систем тощо. Холоднеча на вулиці у зимовий період. Сплачуючи торговий збір за користування площею ринку, підприємці, як не дивно, змушені окремо вносити плату за користування туалетними приміщеннями, що є небаченим цинізмом та явним побором з боку адміністрації ринку. На будь-яке зауваження підприємців щодо неналежних умов праці директор ринку п. Туряниця П.Ю. у грубій і зневажливій формі відповідає, що якщо їм не подобається, то можуть іти, на їхнє місце знайдуться охочі...

ДО ДНЯ КОНСТИТУЦІЇ

1 червня 2007 року у керівництва Свалявської райспоживспілки в особі пана директора Туряниці П.Ю. значно збільшився апетит до наживи, різко проявилося цинічне ставлення до підприємців - простих пересічних громадян. В чому причина, сказати стверджувально важко, але можливо саме в такий спосіб адміністрація вирішила покращити умови праці свалявських підприємців, оскільки керівництвом розроблено договір, який датовано 1.06.2007 року. Умови його є виключно односторонніми. Розроблений він, як зазначено, ДП "Ринок" Свалявської райспоживспілки в особі директора ринку п. Туряниці Петра Юрійовича. У пункті 1.1. зазначено, що "Підприємство" надає, а "Приватний підприємець" приймає в користування торговий кіоск № для організаціїторгівліпром. або продтоварами. Разом з тим слід зазначити, що підприємство і не має наміру надавати приватним підприємцям у користування торгові кіоски, оскільки у дирекції ринку такі відсутні. Натомість дирекція, вдавшись до відкритих вимагань, порушень Кодексу законів про працю та Конституції України, стала вимагати (в особі директора п. Туряниці П.Ю.) від кожного з підприємців так званої "безповоротної фінансової допомоги ДП "Ринок" Свалявської райспоживспілки", на що розробила окремий вид договору.

У пункті 2.1. договору про надання в користування торгового кіоска від 1.06.2007 року зазначено, що "приватний підприємець" сплачує в касу ринку щомісячно, але не пізніше першого робочого дня поточного місяця 468 гривень, та наведено відповідний розрахунок, при цьому в договорі не враховано те, що плата відповідно до вимог норм ЦК України повинна вноситися за фактично отримані послуги, роботи тощо, не передбачено повернення внесеної плати у разі непередбачуваних випадків: смерті, виїзду користувача кіоску та інших форс-мажорних обставин. Так, підчас проведення зборів підприємців директор ринку запропонував кожному з них внести власні кошти у сумі 9 тисяч гривень на спорудження металевого каркасу для торгового кіоску, які він має намір у подальшому надавати їм у користування, а в разі відмови підписати зазначені в договорах умови, погрожує кожного з них вигнати з ринку і в такий спосіб позбавити можливості заробляти на свої сім'ї.

ГРУБЕ ІГНОРУВАННЯ

При цьому п. Туряницею П.Ю. грубо ігноруються вимоги підприємців про внесення відповідних змін та доповнень до умов договору про надання в користування торгових кіосків та повної відмови про надання будь-якої фінансової допомоги ДП "Ринок", оскільки ремонтні роботи, модернізація та покращення умов роботи повинні здійснюватися за рахунок щоденних надходжень від підприємницьких внесків та обов'язкових платежів.

У зв'язку з тим, що фінансово-економічна діяльність ДП "Ринок", на думку підприємців, знаходиться втіні, відсутній чіткий механізм контролю за витрачанням отриманих ДП "Ринок" значних прибутків, належний контроль з боку податкової служби, санітарно-епідеміологічної служби району, контрольно-ревізійного управління та з боку правоохоронних органів, що дає можливість займатися поборами, вимаганням безповоротного внесення підприємцями коштів у створення майна, яке після його створення завідомо буде належати на праві власності ДП "Ринок" Свалявської райспоживспілки, а підприємці залишаться обманутими та в будь-який зручний для власника час без сумніву будуть викинуті з побудованого за власні кошти торгового кіоску, оскільки такий будується на земельній ділянці, власник якої їм невідомий.

СЛОВО ЗА ВЛАДОЮ

Усвідомлюючи цей стан, безліч людей із числа пайовиків та підприємців, що зав'язані на Свалявську райспоживслілку, яких на даний час вже обмануто її керівництвом, залишившись ні з чим після багатьох років роботи за мізерні копійки, прийняли рішення подати скаргу на ім'я голови міста п. Ревтія І.І, на незаконні дії директора ДП "Ринок" пана П. Туряниці. Скаржники просять провести ретельну перевірку наведених ними фактів, які вчиняються стосовно них як приватних підприємців з боку дирекції "Ринку". Вжити відповідних заходів, щоб не допустити порушення законів про працю, соціальних та конституційних прав підприємців ринку, вимагання в них коштів на будівництво торгових кіосків ДП "Ринок", які останнє має намір передавати підприємцям у тимчасове користування. Люди сподіваються, що влада підтримає малий бізнес та врешті-решт наведе лад на ринку, не допустить злочинних дій стосовно підприємців.
Павло Латорський, "Правозахист", № 24 (211) від 10.07.2007
10 липня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

10:28
У Грушові на Тячівщині чоловік увірвався в будинок односельчанки та пограбував її
10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 2
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
» Всі новини