Демократичні сили краю спільно відзначили річницю Карпатської України (ФОТО)

Сьогодні на Красному Полі поблизу Хуста тисячі закарпатців вшановували світлу пам’ять оборонців Карпатської України на мітингу – реквіємі.

Демократичні сили краю спільно  відзначили річницю Карпатської України (ФОТО)

Захід організували демократичні сили краю – ВО «Батьківщина», політичні партії «Єдиний Центр», «Фронт Змін», ПРП, Народний Рух України, ряд громадських організацій.  На заході також були присутні депутати Верховної Ради України Василь Петьовка, Валерій Лунченко, Володимир Купчак, Володимир Шкварлюк, Анатолій Дирів, голова обласної ради Іван Балога, ряд міських та районних голів, депутати місцевих рад,  культурні та громадські діячі.

Учасники мітингу-реквієму поклали квіти до підніжжя Пам’ятного Хреста, низько вклонившись лицарям Красного Поля, що у запеклій боротьбі за незалежність Карпатської України «положили душу й тіло».

На місці звитяги карпатських січовиків всечестні отці – владика Ніл, єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії, благочинний Затисянського благочинного округу Хустської православної єпархії відслужили панахиду за загиблими юнаками.     

Виступаючи з вітальним словом перед учасниками зібрання на Красному полі, в якому взяло участь близько чотирьох  тисяч мешканців краю, дослідник Карпатської України, професор, доктор історичних наук, депутат облради Микола Вегеш наголосив, що  значення цієї події - загальнонаціональне, загальнонародне, загальнодержавне. Науковець вважає, що ні за яких обставин про цю сторінку історії забуто не буде.

«Влада намагається по-новому переписувати нашу історію, повертаючись до трактування історичних подій з колишніх радянських позицій. Проросійськи налаштовані гуманітарні міністри, плазуючи перед Кремлем, переписують шкільні та вузівські підручники, створюють спільні українсько-російські посібники, в яких не знаходиться місця для висвітлення національно-визвольної боротьби українського народу впродовж багатьох століть. Ця доля спіткала і Карпатську Україну, яка поступово зникає зі сторінок підручників, що фінансуються державою. Призупинені роботи по завершенню будівництва меморіального комплексу «Красне Поле». Історія красномовно свідчить, що ще ніколи й нікому не вдавалося заборонити історичну пам'ять, традиції та самобутність культури. Та як би не змінювалася політична ситуація, твердо знаємо одно: ми прийдемо наступного року на Красне поле, як приходили завжди, вшануємо тих, хто власним життям заплатив за свободу і незалежність нашої держави», - зазначив Микола Вегеш.

Також на мітингу виступили народний депутат Анатолій Дирів, перший заступник Хустського міського голови Михайло Рівіс, керівник фракції «Батьківщина» в  облраді Антон Ліврінц, голова обласної організації ПРП Іван Берец. Ними було прийнято резолюцію мітингу.

 

Резолюція форуму депутатів місцевих рад Закарпаття

Шановні земляки!

Сьогодні, 16 березня, ми відзначаємо 74-ту річницю проголошення Незалежності Карпатської України.

Ця подія стала однією з визначальних в історії визвольних змагань нашого народу, яскравим виявом віковічного прагнення до національного єднання й державної незалежності.

Пам’ять про героїв, котрі на Красному Полі віддали свої молоді життя в ім’я України, сьогодні дає нам поштовх для пошуків єдності та взаєморозуміння між українцями.

Натомість чинна влада намагається позбутися цієї сторінки історії – з шкільних підручників гуманітарний міністр за вказівкою з Кремля викидає розділ про Карпатську Україну, незважаючи на численні звернення місцевих рад краю на державному рівні, не ведеться підготовка до відзначення 75-річчя проголошення Карпатської України. По суті, від нас намагаються вкрасти наше славне минуле.

Ми маємо разом боронити нашу історію, разом вшановувати цю історичну подію. Саме тому, ми, представники обласних організацій політичних партій «ВО «Батьківщина», «Фронт Змін», «Єдиний Центр», НРУ, ПРП прийшли сюди, щоб вклонитися подвигу натхненників, творців та оборонців Карпатської України на Красному Полі.

В цей час, коли політичні інтриги довкола цивілізаційного вибору, перед яким стоїть наша держава, роз‘єднують українців, ми закликаємо всіх об‘єднатися й спільно йти шляхом євроінтеграції.

Саме в Європейській унії, як ніде інде шанують національну ідентичність народів держав-учасниць та демократичні цінності, адже головне гасло Європейського союзу - «Єдність в різноманітності». Тільки так ми зможемо побудувати заможну та вільну державу, за яку віддали своє життя герої Карпатської України.

Слава Україні!

Слава героям!

16 березня 2013р.

Теги: Карпатська Україна, влада, опозиція, Красне Поле

Коментарі

Віталій 2013-03-25 / 12:20:33


Тема публікації - інша. Видалено два коментарі одного автора. Адмін


авторитет 2013-03-20 / 13:36:50
Одне не зрозуміло мені навішо Вам п. Балога тягати за собою політичну гниль під назвою Камиш !!! Женіть його від себе чим подальше він Вам не поверне вже ні грошей які на вибори ви йому дали ні честі не добавить !!! Лише Вам робить мінус в повному розумінні цього слова !!! програши людині з вулиці біля 20 тис гол на 70 окрузі будучи депутатом вр 10 років це не тещо позор це ганьба яка плямить Вас !!! Виж за нього в будинку культури в Сваляві разом із Вегешом подписувалися !!!

... 2013-03-19 / 17:00:37
Вам розкажи, то ви й емігруєте. Нехай воно буде для вас сюрпризом. Але ви смішний, на міліцію надієтеся?

Hungi 2013-03-19 / 16:55:16
"Жертви вже давно волають до помсти."

Звідси, будь ласка, конкретніше, хто волає помсти і яким чином, - так, щоб нащі охоронці порядку були готові до цього ...

... 2013-03-19 / 14:31:57
Замислювався і знаю відповідь. Тому, що влада в Україні не українська. Бо якби була українська, то не тільки б розсекретили імена жертв, але і імена палачів. Як мадярських-фашистів, так і москальських комуняк-кадебешників. Але розплата гряде. Жертви вже давно волають до помсти.

Hungi 2013-03-19 / 12:14:49
... 2013-03-19 / 07:21:40
"Тисячі закатованих. Люди кров'ю ідею довели, а ти тут гівном своїм мастиш."

Ви не замислювалися над тим, чому за 74 роки ніким не зібрано офіційного переліку прізвищ, "тисячам" закатованих угорськими військами ?

(Подивіться приклад у Сваляві, як це зробили угорці Закарпаття ДЕСЯТКАМ ТИСЯЧ загиблих угорців Закарпаття ).

Не соромно націоналістам України лише лозунгами керуватися ?!

... 2013-03-19 / 07:21:40
Закарпаттю. Але люди життя віддали, мадяре скаженіли шість років. Тисячі закатованих. Люди кров'ю ідею довели, а ти тут гівном своїм мастиш.

Чорнота 2013-03-18 / 23:53:57
Правий 2013-03-16 / 22:27:20


Чорнота, ви не вибудуєте свій авторитет на анонімному хамстві. Шукайте інші шляхи. )) Адмін
-----------------------------------------
Переглядав коментарі і знайшов таке. Питання до адміна: як це розуміти? Вимагаю пояснень.

Закарпаття 2013-03-18 / 16:49:04
3 дня існувала країна, яку до речі ніхто не признав! Про що іде мова взагалі??? 100 шизофреніків вирішили, що створять щось і почали кричати у голос!!!

Нік 2013-03-18 / 12:29:36
Незрозуміло, чому Іван Балога як голова обласної ради собі навкремо квіти покладав? партійність партійністю, але державна служба - то державна служба.

Istvan 2013-03-18 / 10:45:23
... тобто вашу версію

Istvan 2013-03-18 / 10:44:40
Тоді просимо напишіть реалію

Адмін 2013-03-18 / 10:17:55
По-перше, це не має відношення до теми цієї статті, по-друге, до цієї історії не має відношення "Свобода", по-третє, реальні деталі подій відрізняються від того, що розтиражували угорські ЗМІ і жовтий сайт, який ви так вперто пропагуєте.

Istvan 2013-03-18 / 10:09:13
Це абсолютна правда

Istvan 2013-03-18 / 08:24:21


Не тиражуйте тут неправду і жовтий сайт. Адмін


Мадяр 2013-03-18 / 01:04:39
А де була "Свобода"?

Гість 2013-03-18 / 00:20:38
Для чого розбиратись хто туди приходив.Загинули там наші українці,відстоюючи власну волю і гідність.В и краще подумайте чи в кожного зВас є хочаб краплина такого духу.І наступне:вже сьогодні влаштували провокацію з угорськими громадянами,які приїхали блюзвірно святкувати до Ужгорода 74 річницю знищення понад4000тис українців.Чому і хто їм це дозволив?

Вуйко Славко 2013-03-18 / 00:16:39
Дивимося про ті події у інтернеті фільм "СРІБНА ЗЕМЛЯ". Тисячі життів героїв-захисників Карпатської України - наших батьків не повинні маратися чужеродними чужемовними провокаторськими руками!
СЛАВА ГЕРОЯМ!

уйко 2013-03-17 / 19:25:01
Думаву шо Аннали Голубі поутікавуть разом з Жаливов Члртом кить увидять кулько нас прийшло на Красноє поле а коли цни були Риигги з Конюхом губернатором то вітер і сніг перевертав вшитко і природа була протів того аби ця ненависна сіволота сміла топтати Красне Поле

Йосип 2013-03-17 / 15:56:24
а УПЦ МП слабенько організувалася.Від них панахиду очолив простий благочинний Затисянщини протоієрей Михало Тегза і ще два батюшки.
А від греко-католиків був Преосвященний владика Ніл архієрей-помічник і десь 10 священників.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини