Закарпатська графіка: традиції та новаторство

15 березня у галереї «Ужгород» відкрилася сьома обласна виставка-конкурс «Графічне Закарпаття – 2013». До відродження та розвитку графічного мистецтва крайових художників організовує секція графіки Закарпатської організації національної спілки художників України. Адже поруч з яскравим явищем «закарпатського живопису» розвивається й інший вид образотворчого мистецтва – з традиційними й новими напрямами станкової та книжкової графіки.

Закарпатська графіка: традиції та новаторство

З огляду на те, як сучасне відбивається на минулому, зауважимо, що книжкова графіка залишила цілу спадщину ілюстрацій Йосипа Бокшая, Гаврила Глюка, Миколи Розенберга, Федора Манайла, Антона Кашшая, Едіти Медвецької, Віктора Демидюка, Михайла Томчанія, Надії Кирилової, Надії Пономаренко, Андрія Гойди та ін. – проте домінуючою традицією сьогодення є не книжкова – а станкова графіка. Якщо у минулому станкова графіка відзначила індивідуальну майстерність окремих художників Павла Бедзіра, Михайла Митрика, Василя Скакандія, Семена Мальчицького, Вілмоша-Йожефа Береца, Михайла Роскіна, Василя Гангура та ін., то сучасна крайова традиція формує групи авторів за напрямами: рисунок, пастель, акварель, чорно-біла графіка та змішана техніка.

Для представлення фактичного матеріалу мистецької спадщини станкової графіки на виставці експонуються твори: Павла Бедзіра та Ференца Семана, відомих експериментаторів, які зуміли бути вільними у своїй творчості, демонструючи власну громадянську позицію. Для багатьох стали відкриттям роботи раннього періоду Василя Петрецького, віртуоза рисунку, викладача Коледжу мистецтв ім. А. Ерделі Закарпатського художнього інституту. В експозиції виокремлюються твори, які за технікою виконання є вже традиційними, – це акварелі та пастелі відомих митців Василя Скакандія, Людмили Корж-Радько, Анни Ландовської, Михаєла Петера, Івана Дідика, Миколи Дзись-Войнаровського, Олександра Лепчея, Наталії Сіми-Павлишин, Петра Матла та ін., а також твори експериментальної графіки Бориса Кузьми, Олександра Певсе, Ігоря Сливки, Владислава Габди, Олександра Андялоші, Віктора Миговича та ін.

Як бачимо, таке явище, як сучасна крайова графіка, розвивається і згодом себе стверджує, адже як з року в рік вочевидь міняється загальна картина експозиції. Якщо минулорічна виставка ще мала нечітке уявлення про графічний твір, і деякі з них викликали двояке ставлення до себе, то сьогоднішні роботи є переконливі перш за все у технічному виконанні, у відповідності вибору формату, кольорової чи тональної гами, площинної або просторової моделі. Особливе місце здобуває напрям рисунку, який досить стрімко заявляє про серйозний розвиток. Про це свідчать роботи знаного майстра рисунку Віталія Григор'єва та молодших колег – викладачів Закарпатського художнього інституту Йосипа Пала й Василя Когутича та ін.

Особливим внеском у формування графічних технік є твори молодих авторів – випускників та студентів Закарпатського художнього інституту. Вже ствердно виглядає мова нової графіки, яка є домінуючим предметом зосередження виставки. Графіки нового покоління. І якщо закцентувати увагу на стилістичних особливостях художньої мови, то, без сумніву, саме така виставка дає ключ до з'ясування сучасних стилістичних напрямів у графіці сучасного періоду. Нові тенденції переростають в окреслені напрями. Слід зауважити, що співіснування різних спрямувань є досить гармонійним. Вони взаємодіють в єдиному полі тенденцій символізму, що у творах Наталії Мирончук, Наталії Попової, Івана Дем'яна, реалізму в роботах Олексія Федора, Георгія Товтина  з авангардними течіями, якими керуються молоді автори Данило Ковач, Олександр Кофель, Олена Бугренкова, Тарас Корж, Володимир Ковач, Христина Сливка, Дарина Гребешкова та ін. Таким чином, ми маємо змогу визначити головний напрям, що належить до загальноукраїнського, і того, що притаманне лише закарпатській сучасній  графіці. Проте – процес визначення  ще триває.

  

Загальний вигляд експозиції

 Ференц Семан

Павло Бедзір

 Олександр Кофель

 

Одарка Долгош-Сопко для Закарпаття онлайн

20 березня 2013р.

Теги: графіка, Семан, Бедзір, Долгош-Сопко

Коментарі

номінації 2013-03-27 / 13:00:09
У номінації «Кольорова графіка» відзначили твір молодого художника Данила Ковача, за кращий твір – Василя Когутича та Василя Пала, у техніці пастелі – Наталю Мирончук, а у номінації «Книжкова ілюстрація» – Олену Бугренкову.

номінації 2013-03-27 / 12:58:19


http://**********.com.ua/oblasna-vistavka-konkurs-%C2%ABgrafichne-zakarpattya-2013%C2%BB-vidznachila-p%E2%80%99yatero-khudozhnikiv


Вікторія 2013-03-23 / 17:15:57
Якщо це конкурс, то цікаво дізнатися, хто переміг, в яких номінаціях??

мишанич в. 2013-03-20 / 22:11:32
Гарна експозиція,професійна оцінка О.Долгош...

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини